Регистрация в системата на ЦИК за отваряне на секции в чужбина

Снощи най-накрая ми остана време да заявя желанието си за откриване на секция за гласуване в Buffalo, NY, в която българите от околностите да могат да пуснат гласа си в референдума на 25-и октомври 2015. Онлайн системата на ЦИК, която позволява такава регистрация, е на адрес https://www.cik.bg/foreign_register_2015.

Както повечето информационни системи, поръчани от правителство, и тази си има някои кусури. Искам да споделя впечатленията си от процеса на регистрация и да споделя как човек може да се регистрира за около една минута:

 1. Доколкото на мен ми стана ясно, системата не приема задграничен паспорт като документ за самоличност. Първо опитах да въведа номера на паспорта си в системата, и след като въведох информацията във всички други полета във формуляра и натиснах “Изпрати”, получих съобщение за грешка (нещо от рода на “Личните ви данни не съвпадат с националната база данни ‘Население'”). Явно проблемът е, че номерата и на личните карти, и на задграничните паспорти, са деветцифрени, и системата се бърка и мисли, че въвеждам номер на лична карта. Изискването за използване само на лична карта като “Документ за самоличност” не е указано на сайта!
 2. След това пробвах с номера на личната си карта, която обаче е изтекла. Не се надявах да мога да се регистрирам, но системата ми позволи. Извод – регистрацията е възможна и с изтекла лична карта.
 3. Това, което ме раздразни най-много, е полето “Дата на издаване на документа за самоличност”. Онлайн формулярът не дава възможност за вкарване на дата директно в полето. Трябва да се мине през календара, който има възможност за смяна само по един месец (обикновено календарните полета имат стрелки за “година назад”, “месец назад”, “месец напред” и “година напред”, но календарът на сайта на ЦИК разрешава прескачане във времето само с по един месец. Първият път, когато опитах да се върна до юни 2000, направих грешката да кликна в полето когато то се намираше в дъното на екрана ми:
  Пет седмици в месец - долу
  При това положение мястото на стрелката за “месец назад” постоянно подскача нагоре-надолу – календарът става по-висок за месеци с по шест седмици.Шест седмици в месец - гореЗарязах го и прелистих уеб страницата по начин, при който полето “Дата на издаване…” се пада в горната половина на екрана. В тази ситуация календарът се показва под полето и стрелката за “месец назад” е винаги на същото място.
  CIK-Calendar-Good-1
  CIK-Calendar-Good-2
  Това ми помогна да стигна до юни 2000 доста по-бързо! Препоръчвам и вие да следвате този съвет, иначе ако личната ви карта е издадена през декември 2005, над стоте щракания по бутон, който постоянно се мести нагоре-надолу, би предизвикало доста изнервяне – е, поне при мен.
 4. Внимавайте с полетата “Държава” и “Място”. Въпреки че могат да бъдат въвеждани нови места, за препоръчване е или да се използват съществуващи градове, или първо да проверите дали вашия град вече не е въведен, защото в момента списъкът с места за гласуване в САЩ изглежда по следния начин:
  CIK-List-USA

Сайтът иначе е много добре подреден и регистрацията може да отнеме една минута или по-малко 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *