OnStar – плюсове и минуси

Седя си тази вечер в мазето и чета за системата OnStar на General Motors. Системата ползва фабрично вграден GPS плюс приемопредавател в колата ви, който се свързва към някакъв Customer Service Center (CSC) в случай на нужда.
Плюсовете на системата са:

 • Уведомяване в случай че се отвори въздушната възглавница – ако сте катастрофирали и не можете да извикате помощ, някой ще се погрижи за това.
 • Помощ при всякакъв вид непредвидени ситуации – само натиснете червения бутон на огледалото си за обратно виждане.
 • Ако случайно някога си заключите ключа в колата, колкото и да е малка вероятността за това при съвременните технологии, можете да звъннете един телефон до CSC и те ще ви отключат колата през сателита.
 • Ако нещо по колата се повреди и разни лампички вземат да светят по таблото, може пак да се обадите и ще проверят дистанционно какво не е наред с колата.
 • Откриване на открадната кола.
 • Ако не помните къде точно сте паркирали пред мола, звъните един телефон и по сателита карат колата ви да присветне с фарове и да почне да надува клаксона, че да си я намерите по-лесно.
 • И върхът на сладоледа – можете да се обадите за инструкции за посока, да си направите резервация за ресторант или просто да питате какво ще е времето там, където отивате.

“Добре”, мисля си. “А къде ще е уловката…” Е, не броя цената на абонамента, която е между $17 и $70 на месец (плюс данъци) – това не е толкова много. Но се замислих за факта, че по всяко време някой може да знае къде точно се намираш. И какво правиш. И евентуално да кликне с мишката на “Enable internal mic” на някой компютърен монитор в CSC. Е, аз ще си говоря на български в колата, ама това не е гаранция за нищо. Трябва да се поразровя да видя какви закони регулират употребата на подобни системи и при какви условия. Защото чета, че General Motors ще направят OnStar стандартна опция на всичките си коли до 2007. И може би много други производители на коли ще ги последват. А с тази система може да се злоупотребява. Така че май ще махам някакви батерии или бушони в даден момент :-(. И пак няма да имам гаранция, че туй чудо ще спре да предава информация.

Живеем във век на комуникации. И виждаме много малки джаджички около нас, за повечето от които съм чел в списанията “Космос” на баща ми – от седемдесетте години. Само че тогава всичко това е било в раздел “Научна фантастика”. А сега е реалност. И отношението на нас като хора към подобни технологии малко като че ли поизостава. Да, много удобно е да можеш да се свържеш с приятели или семейство по всяко време на денонощието от където и да си в момента. Ама това си има и тъмна страна. Светът се готви полека-лека за някои неща, предречени в Библията. И затова не мисля, че можем да ги спрем. Но можем да помислим за нашето отношение към тези технологии от XXI век.

2 thoughts

 1. Даааа – ама ако се замислим по тоя начин за всичките джаджи дето ползваме и излиза, че трябва да идем в пещерите :-). За CDMA cell телефоните е същото – те ползват GPS системата за тайм-щампа за да синхронизират пакетите с говора, т.е. пак някой знае винаги къде се намираш и си пази лог с координатите и разговорите ти за години назад :-). Не мисля, че трябва чак толкова да обръщаме внимание на такива неща, щото ще се превърнем в параноици :-). А тая системка в колата може да спаси човешки живот – дано не се налага.

 2. Така е, съгласен съм. Но затова трябва да има закони за използването на двустранната връзка при тези технологии. Защото мразя някой да се разпорежда с личната ми информация или данни без изричното ми и активно съгласие. Защото примерно ако си вземеш DVR, цялата информация за това какво точно си гледал, за колко време и по какъв начин се предава в централата им всеки ден. И то без активно да си си дал съгласието за това.
  Съвременната технология ни помага много (има свидетелства на сайта на OnStar за случаи, в които системата наистина е спасила нечий живот), но понякога и пречи. И затова аз се опитвам да правя каквото мога, за да е всичко балансирано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *