Българите с двойно гражданство

Ей, не се начетох на новини :-). Понякога се питам защо… Ама си е малко краста – искаш да си информиран, ама понякога доброто намерение “отвръща на огъня”. Та преди два дена прочетох за намерението на СДС да работи за забраната на двойното гражданство за българи. Значи оправиха цялата страна и всичко в нея и им остана време да обърнат внимание и на подобни въпроси. Кой би спечелил от това? Най-вече политическите сили, които не са ДПС. Мисля си, че основната цел на този закон би била да ограничи гласуването на наши сънародници, пребиваващи в Турция. Ама както почти винаги става в България, покрай сухото гори и суровото! Мисли се в една посока, но не се отчитат другите неща около нея… Доста от българите в чужбина, които познавам и които са станали граждани в новата си страна, си пазят и българското гражданство и паспорт. Все пак гледаме редовно да се връщаме до България – да се видим с роднини и познати или просто да идем до морето. Но при тези връщания към икономиката на страната се прибавя доста чиста парична маса. И то спечелена в чужбина. Тези средства са си жива проба чиста инвестиция в българската икономика – неограничена от договори или условия. И би било логично инвеститорите да бъдат насърчавани от държавата да продължават да правят това, което правят в момента. Но си мисля, че ако ме третират като чужденец в държавата, в която съм се родил, желанието ми да се връщам ще вземе да отслабва и посещенията да се разреждат. Особено като чета и за новия закон за чужденците – че всеки ще трябва писмено да декларира адреси и намерения още на самата граница (което също си има предимства, ако трябва да съм обективен). Не желая това да се случва и ще правя каквото мога, за да не се получи. Ако уважаемите господа и дами от СДС искат просто да ограничат определен тип гласуване, могат да подходят по по-фин начин, а не с голямата балтия всички наред. Може да се приеме закон, че който не е пребивавал в България шест месеца (примерно число, което си изсмуках от пръстите 🙂 ), няма право да гласува. Или който не си е платил данъците. Или нещо още по-справедливо. И ако аз държа да участвам в управлението на страната (като избирател), или ще се съобразя с условията, или няма да гласувам. Но изборът ще е мой, а не на държавата. Защо българската държава я е все още толкова страх да делегира отговорността за вземане на решения малко и на субектите си, т.е. гражданите си, а само продължава по социалистически да се меси в почти всичко? Според мен ролята на държавата се състои главно в определяне на правилата на взаимодействие на физическите и юридически лица, които я съставят, и да следи за изпълнението на тази система от правила. Толкова. Стига сме се грижили за този и онзи на чужд гръб. Искам да имам право на избор, моля. И ако не знам нещо, или го научавам, или плащам на някой професионалист да го знае вместо мен, или съм вън от играта. И по този начин нещата вървят и се развиват.

Аз съм против отмяната на възможността като български гражданин да имам и втори паспорт!

10 thoughts

 1. Аз нямам думи направо. И ако аз бях на мястото на хората с двата паспорта – бих избрал втория (ако се приеме това нещо де), защото явно на моята страна аз не съм й необходим. За съжаление, 16 г. след прехода СДС не се научиха (или не искат) на елементарни неща. В следващия парламент май въобще няма да ги има.

 2. Трудно е, а и неприятно, човек да трябва да прави такъв избор. Не искам да ми се налага. Та и аз се надявам, че от СДС не зависят много неща в днешно време ;-).

 3. Нали трябва да ти вземат 30-40 долара за виза… ако това стане публично заявявам че няма никога пoвeчe да стъпна в БГ…
  Пламен

 4. no comments:

  Така в чужбина живеят между 4 и 5 милиона наши сънародници, като близо 1,5 милиона имат и българско гражданство. Годишно те изпращат на свои близки или инвестират в България около 2 милиарда евро. Сума по-голяма от всички годишни чуждестранни инвестиции. При това, доколкото имат позиции в обществения живот на държавата, в която живеят, тези наши сънародници лобират в полза на България. Лошото е, че нашата държава няма ясно и точно формулирана стратегия за работа и помощ с тази “друга България” извън границите си.

  Проф. д-р Божидар Димитров

  source:
  http://ide.li/article698.html

 5. @ Златев: Мисля, че не е толкова заради парите за виза, защото US граждани си имат 30 дена право на пребиваване в България без виза. Но е обидно…

 6. Сега чак се сетих да те помоля, ако не те затруднява пусни линковете на пресата, от която се информираш за БГ, факт е, че определено си много в час с нещата тук…явно аз съм пропуснал някой и друг готин БГ сайт.

 7. @Doncho: Защо бре, винаги има вероятност да не го знам (знаеш) някой сайт, пък и не виждам нищо срамно :-

 8. Някой хора казват, че е обидно (и са прави) други, че така ще се отрежат инвсетицийте правени от българите в чужбина и не било добре за България (и те са прави). Но кажети ми кой мисли за тези работи всеки закон ако се вгледаш изпълнява само лични интереси.Ако направят така че да мога да пътувам и да правя бизнес по целия свят безпроблемно избирам българския паспорт ако не си оставам с чуждия може да съм българин може в семейството ми да не разрешавам да се говори на чужд език и да се вмъкват чуждици, но съм и човек които се грижи първо за себе си и за семейството си такаче…

 9. @Стефан: Както винаги ме е яд главно на недомислиците, които май са огромна част от тези нови закони! Повече от всичко мразя някой да ми налага какво да правя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *