Да летя? Не, благодаря…

Полетите с комерсиални авиолинии стават все по-отблъскващи – поне за мен.

Доплащането дори и за една чанта чекиран багаж е факт от доста време при вътрешните полети – а отскоро същото важи и за международни полети. Continental Airlines обявиха ценоразпис за седалките до аварийния изход – защото обикновено тези редове са разположени на по-голямо разстояние един от друг. Spirit Airlines ще изискват допълнителна такса от $45 за ръчен багаж, а върхът беше новината от вчера – Ryan Air обявиха “такса тоалетна”. Очаквам в скоро време да има такси за използване на ръкава на летището, такса за седалката и такса “полетът пристигна точно навреме, така че доплатете ни $10 на излизане от самолета, моля”.

Въпросите със “сигурността” също са много неприятни за пътниците. И сега чакането за проверка на летището и машините за сканиране на тяло добавят доста чакане преди полета, а няма да става по-добре. Вчера някакъв идиот (с официален дипломатически статус, но от профилирана държава) не издържал да не пуши 4 часа (полет от Вашингтон до Денвър) и запалил цигара в тоалетната на самолета – въпреки сериозните предупреждения, че това е нарушение на закона. На въпроса на охранителя под прикритие какво е правил в тоалетната, дипломатът отговорил “Опитвах се да си запаля обувката, какво друго”. Шега, ама не. CNN докладва новината снощи в 11 – нов опит за тероризъм. Аман от идиоти!!! Като не можеш да издържаш без цигара, изобщо не се качвай на самолет…

Всички тези “дреболии” се натрупват постепенно и в резултат от това вече изобщо не желая да летя, когато мога да карам. С колата мога да си взема колкото искам – и какъвто искам – багаж, мога да си се движа по мое собствено разписание и не трябва да си затварям устата, че да не би някой да си помисли че изглеждам съмнително… Единственият минус на карането е че отнема повече време, но когато се планува правилно, този факт може да се превърне в предимство. Достатъчно бързаме всеки ден – защо трябва да го правя и когато съм в отпуска?

След една седмица заминаваме за Флорида. С колата!

4 thoughts

  1. Като човек, който последните години прави по 50К мили във въздуха, не мога да не отбележа, че изброените гадости са за американски авиокомпании, които са за мазохисти и без това, или за европейски нискобюджетни, където поне получаваш това, за което плащаш.

  2. Флорида май ти хареса миналата година 🙂

  3. Да летиш е мъчение. Но понякога нямаш избор. Ако имам избор – винаги предпочитам автомобилът. Разбирам те напълно!

  4. @Сашо: Явно не си летял много из САЩ – при тези полети нямаш друг избор освен американска компания. Аз си имам мнение за т.нар. “национални превозвачи”, но то не е предмет на сегашната статия. Пък и допреди време и нискобюджетните, и американските авиокомпании предлагаха ниски цени на билетите без допълнителни такси.
    @zdravko: Флорида винаги ми е харесвала 🙂
    @Дончо: Точно така. Имам избор за вътрешните пътувания из САЩ въпреки че страната е огромна. За ходене до Европа… изборът е да се прави по-рядко 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *