Паркиране в София

Според vesti.bg, зоните за паркиране в София скоро ще бъдат променени, а цените – увеличени. Доколкото видях, реакциите на живеещите в София са твърдо против платено паркиране в града и някои от кварталите.

Интересно ми е защо – всеки голям град има проблеми с трафика и паркирането и доста от тях се решават чрез повишаване на цената за придвижване с кола в града.

n

{democracy:19}

Очаквам вашите мнения и коментари.

4 thoughts

 1. То и в Пловдив вече взе да става проблем с паркирането по централните части на града. Големият проблем идва от тарикатите, на които им се свидят 1-2 лв. за платен паркинг и паркират пред всякакви неудобни места(пред гаражи, входове на офиси и т.н.) за ужас на хората, които имат гаражи напр. Та ако вместо сегашните 2 лева, паркирането стане 5 напр., става още по-лошо. Тарикатите пак няма да паркират на платените места, а останалите, на които има се види скъпо, пак ще паркират, където намерят. А безплатно няма как да стане поради една проста причина – някой трябва да лапа пари от тази работа. Т.е. решението на проблема опира до там някой да се справи с тези тарикати те да не пречат като паркират където си искат. Освен това и обществения транспорт трябва да се подобри, за да могат възможно най-много хора да го предпочетат пред личния си автомобил. Говоря в момента за Пловдив, но и в София е така.

 2. Проблеми с паркирането в София според мен няма. Има проблем с хората, които си мислият, че трябва да е безплатно.

  Днес имах много работа из центъра и 3 пъти ползвах синята зона. Свърших си работа без да се въртя като идиот да търся къде и как да спра. Като не бързам, ползвам градски транспорт.

  А повишението на цената е само за определени зони, където няма място дори в сегашната синя зона…така че има логика.

 3. Драги Владо,

  Основните проблеми по отношение на въпроса, който засягаш, са сякаш три:

  1. Българина не обича да плаща и да се подчинява на правила. Той иска правила за другите, но не и за себе си.

  2. На всички е ясно, че парите се крадат и че мярката не се предприема, за да се ограничат колите в центъра. Ако допуснем наивно последното, то изниква още един проблем – в цивилизованите страни всяка промяна започва с разяснителна кампания. След като се получи общественото одобрение и доверие, се преминава към действие. Инак става като с първото гласуване на Лисабонския договор в Ирландия или интелектуалното недоносче на Нанси Пелоси, наречено здравна реформа.

  3. Хората се стремят към справедливост и равноправие (егоизмът изкривява тези стремежи до неузнаваемост, но това е друга тема). Това е заложено в структурата и начинът, по който функционира човешкия мозък. Гражданите на София виждат и срещат убийствена непропорционалност между таксите и услугата, която се предлага за тях. Общината не прави нищо за трафика (примерно да строи паркинги, да има работещи регулировчици и т.н.). Само прибира пари. Това веднага поражда съпротива и с пълно право.

  С други думи, ако новата мярка се въведе успешно, ще е защото “преклонена главица сабя не я сече”, а не защото гражданите я приемат.

  Някой ще възрази, че целта е добра. Само че средствата са по-важни от целите. Защото вторите се постигат чрез първите, а не обратното.

  Поздрави,
  Ясен

 4. Ясене, тъй като ти си човек на науката, вероятно си открил френологични белези по черепите на българите, които потвърждават тезата ти от т.1.
  Би ли ги споделил с нас, когато и където ти е удобно, моля?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *