Колко пари е загубила Асоциация “Българска книга” от мен?

Четейки новините, не мога да не се чувствам отговорен поне за малка част от “нанесените щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове” – редовно чета книги на български език от chitanka.info. За това направих малко проста аритметика:

 1. Български книги
  • Българска класика – повечето книги на български класици (Вазов, Йовков, Каравелов, …) са с изтекли авторски права, тъй като авторите са напуснали този свят преди повече от 70 години (Закон за авторското право и сродните му права, чл.27(1) ). Т.е., ако ми се четат “Записки по българските въстания” и отида да си купя книгата от книжарница, плащам разходите по издаването на хартиената книга, както и печалба за издателя. Авторско право не се плаща. Следователно, издателите са загубили нула лева от моето четене на българските класици през библиотека.
  • Нови и най-нови български книги – повечето от най-новата българска литература се промотира от самите й автори онлайн. Последно съм чел книги на Тихомир Димитров и Ивайло Борисов, които те лично пуснаха за онлайн прочит. Хубавото на този модел е, че ако дадена книга ми хареса и искам да подкрепя автора й, мога да го направя директно, без да плащам за разходите и печалбата на дружината посредници по веригата.
  • Други български книги – когато бях дете, домът ни в Пловдив можеше да се похвали с доста голяма колекция от книги. За това и четях много – често и по една книга на ден. Въпрос към българските законодатели – ако чета онлайн книга, която е била закупена от мен или моето семейство, нарушавам ли закона? Авторското право и разходите за разпространение са били вече заплатени от мен. Или господа посредниците биха желали да плащам всеки път?? Освен това, пак като дете, съм бил редовен член на Пловдивската Народна библиотека – първо на детския отдел, после на “голямата”, още по времето, когато даже нямаше и читателска такса. Съм ли в нарушение на закона или не…
 2. Преводни книги – когато една преводна книга ме заинтересува достатъчно и реша да си я купя, имам два варианта: или да си я поръчам от България, или да я търся в САЩ в оригинал. Взимам за пример “Огледален танц” на Лоис Макмастър Бюджолд. Резултат от търсенето по български онлайн книжарници – нулев. Книгата не се продава изобщо и не фигурира в ничий каталог. Явно трябва да опитам с “Дипломатически имунитет” на същия автор. Книгата излиза на сайта на Бард с цена 7.99 лв. Търсейки цената за доставката до САЩ, попадам на информацията, че получавам 20% отстъпка от цената на книгата, а доставката на една книга излиза 13 лв. Дотук 19.39 лв. Истинската балтия обаче идва от друго – единственият начин, по който мога да платя на Бард, е банков превод. Американската ми банка удържа такса от $40 за изходящи банкови преводи. Т.е., цената на една книга скача на 83.39 лв – цена, която не бих платил за една книга. Същата книга е на цена $7.99, с безплатна доставка в amazon.com (чисто нова), или $1 + $2.95 за доставка на abebooks.com (използвана). Аз съм финансово грамотен човек и знам какво ще предпочета в този случай – да си купя книгата в оригинал за 6.32 лв от ABE. Следователно, българските издатели няма как да са изгубили пари от мен, просто защото не им ги бих платил по принцип, вследствие на икономическа неизгода.

Какво се получава от горната сметка – издатели и разпространители плачат, че са изгубили милиони левове от четящите в библиотеки, а всъщност не е така. Не може да се броят за загубени финанси, които евентуалните ви клиенти не биха ви платили така или иначе – поне в една пазарна икономика, където клиентът има избор! Ами то тогава Стив Джобс да вземе да съди Microsoft за пропуснати ползи – как не ги е срам клиентите да плащат пари за Windows когато спокойно могат за по-малко пари да си купят Mac OS. Да, но изборът е в ръцете на същите тези клиенти – а те не се впечатляват особено от оплаквания от рода на “А ние с какво ще си плащаме сметките”. Господа бизнесмени, времето на комунизма свърши. Ако искате приходи, измислете начини да направите продуктите си привлекателни и евтини за клиента. В противен случай клиентът ще намери други варианти и така или иначе ще останете без приходи.
Още един пример – вчера ми трябваше една песен. Погледнах в iTunes Store – бих платил 99 цента за нея. Да, ама не. Песента не се продава отделно, защото е 11 минути, и някой го е страх да не я продаде на загуба – трябва да се купи като част от албум, който струва $9.99, но в който няма други песни, които ме интересуват. Е, според мен тази песен не струва 10 долара, така че отидох да я чуя в онлайн библиотека и разпространителите й изгубиха от мен единия долар, който иначе щях да им дам с желание.
Време е за промяна на бизнес модели и законодателство!

14 thoughts

 1. Разсъдждаваш така, защото си от позицията на консуматора. Убеден съм, че нямаше да мислиш по същият начин, ако беше от другата страна на бариерата. Така от страни, иначе, много е лесно да се правят такива гениални умозаключения относно бизнес модели и т.н.

 2. @123: Статията, която ще пусна утре, ще покаже гледната ми точка от другата страна на бариерата, т.е. като човек, който се опитва да прави пари от създаване и продажба на софтуер.
  Винаги се опитвам да съм обективен и да не разсъждавам едностранчиво!

 3. много правилно разсъждава
  ако за една стока няма клиенти (консуматори), тя не е стока и който се опитва да я продава е глупак
  камо ли на сила да ти я пробутва
  всъщност по времето на соца имаше такава практика

 4. @xcbvcb: Да не визираш соц.практиката да опаковат някоя търсена книга заедно с том от съчиненията на Ленин, например, и да продават тази комбинация на двойна и тройна цена ;-)?

 5. Владо,
  забравяш нещо важно. Даже 2 неща:

  1. ЧРЕЗ “Амазон” ще си купиш книгата “as new”, като нова, при това за $ 1-2. Ще я купиш от някой, който вече я е чел. И това е нормалното, защото в по-общия случай, ако живееш в Ню Йорк, например, ще я вземеш от първия съсед. И няма да платиш нищо.

  2. Издателите плачат за пропуснати ползи, но забравят, че по българския Наказателен кодекс… няма такова нещо!! Да, прочети го пак. Никой съд не може да осъди някого, по жалба на който и да е – издател, разпространител, автор – за пропуснаит ползи. За щети – да. Но не виждам как издателите ще докажат щетата.

  Разбираш ли сега защо далаверата на издателите няма да мине и всичко е само PR?

 6. Владо, несериозно е това, което пишеш. Ще си купиш песента за толкова, колкото пише (или с каквото върви). Ако искаш купуваш, ако не искаш – не купуваш, никой не те кара.

  По твоята логика, аз трябва да си купя само една програма от офис пакета, щото ползвам само нея, а другите не ме кефят. Е да, ама не. Купувам си целия офис, защото се продава като едно цяло. Това са условията на този дето продава, съобразявам се с тях.

  Разликата между теб и тези от другата страна на бариерата е, че ти се опитваш да припечелиш някой лев, а те да не загубят милиони (в случая с музика и т.н.).

  Междудругото, нищо лично към теб. Просто изразявам мнение 🙂

 7. Аз съм съгласен напълно с идеите на Владо, пазарът трябва да се нстройва към потребителя ако иска да запази печалбите се. Работя в голяма софтуерна фирма и знам как става това 🙂
  Например, защо да си купувам целия офис пакет като има опън офис!? Целият пакет ще го купят големи корпоративни клиенти, за които е изгодно като цена.
  Така е и с филмите и книгите и всичко което се разпрoстранява по Интернет, за да се спре пиратстването трябва да се измислят механизми и закони така, че да си купиш това което искаш само и на цена която реално струва, но за съжаление това няма да стане скоро според мен понеже трябва да мине още доста време за да се осъзнае от повечето хора, както е ставало с всичко в човешката история.
  Ако няма хора като Владо които да алармират и пишат статии може спокойно да стане това което Елтън Джон предлага: “Да спрем Интернет” понеже се използва за нелегално сваляне на музика, не вярвам някой да иска подобна мярка и за да не се случи трябва всеки да търси решение на проблема…поне за себе си

 8. @Вени: Не забравям :). Abebooks.com (American Book Exchange) е точно книжна борса за употребявани книги. Ако знаеш колко често пазарувам от там напоследък…

 9. @123: Само имай търпение, моля. За всичко имам мнение и за всичко ще напиша – само трябва да намеря време, защото ‘време’ е стоката, която ми е най-кът. Но НЕ мога да се съглася с теб, че ще платя за всичко точно толкова пари, колкото ми искат – ами къде тогава остава обратната връзка от потребителя? Ако тя отсъства, бизнесът ще си прави каквото им скимне и ощетените ще сме ние, техните клиенти! А това изобщо не е правилно.
  Относно песента – ако забеляза, не писах, че отидох да си я сваля от някой торент (аз не ползвам такива неща), а я чух онлайн напълно законно. Това е.
  Наистина ли в България не можеш да си купиш законно само една програма от офис пакет? Защото в САЩ това е редовна практика. Верно, офис пакет от 5 програми (например) струва 2.5 * цената на само една програма, но това се нарича “отстъпка на едро” и си е напълно в реда на нещата.
  И аз нямам нищо против теб (въпреки че по принцип се въздържам много да разговарям с анонимни хора – ако си беше написал е-мейл адресът, само аз щях да го видя и щях да имам чувството, че говоря с реален човек…), но изразявам своята позиция и се аргументирам обективно, за да докажа, че и тя има място под слънцето. Може би вече съм се американизирал доста, но за мен клиентът има право – и тежко и горко на фирмите, които не се съобразяват с това. Те просто изчезват…

 10. @Alex: Май и ти от доста време се занимаваш предимно със западни фирми 😉 и за това си и на същото мнение, хихихи
  Нещо друго, което забелязвам – и за което би следвало да напиша отделна статия – е колко от хората, живеещи в България, разчитат главно на държавата да се загрижи за тях и да им осигури условия и финанси. А всички подобни инициативи успяват предимно когато започнат отдолу, от хора, които са заинтересовани.
  Поздрави!

 11. @Вени: Аз плащам за нещо ако не мога да намеря свободна версия, или ако знам, че платената версия е в пъти по-добра от свободната, а не е много скъпа 🙂 (например Photoshop – онзи ден си купих Elements версията за Мак за $35…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *