За почистването на снега

Живея в регион с много снеговалеж – средно по 2.31 метра на година. Не, това не е на северния полюс – градът е на ширината на Ловеч. По-голямата част от снеговалежа се дължи на “ефекта на езерото” (lake-effect snow). Докато езерото Ери, което се намира на северозапад от града – т.е. точно по пътя на прииждащите от северния полюс арктически въздушни маси – не е замръзнало, студеният въздух засича топлите изпарения от езерото, издига ги нагоре, където замръзват, и после ги разстила върху целия град във вид на сняг. Аз лично помня зими, когато снеговалежът е достигал 150 сантиметра за по-малко от 24 часа! Когато всичките 25 000 кв. км. на езерото се сковат от лед – което обикновено се случва през втората половина на януари – езерния сняг престава и снеговалежът идва предимно от нормални атмосферни фронтове.

Как се справят местните власти с такива условия – често доста екстремни и “катастрофални”?

Първо – досега никога не съм чул зимата на тези географски ширини да изненада някого. Единственото полуизключение беше бурята през 2006-а, но това беше повече бедствие, отколкото “изненада”. Всички местни власти – а в САЩ всяко предградие си има отделно кметство, служители, бюджет и комунални служби – се подготвят още от лятото. Складовете се пълнят с каменна сол – с нея улиците се размразяват и изсушават доста бързо (въпреки негативните ефекти върху автомобилите), техниката се потяга, а когато е необходимо, се предвижда бюджет за нови снегорини и прочее.

Второ – всички улици попадат в нечия юрисдикция. Кварталните улици в градовете са отговорност на кметството. По-големите артерии обикновено попадат в юрисдикцията на общинските власти, a пътищата с щатска номерация, както и междущатските магистрали (даже и локалните такива) се почистват от щата. Както си е и логично, чистенето върви от по-големи и по-натоварени улици към по-малки местни улички. Доста често ми се случва да тръгна за офиса рано сутринта като карам по кварталните улици, които са видимо почистени, но преди 2-3 часа и в резултат по платното има сняг. Когато изляза на една от главните улици в наше село, тя е почистена до асфалт. Магистралата също е почистена. Групите за почистване на магистралата са впечатляваща гледка – три камиона с по три гребла (едно отпред и две странични) се нареждат по цялата ширина на магистралата и карат с 50-60 км/ч, а покрай тях хвърчи сняг…

Когато падне много сняг за малко време, повечето власти обявяват затваряне на някои или всички улици. В тази ситуация човек може да бъде глобен, ако излезе с колата си на улицата. Това дава възможност за по-бързо почистване на всички улици без излишно пречкащи се коли. Освен това в нашето предградие е незаконно да си оставиш колата на улицата пред къщи между 4 и 6 сутринта – това е местен закон. Колите трябва да бъдат паркирани на алеите пред всяка къща. Това дава на общината празни улици, които се почистват по-лесно сутринта, преди хората да почнат да излизат за работа.

Трето – отговорността за почистването на тротоари и прилежащи към къщите или фирмите площи е отговорност на собствениците, не на общината. Общината може само да налага глоби на субекти, които явно не чистят сняг.

Четвърто – хората, живеещи в този климат, знаят да шофират на сняг. Не съм чувал много от местните шофьори да слагат зимни гуми – аз лично винаги съм използвал само всесезонни – но рядко виждам юнаци, които да се бутат и да те изпреварват по заснежените улици. Е, обикновено виждам повечето такива в някоя преспа след миля-две, но като цяло шофьорите са културни и движението през зимата рядко се затормозява от идиоти с гореща кръв.

Следва фоторепортаж от 28-и януари – снеговалежът през нощта беше около 10 сантиметра. Всички снимки са правени от колата.

Нашето кметство обикновено пуска две-три фадроми, оборудвани с едно предно и едно странично гребло, по улиците на града:

Local plow

Почистване на тротоара пред къща със snowblower:

Snowblowing

Локална улица – сняг по асфалта

Local street

Главна артерия

Main street

Щатските пътни служби се готвят да товарят сол на магистралните снегорини

Snow Plows

Магистралата е почистена, въпреки че все още вали сняг

Interstate

Положението по обяд – почти всички пътища са почистени и осолени

Country road

Локална улица по обяд

Snowblowing

Общински снегорин

Snow plow

Снегорините продължават да обикалят, докато пътищата не изсъхнат

Snow plow in action

10 thoughts

 1. Как още никой всезнаещ шофьор не се е появил да каже, че всесезонните гуми не стават и никой не трябва да ги ползва?

 2. @Михаил: не бих ползвал всесезонните гуми в България. Причината е проста – тук никъде не чистят снега по начина, за който Владо разказва. “Снегорините продължават да обикалят, докато пътищата не изсъхнат” – ако наистина е така, всесезонните гуми вършат работа. Това не означава, че не стават. Просто ако караш на сняг като този в Пловдив, който падна в неделя/понеделник(7-8.02.), дори и зимните ще се поозорят 🙂 А дали някой трябва да ги ползва – негова си работа. Аз не бих. Оня ден имаше бая ентусиасти с летни(?!?) гуми. Не твърдя, че съм разбирач по въпроса, но вероятно има причина да съществуват зимни, летни и всесезонни гуми, нали? 🙂

  @Владо: ако докато си на работа(или извън къщи по принцип) падне сняг, и натрупа пред къщата ти, общината може ли пак да те глоби, задето не е почистено или все пак имаш срок, в който да си изчистиш снега? Логично е да има нещо такова.

 3. @Краси: Аз лично не съм съгласен с теб. Карал съм с всесезонните си гуми на дълбок сняг при минус 10 Целзий – понякога просто не смогват да изчистят малките улички навреме и аз излизам да се кефя. Джипката върви като пушка – ама аз знам как да карам. Проблемите не идват от летните гуми, а от това, че обикновено гумите са износени, и от това, че повечето шофьори не знаят как да карат на сняг.
  Иначе мисля, че има срок. Никой няма да те глоби ако е валяло през нощта и тротоарът ти не е изчистен до 2 следобед, например. Но ако два-три дни седи непочистено, някой може и да дойде да ти потропа на вратата, но определено първо те предупреждават. Не забравяй, че общинските власти при нас в САЩ имат за цел не да се заяждат с теб, а да правят така, че на всички жители в повереното им населено място да им е по-удобно и уредено…

 4. Забравих – причината за съществуването на летнии зимни гуми е много проста според мен – маркетинг и продажби. Що ако могат производителите на гуми да ти продадат два комплекта, да се задоволят да ти продадат само един?

 5. @Владо: Моето мнение за зимните гуми е формирано от факта, че съм шофирал само в България и карам хечбек с предно предаване( е да, имам по-малко стаж от теб, но пак си имам мнение 😉 ). Сега, джипката ти вероятно е 4х4, което ти дава повече предимство с каквито и да е гуми пред мен с хечбека 🙂 Освен това, като казвам “да караш на сняг” означава да караш на сняг, който е 2-3 пласта затъпкан(т.е. неизчистен) и от тези пластове един е лед, един е мокър сняг и един е прясно завалял(това е доста по-лошо от дълбок сняг, при който сцеплението на гумите със снега е по-голямо, предполагам) 🙂 Иначе ДА – който иска, да си кара с всесезонни гуми на “изчистените” български пътища. Аз моя избор съм си го направил. Не знам дали при вас се случва по големи булеварди в града да има по 2-3 пласта сняг, за които обясних по-горе. А тук това е всеки път като падне “голям сняг”(разбирай, 30-40см.). Тъкмо гледам, че в Пловдив взе да се топи снега и от общината почнаха да ръсят сол и пясък 🙂
  Всесезонните гуми пък сигурно си имат удобства. Едно от тях, за което се сещам е, че няма да дебнеш кога ще падне първия сняг, за да смениш летните със зимни.
  Абе казали са го старите хора “Дебел сняг – голям комат!”, а не “Всесезонни гуми – голям комат!” 😀

 6. Защо приравнявате летни със всесезонни гуми? (във теста на ADAC миналата година, една всесезонна гума беше на четвърто място сред ЗИМНИТЕ)

 7. “The All Season tire classification is a compromise between one developed for use on dry and wet roads during summer and one developed for use under winter conditions. The type of rubber and the tread pattern best suited for use under summer conditions cannot, for technical reasons, give good performance on snow and ice. The all-season tire is a compromise, and is neither an excellent summer tire nor an excellent winter tire. They have, however, become almost ubiquitous as original and replacement equipment on automobiles marketed in the United States, due to their convenience and their adequate performance in most situations. All-Season tires are also marked for mud and snow the same as winter tires but rarely with a snowflake. Owing to the compromise with performance during summer, winter performance is usually poorer than a winter tire.” -Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Tyres

 8. Повечето хора бъркат доста като си мислят, че зимни гуми трябват само при сняг 🙂 Основната разлика между летни и зимни гуми е при каква температура каучука на гумата все още запазва сцепление с пътя. Или обяснено на кратко летните гуми при ниска температура стават твърди като пластмаса и губят сцепление, затова се ползват зимни гуми (с по-мек каучук), които при ниските температури не се станали толкова твърди и все още имат сцепление. Всесезонните гуми са някъде по средата. Ако човек пък кара със зимни гуми през лятото (на висока температура) тогава те просто се износват много бързо. Така че всеки тип гуми си има приложение в зависимост от климата. Във Флорида им трябват само летни гуми, при нас с Владо и всесезонните вършат работа, докато по на север в Канада им трябват летни за лятото и зимни за зимата. България е със същия климат като при нас с Владо, т.е. всесезонните гуми би трябвало да са ОК. За снега (съответно дъжда през лятото) вече съответния грайфер/шарка на гумата си оказва влияние. Тук пък дилемата е друга – добро сцепление или “тиха” гума, т.е. такава, която не издава голям шум при съприкосновението си с пътната настилка 🙂
  Добър съветник за гумите е http://www.tirerack.com – има ревюта от стотици хора за милиони мили за почти всички видове/типове и марки гуми. Избора е супер лесен – казвате каква е колата ви и си избирате според финансовите възможности гумите с най-голям рейтинг, като даже може да сортирате ревютата по марка автомобил и да прочетете тези, които се отнасят само за вашата кола 🙂

 9. Не. Просто съм в процес на търсене на нова тема, че старата много остаря. Тази е временна – най-вероятно – докато си напиша нова…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *