Медицина и печалби

И все пак не всички лекари преследват главно печалбата – даже и в американската здравна система…

Днес се обадих в офиса на нашия семеен лекар да уреждам час за Ник – от училището настояват, че му трябва медицински преглед (тегло, височина и прочее). Изискване за всички четвъртокласници… Доколкото знам, застраховката предвижда един рутинен преглед на година – обикновено около рождения ден на детето. Бях се приготвил да си платя прегледа от джоба (около $120), но след като обясних на момичето от рецепцията за какво ни е нужно да се срещнем с доктора, тя ми каза, че нямаме нужда от преглед – тъй като Ник е бил на такъв преглед преди няколко месеца, трябва само да мина да оставя формуляра от училището в офиса, те ще попълнят необходимите данни и ще ми звъннат да мина да си го прибера някой ден.

Явно както и при всичко друго, най-важното е човек да си намери свясни хора, с които да работи. И за целта е необходимо да има право на избор!

7 thoughts

 1. разбира се, че всичко е печалби – не ти е взел $120, но знае, че така ще си помислиш “леле, колко добър доктор!” и като си счупиш ръката за $1500 ще отидеш при него 🙂

 2. @Longanlon: Но в другия случай застраховката ще покрие всичко 🙂 и пак печелим и аз, и доктора.
  Според мен това е правилен подход – да създаваш доверие у клиентите/пациентите си.

 3. Запазването на настоящи клиенти струва по-евтино на всеки търговец, от печеленето на нови. От чисто търговска гледна точка, това би обяснило подхода.Сега като си останал с добро впечатление от лекаря си, би го препоръчал на всеки твой приятел. Предполагам, не само за това де, но и за това, наред с всички останали негови достойнства. А може да не е това причината, а просто да си попаднал на услужливи хора.

 4. Хубаво де, но и тук в БГ се случват такива неща. Въпросът е повече до човека, отколкото до системата. И това при условие, че става дума за толкова дребна работа. На мен специално ми се е случвало за дребни работи да ходя при зъболекар(на частно), при който си ходя по принцип, и не ми е вземал пари(повтарям: за “дребни” неща, които все пак включват някакъв вид манипулация). И пак ще продължавам да ходя при него, въпреки, че взема по-скъпо от нормален частен зъболекар, но пък доброто отношение към пациента се намира по-трудно отколкото добрата цена. Е, колкото по-често ти се случва да попаднеш на такива “хубави” хора, толкова по-добре 🙂

 5. “Хубаво де, но и тук в БГ се случват такива неща.”
  @Красимир: Стана ми интересно защо го прие като сравнение бежду САЩ и България, след като никъде в текста на Владо даже няма намек за това 🙂

 6. Аз мисля, че ние (в BG) сме си свикнали със ситуацията.
  Свикнали сме нещата да са “не както трябва”.
  Свикнали сме да ни цакат с рушвети и ние да си ги даваме… с дупките по улиците сме си свикнали, със задръстванията, със затворените пътища, с ремонта на Околовръстното, с лошото обслужване, с чакането пред кабинета на доктора с часове…и т.н.
  И като идем при Владо или някъде другаде и видим на хората, които живеят по друг начин какво им прави впечатление, как има неща, които просто е ясно, че трябва да получават и ни е малко чудно.
  Хубавото е, че бързо се приспособяваме.
  И към доброто и към лошото….
  Или пък не е чак толкова хубаво…

 7. @Красимир: Не отричам – и никога не искам да отричам – че и в България е нормално да попаднеш на хубави хора. От моята гледна точка всичко е въпрос на статистика обаче…
  @Делевски: 🙂 .
  @Соня: Миииии… и аз вечно се чудя защо обществата са толкова различни след като познавам много хора и на двете места и никой от тях не е с четири очи, например 😉 Но според мен всичко е въпрос на народопсихология, или по моят речник – “национален дух”.
  А вие кога пак ще ни дойдете на гости, а????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *