Колко се печели от СМС-и?

Един обикновен СМС в САЩ вече струва 20 цента на парче (и при изпращане, и при получаване) при всички мобилни оператори. А само преди две или три години цената беше 10 цента на бройка. Какво ли поскъпна чак толкова, та едно кратко текстово съобщение удвои цената си в толкова къс срок?

Правилният отговор е “нищо”. Нищо не е поскъпнало, просто много клиенти вече не могат без да “текстват”, търсенето се увеличава, и цената скача. Разходите по изпращане и приемане на едно съобщение са си все същите – близки до нула – просто защото кратките текстови съобщения се предават по контролния канал за обмен на данни между телефон и базова станция, а тази информация се обменя постоянно независимо дали абонатът е започнал разговор или не.

Мобилните оператори предлагат СМС-пакети в добавка към месечните абонаментни планове на примерни цени $5 ( на месец) за 400 съобщения или $15-$20 (пак на месец) за неограничено количество съобщения. Клиентът може да мисли, че получава добра отстъпка, но е почти невероятно да изпрати съобщения на обща цена по-висока от това, което е платил – макар че аз лично познавам човек, чийто усреднен СМС баланс е около 5000 съобщения на месец 😉 . Така че при всички положения операторите винаги правят доста голяма печалба от кратките текстови съобщения – даже и тези без “добавена стойност”.

3 thoughts

  1. И при получаване ли плащат отвъд океана? Това вече не го разбирам. А има ли възможност поне, като си взимам мобифон, да се откажа от кратката текстова услуга? Или с други думи, аз мога да събера група от 10 човека, които една седмица нон-стоп да пращат СМС на друг човек и да му направим сметка от няколко хиляди? Нека вземем тези 5000 бройки като основа на седмица (все пак сме десетима:) ). Тогава се получават 5000 бройки * 0.2 долара * 4 седмици = 4000 долара на месец. Само защото получава СМС?

  2. Когато си купиш припейд телефон, тогава не се плаща за получаване на СМС. А ако някой реши да ми задръства телефона със съобщения много лесно мога да го спра да не го прави – има си кастъмър сървис като слънце за тая работа 🙂

  3. Нормално е да се печели, но според мен печалбата за sms на мобилните трябва да е минимална, особено във вътрешните им мрежи. На всеки е ясно, че имат не малко разходи за различни неща около smsc-тата, но все пак sms-ите могат да са нещо супер евтино.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *