Информация за заплати в САЩ

След като преди няколко седмици поговорихме за цени на хранителни стоки в САЩ, публикувам и малко информация за заплатите. Тази статия ще има няколко части.

Информация за същинските заплати в САЩ не се намира лесно. Аз не знам колко получават моите колеги – това не е информация, която се споделя. Няма смисъл да преценяваме хората само въз основа на една цифра – защото в повечето случаи не знаем на какви точно усилия и отговорности се базира тя. Размерът на заплатите не е популярна тема за обсъждане даже и с приятели. Явно е въпрос на култура и навици.

Преди две седмици зърнах една статия на Yahoo! Finance, в която ставаше въпрос за това, че Apple не плащали чак толкова много добре на инженерите си. Цитираният източник на информация беше един нов уебсайт, в който всеки може да си направи профил и после да сподели заплатата си [сравнително] анонимно, като това му разрешава да гледа статистики за размера на заплатите в други фирми. Това ме амбицира да се поразровя и да открия още няколко подобни сайта.

 1. Salary.com
 2. GlassDoor.com
 3. PayScale.com

Годишна заплата се обявява преди всички данъци (от тях Social Security Tax и Medicare Tax са фиксирани на съответно 6.2% и 1.45%, а процентът на ДОД варира в зависимост от доходите и данъчната ситуация на всеки). Сайтовете показват и усреднените бонуси, които различните фирми раздават (при евентуални добри финансови резултати).

Така можем да разберем, че един Software Engineer in Test, работещ за Microsoft, получава средно $89,000 на година, а средната заплата за Yahoo! Software Engineer е $98,000 на година. Senior Software Engineer в Apple получава средно около $124,000 годишно. Сайтовете не показват на кои места се получават съответните заплати – а това е важно, защото например в Сиатъл нормална еднофамилна къща струва около 3-4 годишни заплати, а в по-малки градове такава къща излиза даже и по-евтино от едногодишна заплата… Добавките към заплатата – benefits – като например медицинска и зъбна застраховка, детска градина в или близо до офиса и прочее, също имат доста солидно парично изражение, което би следвало да бъде добавено към сумата на годишната заплата.

В следващата част ще се постарая да опиша това, което знам за заплатите в САЩ като цяло – а не само в инженерната сфера, която поне по мое мнение е главния фокус (а може би и целева аудитория) на горните три сайта.

7 thoughts

 1. Докато мениджмънтът (на държавата и на търговските компании) е в ръцете на полуграмотни или слабообразовани готованковци в страната ни няма как да се формират годишни заплати (‘щото преди това трябва да създаде стойност)…

 2. @yoalbo: От това, което аз знам, само половината от проблемите са свързани с мениджмънта. Другата половина от проблемите идва от хората, които работят – т.е., които си кютят по местата и не желаят да поемат нито инициатива, нито отговорност, а само чакат да стане 5:30 всеки ден и да им “дават заплатата” по два пъти на месец.
  Лично мнение 😉 . Може да напиша отделна статия за това…

 3. Ами да си го кажем както е: последните 2 години много се влошиха нещата със заплатите в САЩ, главно заради срива на долара спрямо еврото. Много повлия и огромния аутсорсинг на голяма част от дейностите. В последните 1-2 месеца има някакво оживление и като че ли нещата започват да се нормализират. Дано да се задържи.
  Аз от познати съм чувал, че реално ~50к вземат огромната част от работещите – не говорим за сениори и ръководни кадри. Което са ~4к на месец. Което не е много. Но на мен лично това което ми харесва в САЩ е, че ако работиш здраво, наистина вложиш усилия, то и парите които получаваш ще са съразмерни. Не като тук в БГ – бачкаш като луд по 12 часа на ден и накрая на месеца пак си само с 2-3 стотачки над нулата.

 4. @йое: Аз не мисля, че обменният курс на долара има връзка с “падането” на заплатите в САЩ. Както винаги казвам, аз получавам долари и харча долари, и валутните курсове не ме засягат. Верно, пътуванията из Европа и европейските стоки поскъпват в този случай, но за това си има лесен лек 🙂
  $50К на година поне на мен не ми изглеждат чак толкова малко. Когато моята годишна заплата беше толкова – преди доста години – имах възможност да си купя къща и две коли и да гледаме две малки деца само на тази “ниска” заплата, без на жена ми да й се налага да работи. Има и други фактори, които оказват влияние, естествено – така че абсолютните цифри не показват кой знае какво. Въпросът е какво можеш да си позволиш със заплатата си.
  Иначе съм абсолютно съгласен с теб, че в САЩ е лесно да правиш повече пари ако имаш желание и време… И на края на месеца да си “над нулата” – макар че и това е доста разтегливо понятие 😀

 5. @10yan: Мерси за връзката. Но като пробвах този сайт, видях че няма preview и не виждам нищо ако не се регистрирам – а ако се регистрирам, ще трябва да подавам неверни данни. Така че явно няма да мога да видя как вървят заплатите в моята сфера в БГ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *