Антирадар: Да или не?

Чудя се…

Никога досега нито съм притежавал, нито съм ползвал антирадарно устройство. Но онзи ден почетох из разни форуми за ползите и вредите от него и сега съм се замислил дали да не си купя.

Ползите са ясни – ще знаем къде има полицаи, причакващи на гюме (в САЩ обикновено това се случва по магистралите – някой полицай е паркирал в разделителната ивица между двете платна и е пуснал радар). Новите антирадарни устройства имат и система за оповестяване на линейки и пожарни и няма толкова да се стряскам като ги чуя.

Минусите – изобщо не желая да се отпускам, да разчитам само на антирадара и редовно да нарушавам ограниченията. В САЩ полицията може да те хване не само с радар – има полицаи в немаркирани коли, които могат да те спрат отзад и никакви устройства не помагат срещу това освен спазването на законите. В някои щати (сещам се поне за Вирджиния и DC) антирадарите са незаконни и трябва да прочета какво се прави, ако човек се намира там и има такова устройство – дали е достатъчно просто да се изключи, или трябва да се сваля от стъклото…

Аз не съм човек, който редовно кара като състезател от Формула 1. Вътрешно не се чувствам много добре, когато нарушавам закони. Но понякога целият трафик се движи с 10 мили в час над лимита, и ти трябва да си с потока – иначе се образуват леки задръствания, които изобщо не са приятни при скорости над 100 км/ч – и тогава ще се чувствам много по-спокоен, ако знам къде дебне Кумчо-Вълчо 😉 При всички положения смятам да “калибровам” антирадара (ако реша да си купя) със старата кола в градска обстановка, при спазване на законите, за да знам какво може да се очаква.

Та засега претеглям плюсове и минуси и разглеждам антирадарни устройства в онлайн магазини. Но ще съм благодарен за вашите мнения!

{democracy:16}

Edit (10/21/08): Благодаря на всички за мненията. От няколко седмици притежавам радар-детектор и го използвам почти всеки път, в който излизаме извън града. НО без прекалявам с педала на газта- и то не само защото още си калибровам усещанията за ефективността на работа на устройството 😉 Просто пак ми е съвестно ако постоянно нарушавам ограниченията.

28 thoughts

 1. Чудя се!

  От една страна: ранното предупреждение в повечето случаи работи.
  От друга страна: наличието на това устройство прави шофьорът леко разпасан откъм следене на скоростта си. Сега винаги едното око ми е в скоростомера, поне от време на време. Ако имам радар-детектор, това едва ли ще е така.

  Въпреки това, в градски условия като че ли понякога има нужда. Но пак: по-добре да караме по-бавно. Винаги, когато може!

 2. @Дончо: Това за скоростомера няма да важи при мен – на извънградско почти винаги карам с cruise control и след като веднъж го наглася, не гледам толкова често с каква точно скорост карам, защото знам.
  Като ти гледам IP адреса, се чудя – ти да не си пак по нашенско?

 3. Писал си “антирадар”, но ми се струва, че всъщност става въпрос за радар-детектор. Разликата е в начина на действие и в това, че антирадарите са забранени в повечето държави, докато радар-детекторите не са.

  Подкрепям купуването и слагането на такова устройство, доколкото катаджиите се крият след непремахнати знаци за ограничение на скоростта, останали след някой ремонт на пътя. Естествено, че никой няма да спазва ограничение 50 или 60 на дълга права отсечка с 2 или 3 платна.

 4. @ImPRESSed: Сори за терминологията – точно за ‘пасивен’ радар-детектор говоря (radar warning device). Позабравил съм българската терминология малко – и за това използвам “Антирадар”.

 5. Не ме блазни идеята за подобни устройства.
  Вярвам, че използването на радарите от полицията е точно с цел да се ловят “състезателите” по пътищата. Имам познат, който има радар-детектор и в града кара със 100-120 км/ч(е, не винаги но му се случва), където има прави отсечки и няма “катаджии”. Смятам всеки знае, че тази скорост в града е, меко казано, опасна. Лошото е, че тук, в БГ, радар-детекторите се купуват точно от хора, които искат да разберат дали наистина това дето го пише най-вдясно на километража може да бъде постигнато, в резултат на което ежедневно по новините ни съобщават как някой бил смачакан до неузнаваемост поради “несъобразена скорост”. “Не е важно, че пристигаш леко закъснял, важното е че да пристигаш.”

 6. Владо, 9-те (засега) отговора “не” са комплимент за теб – виж какви хора четат блога ти.

  Прочее, защо ти е да си играеш с тъмната страна? Техните играчки никак не са cool;)

  Поздрави,
  Ясен

 7. Още 1 глас “ЗА” радар-детектора.
  Имам го от 3 години и вземане-даване с полиция нямам. Иначе, карам си внимателно. Все пак, един път се живее.
  Особено е полезен да те предупреди, когато полицаите са се заложили на отсечка с необяснимо от разумна гледна точка ограничение на скоростта.
  DRIVE ALIVE!

 8. Нямам, но бих използвал. Макар, че досега не са ме хващали, това се дължи по-скоро на късмет, отколкото на чак толкова примерно шофиране. Мисля, че 10-15 км. отгоре (над ограничението), които си позволявам не са кой знае колко голямо прегрешение и заплаха за околните, за да си струва да ме глобяват заради това. Факт е обаче, че нямам такова чудо в колата. Отговорих с “Да”.

 9. @Красимир, Yassen: Аз определено се пазя от Тъмната страна 😉 точно и за това събирам мнения. Но ето един пример от днес:
  Карам по магистралата със 70 мили в час при ограничение 65 – за 5 мили отгоре никой не прави проблем. Круз контролът е нагласен на 70 и се опитвам изобщо да не го пипам (това много помага и на разхода на гориво – чак се учудих, че изкарах 10.5 л/100 км за 2 тона и половина кола 😉 ). Понякога пред мен се появява някой, който кара с 60-62, и когото трябва да изпреваря. Отзад гледам други коли в лявата лента, които ме настигат, т.е. при изпреварването трябва да вдигна към 80 мили в час за двайсетина секунди и после пак да си се прибера в дясната лента, да пусна педала за газта и да оставя проблемът със скоростта на круз контрола. И ми е много терсене през тези няколко секунди, защото ако някой ме засече с радар, ще ми е трудно да обясня, че не карам като Ники Лауда през цялото време, а само изпреварвам. В тази ситуация радар-детекторът е огромен плюс.
  А досега много пъти съм доказвал на себе си, че спазването на законите си ми идва отвътре – въпреки че понякога това е повод за присмех от странични наблюдатели. Но най-важното за мен е моята съвест да е чиста!

 10. @pipilota: Разбирам те. И съм виждал много подобни места в България, където по средата на нищото, на гладък и прав път, има ограничения по 60 или даже 40 км/ч 🙁

  @zdravko: И аз съм така… като теб.

 11. Как да го използвам този пусти антирадар, като изобщо не мога да шофирам? Аз затова съм и толкова щастлив- нямам кола и това ми спестява много мъки, ядове, нерви и пари.

 12. @Апостол: И аз си мислех така като теб едно време, когато нямах пари за кола. Но когато колата не е за теб център на личната ти вселена, и когато не е само повод за фукни, върши много работа и отваря много врати към нови хоризонти…
  А пари могат да се спестят от всичко – но личното ми мнение е че от много спестявания животът става скучен.

 13. @Владо: Както знаеш, в България за да шофираш не ти трябват смао пари, а и документ, при това за издаването му се минава през съответните медицински служби и т.н… 😀

 14. @Дончо: Честно да си кажа, този факт го бях позабравил, а точно за това не си поднових БГ книжката преди 10 години – не ми се губи време да ходя на прегледи и да си вадя удостоверение от Руски 86 😉
  Иначе в САЩ само ти проверяват зрението, а това може да стане и в КАТ…

 15. То да бяха само медицинските служби… Пък свидетелство за завършен курс по Първа помощ, та копие от дипломата за основно(или по-нагоре) образование… После редене на опашка за подаване на документи за книжка – обикновена поръчка(30 раб. дни) или експресна поръчка(7 раб. дни)… После редене на опашка, за да си получиш книжката(?!?)… Абе простотии всякакви 🙂 А и колко пари оставяш по тези гишета – не е истина! Само медицинското е 15-20 лева.

 16. Аз пък съм един от чудещите се …
  Поради факта, че нямам личен автомобил, нито книжка, мнението ми е … хм, непрофесионално и от втора ръка, но по-скоро клоня към НЕизползването на подобни методи. Предполагам обаче, че когато (скоро) стана шофьор, ще има ситуации и обективни причини за нуждата от радар-детектор.

  По дискавъри гледах някаква сравнително старо предаване за антирадарите (точно тези, дето блокират и шашкат полицейските детектори) в Англия. Не знам дали тук или отвъд голямата вода са незаконни, но в обединеното кралство са. Въпреки това водещите на предаването ги тестваха. И ставаше дума въобще за начини за предпазване от пътната полиция. Направи ми впечатление, че има цяла система за следене и ранно предупреждение на водачите – защото контролните органи отдавна не разчитат само на стационарни и “официално” обозначени патрулки и постове, ами имат и мобилни, прикрити станции, методи, обикновени на пръв поглед автомобили. Та имаше общо взето два варианта – единият беше сравнително скъпа GPS система, която срещу прилична сума за абонамент постоянно се връзва и актуализира базата данни с постовете – стационарни, мобилни, явни и прикрити – в околността, където се намира автомобила, и в предполагаемата му посока на движение. Обновяването е доста често и в над 90% от случаите вършеше работа. Другата система действа на подобен принцип, само че е доста по-евтина, с по-кекава техника, и се разчита на доброволното попълване на базата данни от голямата мрежа ползващи я шофьори – обновява се по-рядко, и ползата, или успеваемостта и беше нещо от сорта на 70-75%.
  Имаш ли възможност да тестваш – пробвай, лошо няма, и ще прецениш сам за себе си дали ти върши работа – и да не забравиш после да споделиш :).

 17. @Владо: примерът ти е добър и с основание можеш да се замислиш за радар-детектор в такъв случай. А иначе закони е добре да има и най-важното е те да важат за всички.

 18. И аз съм вече собственник на едно такова устройство за предупреждение, радар-детектор.Взех си го по простата причина , че ми омръзна да се притеснявам от кой храст ще изскочи, чичко полицай, а иначе карам разумно и икономично.

 19. понеже явно съм си умен и не намирам друг начин да вляза в сайта ти, ще пиша тука не по темата.

  Седя си тази нощ и не спя, и намирам това пре-интересно творение. Много ме изкефи снимката от абитуриентския. Мисля да си я копирам…..

  Как е инче милото семейство, надявам се добре.

  Пиши ако имаш време

  Владо

 20. @Vlado Nochev: Адаш, ти пък по какъв начин попадна тук?
  Провери си мейла по-късно днес 🙂

 21. Хей, Владо!
  Този коментар няма нищо общо с антирадара. Понеже не можах да видя страница (линк) в блога ти, на която посетителите могат да пишат коментират интересни неща, свързани с БГ / живота им в чужбина и т. н., правя следното предложение: защо не направиш линк за такива коментари (ако вече не си направил такъв)?
  Може да се казва Random Thoughts или Random Comments или нещо си… 😉
  Тази идея ми хрумна, след като попаднах на страницатата на Wing Zone, ресторант от Atlanta, GA който специализира в готвенето на Buffalo wings!!!
  Аааах, иска ми се да си поръчам порция Buffalo wings от Anchor Bar, Buffalo!!!!!!!
  Хайде, ето ти линковете, ако решиш да предприемеш подобно мероприятие! Поздрави на семейството!!! 😉

  http://www.wingzone.com/

  http://www.wingzonefranchise.com/news/0915Buffalo.html


  Коментарът е транслитериран от администратора чрез 62c. Моля пишете на кирилица.

 22. @Krassy: Имам идея какво може да се направи по въпроса – ама само ако обещаеш да си един от първите автори!!!
  Иначе мога да ти купя wings от Anchor Bar, Duff’s или Brew Pub (по твой избор), ама не знам как мога да ги шипна до Индия…

 23. Hey, Владо!

  Chudesno! Obeshtavam da sam edin ot parvite avtori, no ne moga da obeshtaia, che shte pisha mnogo chesto… 🙁 Nali znaesh, zhiteiskite problemi ne ni pozvoliavat da sme prekaleno aktivni v mnogo oblasti…

  Za wings: ne se trevozhi! Niakoi drug pat!

  Vapros: kak mi prevede pismoto? Mnogo hitro! Kato vidiah komentara: “Коментарът е транслитериран от администратора чрез 62c. Моля пишете на кирилица.”, chovarkah na stranitzata “62c,” no ne mozhah da napravia moito XP da zaraboti, taka che da pravi транслитерatzii na BG… 🙁

  Krassy

 24. Hey, Владо!

  Chudesno! Obeshtavam da sam edin ot parvite avtori, no ne moga da obeshtaia, che shte pisha mnogo chesto… Nali znaesh, zhiteiskite problemi ne ni pozvoliavat da sme prekaleno aktivni v mnogo oblasti…

  Za wings: ne se trevozhi! Niakoi drug pat!

  Vapros: kak mi prevede pismoto? Mnogo hitro! Kato vidiah komentara: “Коментарът е транслитериран от администратора чрез 62c. Моля пишете на кирилица.”, chovarkah na stranitzata “62c,” no ne mozhah da napravia moito XP da zaraboti, taka che da pravi транслитерatzii na BG… 🙁

  Krassy

 25. оооо Владо, интересна тема 🙂
  аз също не карам като Шумахер, ама проблема е че карам като Карлос Сайнц :)) хахах, скромен 🙂
  значи, има антирадари и радар-детектори. Антирадарите (jammer mislq se narichashe) объркват полицейските. Ти можеш да се движиш с 50 мили в ограничение от 35 и полицая да види на неговото устройство, че ти се движиш с честотата, която си задал предварително, примерно 34. Те са незаконни със сигурност. За радар-детекторите, които само показват дали някой те сканира, не съм сигурен дали са незаконни в някои щати, би трябвало да са законни, защото те не променят нищо.

  Само че аз съм забелязал, че най-големият радар в главата ми. Просто винаги съм надушвал ченгелите по магистралите, дори и тези, които са undercover. В Ню Йорк има доста такива, обаче ги усещам. После забелязах някои разлики с основните коли. Полицейските винаги имат повече антени, които им трябват да се свързват там с тяхното РПУ. Полицейските коли на вид са същите, обаче аз като се занимавах толкова време с коли все гледам подробностите и като видя как се движи колата винаги разбирам че има малко по твърдо окачване, 2те тръби на ауспуха се виждат веднага, опааа- V6 версия, познай кой има такива. От пред се забелязват лампите в радиаторната решетка, така че можеш да разбереш. Освен това, винаги по поведението разбирам дали съм следен от някой undercover или не.
  толкова много speeding tickets pays off :))))
  но като цяло антирадар забавя реакциите, защото се осланям на него и тогава съм имал повече проблеми.

  а по отношение на евентуални tickets- полицаят ако само те види и ти напише ticket, ти можеш да отидеш на съд. На съдията казваш, че не си карал с превишение, полицаят обяснява че те е видял, че си карал бързо, имал опит, бла бла, съдията пита дали има доказателство- т.е. print out na лазер или там каквото беше другото, което те използват, той ако не те е засичал явно няма и съдията dismiss-ва всичко и ти не плащаш нищо. Ако обаче просто си отишъл на съд ей така неподготвен и се окаже, че има изпринтирано с колко си карал, тогава плащаш глобата + court fees за всеки count, което е около $20-30 per count. Цяла статистика мога да направя от моя опит :)))

 26. @Krassy: Кликаш на линка за 62c в левия панел, пишеш в Edit Box-а на методиевица, после кликаш бутона отдолу и сайта ти транслитерира текста на кирилица, която можеш да постнеш в коментара 🙂
  @Вълчев: Ти май бая опит имаш с превишавания и глоби 😉 МОята американска книжка стана на 10 години тези дни, и нито един ticket нямам все още – и то не защото тарикатея, а просто внимавам и много рядко се юркам да превишавам. Иначе имам прост radar detector. FYI – знам, че тези устройства не са разрешени поне във Вирджиния, и в Онтарио, ако прескочи човек до Канада.
  Иначе си прав за това, че можеш да се усетиш кой може да е полицай (даже и да се случва да намаляваш около някое Mercury Grand Marquis, което е пенсионерската версия на полицейските коли, ама кой да види отдалеч), но през нощта нищо се ни види… И се чувствам малко по-добре с радар-детектора – въпреки че на последното ни пътешествие установих, че ми дава доста грешни аларми.

 27. @Вълчев: Ти май наистина имаш бая опит, че и tickets. Аз мога да се похваля, че имам US книжка отпреди 10 години и досега нямам нито една глоба! Просто внимавам…
  Иначе в статията ми става дума точно за радар-детектор, и да – незаконни са поне във Вирджиния и DC, както и в Онтарио (ако мръдне човек до съседите на север).
  Вярно можеш да поразпознаеш полицейските коли по магистралата, ама ако е нощ??? А понякога даже и през деня съм се стряскал от разни Mercury Grand Marquis – “пенсионерският” вариант на полицейските коли, когато са далеч зад мен и не може да се види в огледалото какво точно МПС имаш на няколкостотин метра зад себе си. Но въпреки наличието на антирадар, пак си внимавам – главно да не карам като луд през цялото време, естествено. Както споменах и по-горе, целта на антирадара не е през цялото време да карам с 25 мили в час на ограничението… 🙂

 28. имам 10 мин преди да отида да ям зелеви сърми при баба ми, та да ти напиша за полицаите 🙂
  значи- нали ти казах- гледаш за дребните неща. Как се движи една кола. При пенсионерските, понеже окачването е по-меко и тя се клати малко. Полицейските са с V8 мисля и по-твърдо окачване за да държи колата на пътя в завоите. Самата стойка на колата е малко по-различна. Освен това, почти няма пенсионерски КраунВик с черни решетки, или с обикновени черни джанти. Второто е ясно- нали са държавна институция и колите се ремонтират редовно заради големия километраж, който навъртат, и трябва да се сменят гумите редовно, никой няма да се занимава с купуване на тасове или там лети джанти и простотии.
  Отзад като гледаш колата- 2та ауспуха за дзвера, който бачка. Има малко черни Мъркюри-та с V8, но понеже цената е доста над базовия модел, хората по улиците с такива коли са по скоро изключение.
  А и още нещо- ако видиш някой с 2-3 антени на багажника или отгоре може да имащ едно предвид. Едва ли НЛО ентусиастите са толкова много.
  И последно- относно манталитета. Полицаите имат манталитет на хищници, колкото и идиотско да е сравнението. В крайна сметка, те имат месечна квота, която трябва да попълнят, и като са назад и се чудят как да наваксват. Самото движение на преглеждане на трафика, на коли, които стоят на странни места и тн си говори.
  А за тези под прикритие- може да се пазиш от всякакви такива под прикритие, но те имат едно общо нещо- возят се в американски коли. Няма нито един полицай под прикритие в Хонда Акорд или Нисан. Това са явно някакви пишлемета 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *