Оръжие

Mossberg 500

Бихте ли си купили пушка, ако:

 • Не се изисква никакво специално разрешително за покупката (поне на ловни пушки с дължина на цевта над 47 сантиметра) – шофьорската книжка е единственият необходим документ.
 • Цената на чисто нова свясна пушка е между $250 и $350, т.е. почти без пари.
 • Законът изисква само заключалка за спусък при съхранение – не специална каса или други такива тежки неща.
 • Месечният членски внос за клуб по стрелба е около $30 😉

Лично според мен демокрацията в САЩ се крепи и на факта, че притежаването на оръжие не е нищо специално и много хора си държат пушки и пистолети по домовете… Не съм ловец и никога няма да бъда, но бих ходил да изгърмявам по стотина патрона на месец на стрелбище.

Преди няколко седмици ми стана интересно как се продава оръжие и отидох в Gander Mountain (магазин за лов, риболов, туризъм и прочее). Пушките са наредени на стелажи покрай едната стена в магазина – имат заключалки на спусъка, които са привързани със стоманено въже към стелажа. Клиентът може да вземе всяка пушка, да види как му приляга в ръцете, да си поиграе с нея… Само пистолетите и патроните бяха заключени под стъклата на щанда. На всичкото отгоре имаше и един стелаж с пушки 22-и и 30-и калибър с оптика! И те се купуват само с шофьорска книжка 🙂 Единственото условие е да не са автоматични или полуавтоматични.

{democracy:18}

15 thoughts

 1. Aми записано е в конституцията на САЩ – всички граждани имат неотменното право да притежават оръжие, за да могат да се вдигнат на въстание и да свалят правителството, ако не ги кефи.

 2. Няма никакво ограничение за полуавтоматичните. Само за автоматичните (автомати, картечници и подобни) се иска разрешение от Бюрото за Орьжия и се плаща някьде кьм 250 долара. В столицата е забранено продаване, купуване и притежаване на орьжия. Затова този град има най-голям процент на убийства в САЩ.
  Различните щати имат тяхни закони за покупко-продажба и носене на орьжия. Общо законите срещу орьжията – федерални, щатски и местни са над 20000.

 3. @Longanlon: Официалният текст в конституцията на САЩ гласи:
  “A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.”
  @Stancho: Знаех за високия процент престъпност в DC, но не знаех, че притежаването на оръжие там е забранено. Явно двата факта са свързани 😉 .

 4. Аз бих си купил.На лов не съм ходил,но за идеята бих пробвал да отида за диви прасета.Стрелбата по панички ми харесва.Да бих си купил пушка.Но и каса в която да я държа.А има ли деца в къщата – касата е задължителна.

 5. Аз вече съм горд притежател на разрешително за оръжие (в нашия щат се изисква) и чакам тук един друг приятел да получи неговото, защото вече доста се чака – над 2 месеца. Хората казаха, че след изборите за президент на САЩ продажбите на оръжие са скочили 3 пъти 🙂 , а заявките за разрешителни в нашия щат вече вместо за 2 седмици се обработват за два месеца. В Чикаго (ситито) също е забранено притежаването на оръжие както и в някои сабърби, но за щастие в нашия е разрешено 🙂

 6. Опа – исках да напиша, че чакам въпросния приятел да получи и той неговото разрешително, за да отидем да понапазаруваме малко 🙂

 7. @Делевски: И за пушки ли се иска разрешително в Илиной???
  Трябва да се чуем тези дни да обсъдим плюсовете и минусите на пушките-помпи 😉 На мен досега най ми хареса Мозбергът от кратинката горе 😉

 8. @Делевски: Значи в щата Ню Йорк не е толкова затегнат режима :). Ама ние сме нямали Ал Капоне, хихихи.

 9. Притежаването на каквото и да било огнестрелно оръжие ВИНАГИ води до неприятности. Дори да имаш каса и т.н. пак може да стане простотия. Освен това наличието на такова ти дава свобода да го ползваш в “подходяща ситуация”, а всеки може да си представи какво значи това… Вероятно съм така негативно настроен с/у притежаването на оръжие, понеже не живея в САЩ т.е. там може би да имаш пушка е нещо нормално(като да имаш Интернет вкъщи напр.). Факт е, че напоследък доста научаваме от разни медии как някой си ей така гръмнал други хора едва ли не за забавление.

 10. @Красимир – нека разсъждаваме така: сигурно си забелязъл къде стават всички “изцепки” с оръжие в САЩ – в училища, университети и църкви. Все места, в които е забранено да се носи оръжие. Т.е. извършителя на престъплението винаги е сигурен, че няма друг въоръжен на това място. Ако той дори и за миг допуснеше, че ще има и други хора с оръжие там, никога нямаше да извърши каквото е намислил да върши. От друга страна – ако притежаването на оръжие е забранено, то то е забранемо за тъй наречените “гуд гайс” (като нас с Владо например 🙂 ), които никога няма да нарушат закона за да се сдобият с него. Престъпника винаги намира начин да се сдобие с оръжие – без никакъв проблем, това просто трябва да е ясно на 100%. Т.е. моето вярване е, че забраната на оръжията винаги, ама наистина винаги пречи на добрите хора да защитят себе си и семейства си когато се налага. Сега естествено, че има някаква вероятност ако притежаваш оръжие вкъщи, някога да стане произшествие, но не и ако са взети всички необходими предпазни мерки. А то произшествие може да стане и с кухненски нож, нали? Или пък както си ходиш по улицата да ти падне саксия от 80-я етаж на някой небостъргач (бъзикам се, те нямат саксии по прозорците 🙂 ). Тая страна е велика поради няколко причини и две от тях са: непрекосновената частна собственост и свободата да се притежава оръжие. Това, е което мисля аз по въпроса, а явно и стотици хиляди други хора през последните месеци 🙂

 11. @Красимир: Делевски е прав. Престъпниците винаги намират начин да се сдобият с оръжие, колкото и това да е незаконно. И малко по-лесно могат да си веят байрака ако е ясно, че законът е толкова рестриктивен към обикновените хора, че много малко граждани притежават оръжие. В САЩ е точно обратното – много хора си държат пушки и пищови у дома 😉 Просто трябва да се внимава както с всичко друго, което може да причини неприятности, и всичко е ОК.

 12. доста интересна тема.
  като бях в Бъфало ходихме да стреляме в района на блатата около Батавия. То не знам дали са блата или просто някакви ponds ама там няма грам човек и ако искаш можеш да детонираш и бомба и никой няма да ти обърне внимание 🙂
  аз харесвах да съм с една флоберка, мисля ремингтън беше. Много удобна, лека, със слаб откат и с оптиката беше готино да се гърмят цели на 200-300 метра. Който иска да изчислява във футове.

  По отношение на стрелбата, трябва да си прецените какво харесвате- дали просто да гърмите, или да целите нещо. От там и изборът на амуниции, от там и изборът на пушка. Аз харесвам да стрелям нещо с патрон с куршум, а не с тези ловджийските патрони 12 gage ли бяха забравих. Стрелбата с куршум изисква прецизност и един вид търсиш идеалния изстрел, докато другото е главно гърмене 🙂

  Но това описва връзката м/у стрелба и удоволствие. А иначе за връзката м/у оръжия и престъпност… вярно е, че те са фактор, обаче далеч не съм съгласен, че това е главната причина DC да е толкова напред в класациите. Там се знае, че има егати гетото, а съществуването на такива райони показва главно неспособността (или нежеланието) на правителството да се справи с доста социални проблеми. Естествено, притежанието на оръжие може само да отнеме човешки живот и няма нито да направи нов живот, нито ще върне някого от оня свят. Обаче повечето смъртни случаи се получават заради нелегални оръжия, което означава, че те биха били там дори и притежанието им да не е ограничено.

  @Владо- оптика може да се сложи на всяка пушка мисля. Както и да се маха после. Изборът на оптика за самата пушка е важен. А тия от магазина просто са продавали и двете за да намерят повече купувачи предполагам. Ловците на елени и друг подобен дивеч използват такива за да могат да ги отстрелват от далеч, където още не са помирисани (повечето дивеч има много силно обоняние).

  А в нашата идиотска родна страна, въпросът с оръжието е много странно стоящ, но все пак е доста по-либерално от колкото в страни като Германия, примерно. Тук за да имаш огнестрелно оръжие има различни изисквания, в зависимост от това дали е пистолет или пушка. Разрешение за пистолет мисля се издава доста по-лесно. А за пушка- трябва да имаш поне 2 години опит в ловна дружинка. И като разбрах за това се почудих какво точно бих правил 2 години там без пушка и какъв опит ще добия, но ситуацията със случаи тип Параграф 22 в БГ е често срещана. А може и да греша, ако някой знае точно какво е нужно да казва.

  И понеже харесвам стрелбата и не ми се занимава с всичките документации, реших да си взема една пневматична пушка 5.5 мм (.22 калибър) и да си стрелям с нея. За последно стрелях по разни бутилки на 75 метра и се справя добре пушката 🙂 Така че, това е готино хоби.

  А ако бях в Бъфало, бих си взел един ремингтън и да ходя да си стрелям.

 13. Само да си спомним 4е не орьжията убиват хора.Хората убиват хора…

 14. В България убийствата стават на пътя…:( Иначе може с колци, тесли, павета, отвертки, etc. Българските полицаи стрелят само на сватба и когато си чистят оръжието. 😉 Такива ми ти работи…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *