Гражданско общество: Номера

Нашият щат – Ню Йорк – напоследък е позакъсал откъм бюджет. Мисля, че има болестта на повечето съвременни правителства – харчовете да са доста по-големи от приходите. Губернаторът-демократ (който даже не беше избран на тази длъжност, а наследи предишния губернатор, който подаде оставка като резултат от скандал с проституция на високо ниво) реши да увеличи приходите, вместо да процедира с по-правилната, но по-непопулярна мярка – окастряне на разходите на щата. Преди около две седмици нюйоркчани осъмнахме с новината, че от догодина ще ни трябват нови номера за колите.

Процедурата с номерата на колите в Ню Йорк е проста – при регистрация на закупен автомобил е необходим номер. Собственикът може да кандидатства за нов номер или да прехвърли номер от стара кола. След закупуване на табелата с номера тя става притежание на собственика на автомобила – след като е била заплатена само веднъж. Регистрацията важи две години, като след изтичането й трябва да бъде подновена, но без такса на нови табели. Досегашните табели изглеждат така:

Предложеният дизайн на новите табели:

Промяната щеше да се състои в следното – всеки собственик на автомобил, който подновява двугодишната си регистрация (а таксите за регистрация бяха повишени с около 20-25% преди месец) след април 2010, трябваше да доплати малко повече пари – $25 за две табели с новия дизайн + допълнителни $20, ако желае да запази сегашната си комбинация от букви и цифри. Новите табели щяха да дойдат по пощата заедно с новия талон за регистрация. И толкова…

Официалната новина вече изчезна от сайта на нюйорския КАТ, но общо взето тонът й беше доста вдъхновяващ – как тази промяна била добра за всички нас, как старият дизайн вече бил много стар и древен (а последната кампания за смяна на дизайна беше през 2001-а година), как светлоотразителното покритие на старите номера вече било поизносено и как се виждали по-трудно, как губернаторът щял да позакърпи бюджета с допълнителните средства от новите табели, и прочее и прочее.

Хубав план, но жителите на целия щат се вдигнаха заедно против тези допълнителни налози. Криза или не, доходите на населението понамаляха през последните няколко месеца и новите такси точно по това време не изглеждаха особено примамливо. А и почти всекиму е ясно, че пари, събрани по този начин, няма да бъдат похарчени много разумно. Някои от щатските сенатори, които представляват избирателите си, а не собствените си интереси, отвориха сайтове, на които всеки можеше да се подпише против предложената промяна. Вдигна се шум, хората започнаха да протестират… И няколко дни по-късно, в неделя, губернаторът се появи по телевизията и съобщи, че целият план отива на кино. Няма да плащаме за нови табели догодина – явно тези промени ще останат за по-далечното бъдеще.

Аз се подписах във всички петиции, които можах да намеря онлайн, и ще продължавам да го правя и в бъдеще. Оказва се, че управниците само от това разбират. Докато седим и си мислим, че те ни мислят само доброто, всичко ще си върви по старому!

3 thoughts

  1. В нашия щат пък май не разбират от никакви петиции и си вдигат данъците аккто си искат. Вече имаме най-високия данък оборот в щатите – 10%, вдигнаха и имотните данъци между 5 и 20%, в зависимост къде живееш. Сега искат да вдигнат и щатския подоходен данък от 3% на 5.5%. Годишната ни такса за номерата на колите беше 78$, сега е 79$ (нищо и никакво увеличение ама все пак) и т.н и т.н. Иначе ние се славим като най-толерантния щат към нелегалните имигранти – чак и безплатни здравни застраховки им предлагаме 🙂 . Та и при нас вместо да орежат ненужните и неправилни разходи те вдигат данъците. Вече сме на второ място след Калифорния по бюджетен дефицит 🙂 .

  2. Не знам Д. Делевски в кой щат е, но при и на мен ми изглежда, че в повечето места политиците вече не искат да чуят хората. Загрижен съм накъде отиват нещата…повече и повече хора ги чувам да говорят за това, че не понасят политиците и са готови да се хванат за пушките си…направо такова нещо не е било до сега.

    А с Обама, президент с нео-марксистки мироглед, човек може само да се моли Америка да намери правилния път възможно най-скоро, възможно преди Демократите да са ни банкрутирали всичко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *