Тъмни сделки

Онзи ден получих мейл от зачисленият ми Sales Engineer в Sweetwater.com (откъдето от време на време пазарувам аудио техника) – Hartke предлагали супер сделка само за няколко дни. Купуваш бас-колона (cabinet) HX410 (с 4 10-инчови високоговорителя) и производителят ти изпраща бас-усилвател (head) HA3500, който обикновено се продава за $500, само срещу $40 за доставка! Бързите калкулации ми показаха, че подобен род сделка хич не е за изпускане, но търговците явно доста са я позакършили заради кризата, така че най-нахално си поисках още някои дреболии за около $20, от които имах нужда. Инженерът веднага ми изпрати проформа фактура с добавените дреболии и $0 за доставката на колоната, която си тежи към 32кг. Получих я днес и трябва да изпратя малко детайли на производителя, за да си получа и усилвателя. Ще напиша ревюта след като посвиря малко с новата техника 🙂 .

Не, не това е тъмната сделка. Реших, че в този случай старият ми комбо-усилвател вече няма да ми трябва, и няма да е зле да го продам, защото даже след две години ползване изглежда почти чисто нов. Досега не бях ползвал craigslist и реших да пробвам първо да пусна усилвателят с обява там, а не по eBay, като разчитах че ще ми се обади купувач от близката околност, който да ми плати кеш, и предаването на стоката да стане на ръка, че да не се плащат излишни пари за доставка.

Вчера пуснах обява с една снимка и почнах да чакам клиентела. Десет минути по-късно получих мейл (с няколко дребни грешки) от човек, който бил заинтересован да купи усилвателя. Веднага започнах да се съмнявам, че се интересува главно от реалният ми e-mail адрес – защото craigslist крие мейл-адреса на продавача само в обявата. След като се получи оферта от купувач, трябва да му пращате мейл от реален адрес. Е, драснах му писмо от пощата, която използвам предимно за такива транзакции, и зачаках. Купувачът не се обади повторно и го отписах като спамър.

Днес обаче получих второ писмо от него. Той в момента живеел в Южна Дакота по работа, бил имал такъв усилвател, но го бил продал като напуснал Ню Йорк, и не можел да намери такъв запазен усилвател на старо в Дакота, защото хората там живеели много по-старомоден и простичък живот. И за това можел ли съм да му пратя името си, адреса си и домашния си телефон, че той да ми изпрати чек за сумата, и след като съм го бил осребрил и прибрал парите, да изпратил някакви хамали (movers) до в къщи да вземели усилвателя и да му го доставели в Южна Дакота.

Човекът ще ме извинява, ако историята му наистина е такава, но аз не смятам да процедирам по този начин.

  1. Домашният ми телефон не му трябва, за да ми изпрати чек.
  2. Не бих си дал домашния адрес на непознат човек само срещу мъгляво обещание да ми прати чек с реално покритие за нещо, което аз продавам.
  3. Това пък с хамалите хич даже не ми и трябва. Кой знае – могат да дойдат и когато ме няма в къщи 😉
  4. Друго нещо, което ми направи впечатление, е че купувачът изобщо не се опита да се пазари с мен и да свали цената. Аз искам $300 за усилвател на около две години и няколко месеца, а чисто нов такъв се предлага от Sweetwater за $350 (плюс около $50-60 за доставката) – и главната причина да обявя такава цена е надеждата да го продам локално…
  5. Търсенето по името на клиента взе да ми връща някакви препратки към нигерийски измами – верно, в други области, но все пак… тъмни сделки???

Не желая да обявявам никого за онлайн измамник след две разменени писма, но и не съм наивен! Вторият ми мейл към купувача беше, че ако все още желае да купи усилвателят от мен, ще трябва да ми плати с PayPal и после да ме уведоми къде се намира офисът на хамалите му, че да мога да отида и да им оставя пратката на място. В този случай аз мога да почна да приличам на измамник – но в крайна сметка ако няма съгласие и от двете страни, сделката няма да се получи.

А аз очевидно трябва да пиша с големи букви в бъдещите си обяви в Craigslist, че бих работил само с локални купувачи с разплащане в брой. Мислех си, че е логично, но явно има всякакви хора по този свят.

Да видим какво ще ми отговори купувачът ми утре 🙂

3 thoughts

  1. Тоз чичо може да е българин 🙂 Поне по стил на действие много прилича.

  2. Абе всякакъв може да е 😉 Ама след като му писах, че няма да стане по неговия начин, не ми е отговорил след това.

  3. Craigslist е много налазен от Нигерийските спамери. Аз се мъчих чрез него да си наема жилище под наем и съм видял какво ли не. Дори попаднах на хора които се представяха за едно лице даващо апартаменти едновременно в щатите, Англия и Холандия – как ли пък не? Даже й поисках лична карта на мацката и тя ми прати естествено, обаче си личеше ясно, че картата е пълен fake, така че почти е сигурно, че човека е бил спамър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *