Тука има, тука нема

Честно казано, точно на това ми заприличаха последните действия от процеса за преминаване към чисто цифрово излъчване на ефирна телевизия.

Наивно си мислех, че това решение е взето само преди 7-8 години. Истината е, че законът, уреждащ процеса, е приет още през 1996 година!!! Датата, на която ефирните телевизии трябва да прекратят аналоговото си излъчване, е била фиксирана на 17-и февруари 2009-а година.

След встъпването си в длъжност, президентът Обама помоли законодателните органи (Сената и Конгреса) да отложат тази дата с няколко месеца. Като главна причина за тази молба е изтъкнат фактът, че около 6 процента от американското население още не били готови за този преход. Законопроектът е бил представен, гласуван и одобрен от Сената на 26-и януари, а датата – променена на 12 юни 2009.

Същият законопроект е гласуван и отхвърлен от Конгреса на 28-и януари.

На 30-и януари се появиха новини, че законопроектът ще бъде подложен на повторно гласуване…

А на мен почна да ми писва!

Честно казано, допреди седмица и аз бях от хората в категория “неподготвени за прехода към цифрово излъчване на ефирна телевизия”. И двата телевизора в къщи бяха стари, с аналогови тунери. Личното ми решение за принадлежност в тази категория се базираше на два факта:

 1. НЕ гледаме ефирна телевизия!
 2. Клиент съм на DirecTV и като такъв преходът не ме засяга директно.

За да е “готово” за прехода, домакинство, което разчита само на ефирна телевизия (т.е. не е клиент нито на кабелна, нито на сателитна компания), трябва или да се е оборудвало с нов(и) телевизор(и), или да си е закупило конвертор от цифрова към аналогова телевизия (DTV converter box), който се продава във всеки магазин за битова електроника или онлайн, на цени между $40 и $80. Правителството на САЩ отдели пари и започна програма (в началото на 2008-а година), с която дава шанс на всяко домакинство да кандидатства и получи не повече от два купона със стойност $40 на парче, които да използва за закупуване на такъв конвертор. Аз лично се регистрирах на сайта само преди две седмици – но както казах и по-горе, бях премислил и решил, че мога да си позволя да изчакам. ( Преди няколко дни обаче попаднах на много изгодна оферта за HDTV телевизор, и вече съм оборудван за прехода. )

Според мен този преход не трябва да бъде забавян допълнително само заради недалновидността на много малка част от жителите на САЩ! Все пак всички са имали много години да се подготвят. Изчакването на последния момент обикновено е губеща стратегия (справка – доста публични кампании, като например тази за смяна на регистрационните номера на колите, в България) и тези, които са чакали до края, нямат абсолютно никакви оправдания. Бедни били, не знам какви били – аман от оправдания. Пък и по мои лични наблюдения, обикновено тези обществени прослойки се хвърлят да пазаруват неща (като плазмени телевизори, например), които не могат да си позволят – което според мен е и главната причина за финансовата криза, на която сме свидетели в момента, но това ще е предмет на отделна статия… Или да обобщя, използвайки Член шести от стария устав (“Който ял, ял!”) – ако не си се приготвил за този преход досега, никой не ти е виновен, и нямаш право да забъркваш каши за всички тези, които са планували и са се приготвили.

Едно общество, което “наказва” мислещите хора за сметка на по-безотговорните си членове, не може да просперира!

4 thoughts

 1. “Едно общество, което “наказва” мислещите хора за сметка на по-безотговорните си членове, не може да просперира!”

  Много добре казано.

  Поздрави,
  Ясен

 2. @Владо: да, ама за автомобилните номера в БГ, не знам дали знаеш, държавата ме кара да си ги платя от собствения джоб(в момента 2та рег. номера на автомобил в България са към 70 лева… освен ако не искаш да ти пише името, което пък е 7000 лева 🙂 ). Тук държавата не ти дава ваучери и др. подобни, а те кара насила да и дадеш пари за нещо, което не струва толкова и което няма смисъл да се прави на всеки 2-3 години едва ли не(тук рег. номера нямат срок на валидност). А иначе това, дето при вас има много хора, които си купуват неща, а не могат да си ги позволят – ей това наистина е една от причините за фин. криза. Това са ми го казвали доста приятели и познати, който живеят в САЩ. В България при такива ситуации(като с рег. номера напр.) да се чака последния момент е традиция, понеже понякога стават и промени в някой друг закон, пак в последния момент, та да не се “мине” някой ако навреме си плати 🙂

 3. @Красимир: Аз съм писал преди за това как се сменят номера в САЩ. Иначе и мен ме карат да си платя номерата, ама двете табели са $5 или $10, и след като веднъж ги получа, мога да ги прехвърлям от кола на кола (за без пари) докато не реша, че тези номера не ми трябват повече и ги върна обратно в местния КАТ…

 4. @Владо: да, това за номерата съм го чел и ми хареса как са решили проблема. Но пак опираме до мащаби и стандарти, което си е тема на мно-о-о-го дълъг разговор, подкрепен със също толкова бири 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *