Придобиване на българско гражданство по произход

Каква е процедурата за придобиване на българско гражданство по произход за граждани на САЩ на възраст под 16 години, чиито двама родители са българи?
Не успях да намеря компилиран отговор на този въпрос, така че ще отразя моите открития тук.

Законовите изисквания се намират тук. Почти нищо не ми стана ясно след като ги прочетох и реших да се обадя на българското консулство в Ню Йорк, за да потвърдя процедурата. Свързах се от първия път, без много чакане (за разлика от минали години) и една много любезна дама ми обясни, че за деца на възрастта на моите ще е най-препоръчително първо да извадя необходимите документи от американска страна и да се опитам да ги подам в общината по местоживеене на майката в България, с надежда това да е достатъчно. Опитах се да попитам какво да правя, ако това не се получи – и отговорът беше “Ако не стане, обадете ни се пак и ще ви изясним следващите стъпки”. Следната процедура е в сила за деца под 11 години:

 1. Заверка на акт за раждане, издаден в САЩ (birth certificate) с апостил
 2. Общи положения, както са описани на сайта на българското консулство в Ню Йорк.

  Списък на отделите, от които се изисква заверка с апостил, в различните щати, може да се намери тук.

  • Заверка на акта на раждане в Здравния отдел (Department of Health) в съответния щат.
  • За New York State – NY Dept of Health заверява актове за раждане по един от следните начини:

   По Интернет

   По пощата

   По телефона

  • Официален препис на акта за раждане може да бъде издаден и от самия град, където е родено детето – в моя случай от Amherst Town Clerk, лично, срещу $10 (на копие), платими чрез дебитна карта (плюс $2.50 такса за услугата), в брой или с чек (без допълнителни такси). Копието се получава веднага.

   Личен опит: отделът за работа с граждани в кметството работи от 8 до 16:30 часа (без обедна почивка) в работен ден. Офисът няма остъклени гишета, а е една голяма стая с 6 служителки на бюра и един плот отпред за клиентите (там съм клиент, не молител). Цялата процедура ни отне 5 минути – попълва се един формуляр (казаха ми, че може да сложа имената и на двете деца в него) и докато още пишех, едната от служителките си преписа двете рождени дати и фамилното име и ми разпечата преписите още преди да подпиша формуляра. Поиска ми само шофьорската книжка – аз бях завел и Бо в случай че е необходимо присъствието и на двамата родители, но това не е задължително – подпечата преписите, поиска ми $20 и ни отпрати с “Have a nice day”.

   Резултат: 5 минути, $20.

  • Полученият препис от акта за раждане трябва да бъде официално заверен и в общината по местораждане – в моя случай Erie County, NY. Заверката за автентичност се прави на място, срещу $3 на документ.

   Личен опит: Бо свърши тази работа – сградата, където се помещава Erie County Clerk, се намира в downtown. Паркинг има на улицата пред сградата, срещу около $2 на час. Получаването на заверката отнема няколко минути.

   Резултат: 10 минути, $8.

  • Издаване на апостил от Държавния департамент (Department of State) в съответния щат – за Ню Йорк става по пощата, срещу $10 (на копие). Срокът е от 2 до 4 работни дни. Цена за препоръчана поща – по $5 на писмо.

   Личен опит: Писмата със заверените актове за раждане бяха пуснати в петък. Отговорът с двата апостила пристигна по пощата в четвъртък.

   Резултат: 6 дни изчакване, $30.

  Документни разходи от американска страна: $58 за две деца, или по $29 на дете.

  БЪЛГАРИЯ

 3. Превод на документите на български – 10 лева на страница, по 3 страници на дете = 60 лв. Срок – 2 дни.
 4. Заверка на преведените документи заедно с оригиналите в министерството в София – направено чрез посредническа агенция, цена 40 лв на дете. Срок – няколко дни.
 5. Представяне на американския акт за раждане заедно с апостила и всички преводи в Службата по гражданско състояние на общината по последно местоживеене в България за отразяването му в българските регистри – за мен това е Община Пловдив.

  Оказа се обаче, че Община Пловдив е разделена на няколко района и човек трябва да отиде в правилния район, в който се съхраняват данните по гражданското състояние за съответния индивид. Аз започнах от Район Източен – защото имах спомени, че когато на Боряна й беше нужен нов акт за раждане, го взехме от там. Оказа се, че това [вече] не е вярно и нашият пловдивски адрес е обслужван в Район Централен. Факт, който намерих за доста интересен, е че служителката от Район Източен ми каза, че ако сме “били при нея”, придобиването на българското гражданство ставало за два дни с документите, които й представих за преглед; но не знаела какъв е точно процесът в Район Централен. Явно това е процедура, която се определя на ниво район.

  Когато се опитахме да представим документите на децата в Район Централен, се оказа че има “голям проблем” с името на едното дете – но това ще е предмет на друга публикация. Внасянето на документите в деловодството на Район Централен ми отне няколко минути (и ако не се лъжа, имаше такса 1 или 2 лева).

  Оказа се, че процедурата в Район Централен отнема 10 работни дни и включва отдел ГРАО, правния отдел и кмета на района. Тъй като ние, родителите, нямаше да сме в България за взимането на документите, бяхме изпратени при нотариус за изготвяне на пълномощно за получаване на документите от майка ми.

  Резултат: 20 минути (без разправиите).

 6. Пълномощно за получаване на документи за българско гражданство – необходимо е специално пълномощно, защото поне според Район Централен генерално пълномощно не важало в този случай. След малко обикаляне из центъра на Пловдив намерихме един нотариус, който ни изготви пълномощното за 20 минути, срещу 8.40 лв.
 7. Придобиване на документи за самоличност – след произнасяне по нашия случай, Район Централен ни издаде български актове за раждане и на двете деца, включващи ЕГН. Цена – 10 лева на документ.

Документни разходи от българска страна: 168.40 лева за двете деца, или по 80 лева на дете плюс пълномощното за получаване на актовете за раждане.

Обща цена за две деца: 245 лева (при курс около 1.30 лв/$).

Краен резултат: децата ми официално имат и българско гражданство.

10 thoughts

 1. Доста обстойно(както винаги) по въпроса. Не знаех, че е толкова трудно, но като се има предвид какво ходене по мъките е като кандидатствах за кредит в банка, може да се предполага какво е за други работи. Освен това, не знам дали ти направи впечатление, но думите “компютър”, “мрежа” и “Интернет” са “мръсни” думи в българските институции. Ако ти напр. дължиш данъци в Плевен, а живееш постоянно в Пловдив, няма начин това да бъде установено чрез една проса проверка(в НАП напр.). Трябва да се пускат документи, да се чака и т.н. И това е защото няма връзка м/у информационните масиви в тези 2 населени места.

 2. @Красимир: Да ти кажа честно, като изключим мизериите и времето, свързано с тях, обслужването не беше съвсем под всякаква критика. Опотват се хората да си вършат работата както са си я вършили винаги през последните 15-20 години – това някой да се образова или да реши да промени нещо… забрави.
  Но за мен крайният резултат е най-важен – и поне засега го виждам като благоприятен 😉

 3. @Владо: крайния резултат е важен, да! И наистина има хора, дето си вършат съвестно работата и разбират какво правят. Ако си свикнал на българския начин на обслужване, дори може да ти се стори, че всичко е наред. Освен това ти си доволен като цяло от ситуацията, предполагам защото не ти се налага за всяко нещо да си късаш нервите, а ти се е случило само за това. Ако всекидневно трябва да се занимаваш с подобни неуредици, и благоприятния резултат няма да те зарадва истински. 🙂

  П.С. Дано имаш още материал за писане, че напоследък си се умълчал, пък ги пишеш все едни интересни… 🙂

 4. Владо, здравей!

  Не разбирам само каква е целта на крайния резултат? Описваш за какво става дума тук и там (мое тук и там, засега) и въпреки това държиш да ги правиш българи.

  Защо? Какво лошо са ти сторили, както веднъж се изказа една моя приятелка, живееща в Дания?

  Шегата настрана, но недоумявам, защо сте си направили този труд.

  Ползвам повода да те подканя да пишеп по-често. Глътка чист (блого)въздух са твоите текстове.

  Поздрави,
  Ясен

 5. @Ясен: Ами… стигнах до няколко причини, поради които с Бо решихме, че няма да е зле децата да имат и EU гражданство – докато все още е възможно да имат двойно. Както се вижда от горната статия, процесът не отне прекалено много време/пари и не беше огромно ходене по мъките. Децата засега нямат български паспорти – само актове за раждане. Паспортите са друго нещо и още не съм решил дали ще им вадя такива – поне засега.
  Когато децата пораснат, ще си решат сами за какво биха могли да използват второто си гражданство. Дотогава – аз съм направил това, което е зависело от мен 🙂

 6. @ Владо: За всеки случай значи. Дано не им се наложи на милите да стават българи. Тежка е тая.

  Бъдете здрави всички,
  Ясен

 7. Владо, честито БГ гражданство на децата :).
  Що така в БГ по-големи таксите от САЩ бе ?

  ПП. Бях си помислил, че вече няма да пишеш 🙂 Трябва да се чуем тия дни, че бая време мина 🙂

 8. Трябва да се чуем, Делевски, ама ние пак сме на Outer Banks (но в друга къща този път), по на север, и T-Mobile хич нямат обхват – но поне има интернет. Пусни ми дом.тел.номер на мейла и ще ти се обадя от PC-то…

 9. Хей, Владо, Здрасти каде си бил на Outer Banks (това в Северна Каролина ли)?
  Поздравления за българското гражданстово на децата ти. На мен жената ми е американка но моите две деца имат бълагарско гражданство и български паспорти. Най-великото гражданство е българскато!!! Американското скоро за нищо няма да става!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *