Политика и корупция

Тези двете понятия май наистина винаги вървят ръка за ръка…

Във вторник научих, че губернаторът на Илиной Род Благоевич е арестуван от ФБР по подозрения в корупция – заподозрян е, че се опитва да продаде едното от двете места, на които Илиной има прево в Сената, срещу лични облаги.

Мястото доскоро се заемаше от избраният за президент Барак Обама – но след избирането му на по-високия пост, той подаде оставка от сенаторската си длъжност. Според Седемнадесетата поправка на конституцията на САЩ, в този случай отделните щати имат правото да определят способа за заемането на това място – и Илиной е един от щатите, които са дали това право на губернатора си. Помня, че видях новини за това няколко дни след 4-и ноември, но не му обърнах особено внимание. Според ФБР обаче се оказва, че г-н Благоевич е почнал преговори с доста заинтересувани страни, като се е опитвал да извлече материална облага – главно пари – за себе си и за жена си. Освен това настоявал за уволнението на хора от управата на Chicago Sun Times – финансово позакъсал вестник, който май недолюбвал губернатора – като условие за това щатът да им помогне финансово.

Това е най-малкото неморално, да не говорим че изобщо е незаконно… Вината на губернатора не е още официално доказана – а всеки е невинен до доказване на противното – но почти всичките му съпартийци, начело с избрания за президент бивш сенатор от Илиной, започнаха да се изказват, че няма хич да е зле Благоевич да си подаде оставката. Не съм видял това да се е случило все още, но очаквам да стане реалност в близките дни. Не знам какво си е мислил Род (чийто рождено име е Милорад) – най-вероятно, че няма да го хванат – но колкото е по-нависоко един човек, толкова повече трябва да внимава за действията и “да си опича акъла”. Даже и след приключването на мандата/мандатите си като губернатор, Род би имал доста голям шанс за приличен доход като лектор, или просто като друг вид политик – сенатор, а защо не и нещо повече… Лесните пари са най-сладки, но когато те хванат, губиш всичко друго. Името му най-вероятно ще се изгуби от американския политически небосклон в близките години, а и той наистина ще е късметлия, ако избегне затвора в случай, че бъде признат за виновен и бъде осъден.

А на Илиной не им върви с губернатори… Предишният им губернатор – Джордж Райън – е в момента в затвора с присъда за шест години и половина. За корупция 😉 . Дали е само защото Чикаго е градът на Ал Капоне, или поради други причини, все още не ми е ясно.

12 thoughts

 1. 1. Родителите на милия Милорад произхождат от село/град в Сърбия с име “Великите крчмари”.

  2. Роналд Рейгън и Маргарет Тачър също са политици, пък не са корумпирани. Е, не са и демократи в Илинойс.

  3. Трима от последните 6 губернатори на този щат са осъдени. Сръбското чадо ще е четвърти поред живот и здраве.

  Чудя се защо най-много българи има точно в Чикаго, известен като най-корумпирания град на САЩ…

  Поздрави,
  Я.

 2. @Joseph: Благодаря за уточнението, но “Илиной” е една от малкото английски думи, чийто български еквивалент не ми звучи добре нито при изговаряне, нито при писане. За това ще си използвам Илиной.
  @Yassen: Откъде ги взе тези цитати? Интересен ми е източникът.
  Иначе аз си имам теория за това защо най-голямата българска колония в САЩ е в Чикаго, но това ще е предмет на отделна статия. Очаквам и Делевски да се намеси и да сподели неговата гледна точка 🙂 .

 3. Моята гледна точка е, че трябва да го обесят публично в Милениум парк 🙂 Не заради това, че се е опитал да продаде мястото на Обама в сената, а заради това, че е поискал 50000$ от шефа на Children’s Memorial Hospital тук в Чикаго, за да им преведете полагащото им се финансиране от щата в размер на 8$ млн. И понеже шефа на болницата не се е поддал Благоевич се е опитал да спре финансирането на болницата, където да напомним се ликуват ДЕЦА. Въобще Благоевич е едно рядко долно леке и трябва да си получи заслуженото. Владо, точно като се връщахме завчера от пътуването и на влизане в Чикаго като му видях името на антените на iPass-а и първото нещо, дето казах е, че тоя като го вкарат в затвора (защото всеки човек в Чикаго го знае що за стока е от години) ще трябва да похарчат доста пари на данъкоплатеца, за да му махнат името и снимките от хилядите места. И гледай какво стана – една седмица след това го окошариха 🙂 Доста високопоставени лица вече го натискат да се оттегли, но по всичко личи, че наглия сърбин ще остане на поста си. Темата за корупцията на политиците в Чикаго е много дълга и има замесени доста високопоставени хора. Според слухове включително и новоизбрания ни президент.
  @Joseph – името на щата ни е Илиной (идва от френски, това че не се произнася с-то накрая) и по всички правила трябва да се произнася така (както и на Renault го произнасяме Рено, а не Ренаулт) 🙂 Много ми е интересно да науча къде е обявено официално, че на български се произнася Илинойс.

 4. @Делевски: Като чета новините в момента, май щатските сенатори на Илиной съвсем скоро ще се съберат на извънредна сесия да гласуват да поизгонят Благоевич…

  “On a scale of one to 10, impeachment is 25 and everything else is a two,” said Rep. Jack Franks, a fellow Democrat from Woodstock.

 5. Да де, те ще го изгонят, но мисълта ми беше, че той доброволно няма да се махне 🙂

 6. И тук явно е познато явлението “гьонсуратлък”, макар и навярно под някакво друго име 😉

 7. Привет, Владо!

  Не са цитати. Бях ги номериал едно, две и три, пък така излезнаха:)

  Източниците са ми WSJ и в-к Капитал за родното място на Благойвич (от статия на Илин Станев, кореспондент на К. във Вашингтон)

  Мнението за Рейгън и Тачър е мое, но мисля, че няма никой да почне да го оспорва. Не съм чувал никога за корупционни подозрения по отнешение на тези двама политици. Някак нелепа е самата идея за това.

  Поздрави най-сърдечни,
  Я.

 8. По същество:
  Честито за задържането. Вярвам,че щатската правоохранителна и правораздавателна система си изпекла добре работата и наш’то момче ще си получи заслуженото за този флагрантен опит за внедряване на челен източноевропейски опит отвъд океана.

  Не съм запозната детайлно със сръбските избирателни иширети, но неотдавна имах възможност да слушам обзора на украински депутат (бивш сподвижник на Тимошенко и министър в първото “оранжево правителство”, понастоящем независим, май) за оборотите, които се превъртат около избори – сумите за включване на избираемо място в кандидатксите листи на тамошния парламент започваха от 5 милиона долара. Като умножите тази минимална ставка по значителния брой депутати ще видите за какъв ресурс иде рече. Та имено поради трази инвестиция в бъдещето на политическата каста там идеята за предсрочни избори е крайно непопулярна – нали възвращаемост трябва да има, поне 2/3 да мине от мандата, че иначе си е жива разсипия. Така че на този фон ваш’т момче си е кокошкар – съизмерено с щатските стандарти.
  У нас също са надвиснали избори. Някои конвертируеми народни избзранници и глашатаи на българщината усилено разпердушинват набързо скалъпените си политически формации при педходните избори. Предвид прогнозите за стабилно представяне и на следващите избори е предвидена около 40 000 евро миза за избираемо място в листите. Това, разбира се, са само недоказуеми слухове. Но пък у нас е вдино, че политическата корупция е недоказуема – съдът ли е лош, разследващите ли, адвокатите на подсъдимите ли са много добри – ама доказана политическа корупция у нас НЕМА.

  @Ясен: неподкупността (или поне неустановената подкупност) на семейство Рейгън не се дължи нито на факта, че не са демократи, нито на този, че не са от Илинойс. Справка: Джордж Райън.

  Процедурно:
  @Владо&Делян: ИлинойС е придобилото гражданственост произношение (и правопис) на името на този щат, публикувано във всички правописни и правоговорни речници на книжовния български език в последните поне 30 години (поне от толкова аз позлвам такива, за по-старите – не мога да твърдя, a и не ми се занимава да дишам праха на книгите на дядо мии прадядо ми в момента). На същото основание използваме Вашингтон, КънеКтикът и мн.др. А какво да кажем за ПариЖ – красота, нали:)?
  Разбира се в личната си комуникация никой не е обвързан от тези правила, стига тази необвъзаност да е конвенция, позволяваща разбирането на смисъла – както е в случая.

  Това е само за уточнение – нито е линдгвистично-пуристка проповед, нито цели размътване на иначе цивилизованата дискусия на този сайт – поздравления за което. Че като гледам славитрифоновщината и миленцветковщината не е пожалила най-високооборонтие български блогове…

  Весели празници!

 9. Хех-хе, той не само не подава оставка, ами и номинира наследник за поста на Обама, въпреки всички призиви да се оттегли.

  Което ми припомня отказа на нашия премиер (или Съвет на тройната колация)да “хвърли на вълците” министрите, заради чиито администрации и под чието “ръководство” на България безпрецедентно й бяха спрени първите неколкостотин милиона евро от предсъединителните програми.

  Интересна в случая е и представата на управляващите ни за дирене на правосъдие с случай на флагрантни злоупотреби, залегнала в горната метафора. С тази гладиаторска стилистика премиерът сякаш хем оневиниява и героизира заподозрените, хем отхвърля необходимостта от, ако не наказание, то поне опит за разследване на подобни деяния, хем огласява тежки съмнения в справедливостта на правосъдието у нас. Три в едно – неочаквано силна метафора.

  При вас поне сенаторите от собствената му партия не поставят под съмнение нито необходимостта да бъде разследван, нито капацитета това разследване да се случи. Дали някога ще тръгнем да стигаме американците?

 10. @Yassen: Мерси за уточнението за цитатите 🙂 . Някой ден ще трябва да си сменя темата – че тази вече е много стара – и ще гледам да сложа такава, която ще интерпретира номерираните списъци в коментарите правилно.

  @GAR: То корупция май винаги има, въпросът е или да не те хванат, или да не си прекалено корумпиран, така че народът да живее зле и да вземе да ти се “ядоса”…

  Иначе за Илиной – това е една от няколкото акерикански думи, които вече ИЗОБЩО не ми звучат добре с българското произношение. Вярно е, че не пишем Шакаго или Тароноу вместо Чикаго и Торонто – и е по-добре да е така 😉 – но Илиной ми звучи много по-добре без ‘с’-то накрая. Важното е, че както ти казваш, става ясно за какво иде реч 🙂 .

  @GAR: Относно наследника на Обама – щатският парламент ще трябва да одобри номинацията на Благоевич, и поне от това което прочетох за настроенията им, май няма много да я бъде тая. Но ще видим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *