Достойна смяна

Победителят в училищния кръг на олимпиадата по география, организирана от National Geographic (National Geographic Bee), e

Ник!!!

Състезанието е в четири кръга – първият е в училище. Учителите подбират деца (от четвърти до осми клас) с интерес към географията, които се състезават на живо. Директорът задава въпроси и всеки участник има 15 секунди за отговор. При две грешки се излиза от играта. Ник излезе първи от 12 деца, без нито един грешен отговор.

Ник май се запали по географията главно от Индиана Джоунс и от всички впечатления, които събира докато го влачим по знайни и незнайни щати, градове и национални паркове 🙂 . Май не много хора са видяли 41 щата на 9-годишна възраст… Географските игри са на почит и в колата при дълго пътуване – учим столиците на отделните щати (имаше поне 7-8, които и аз не знаех, но ги научих покрай тези ни занимания), правим списъци на щатите по различни критерии (големина, население), говорим си и за други любопитни факти около географията. Въпросите не са съвсем елементарни – карат децата да мислят, не само да зазубрят факти. Финалният въпрос от училищния кръг беше “60% от територията на кой щат е покрита с гори – Аризона или Вирджиния?” Ние сме виждали и двата, така че от моята гледна точка отговорът беше лесен – и детето не се поколеба.

То и без друго няма какво толкова да се прави през студените зимни вечери – явно ще се занимаваме с география. Особено когато виждам, че това е интересно за всички в къщи.

Вторият кръг всъщност е писмен тест, който ще определи стоте най-добри млади географи сред победителите от всички училищни кръгове в нашия щат. Следва щатско състезание на 3-и Април 2009, след което петдесетте щатски първенци ще излъчат националния победител във Вашингтон на 19-и и 20-и май догодина. Успех, Ник!

13 thoughts

 1. Достойна смяна, наистина! Браво, Ник, и само така :). За много повече медали.

  Късмет и успех в следващите кръгове.

 2. Браво и на детето и на родителите, разбира се! Успехи и на следващите кръгове!

 3. Поздравления за Ник и пожелания за успех в следващите кръгове.

  Все пак Аризона или Вирджиния?:)

  С надежда да пишеш пак често тук,
  Ясен

 4. @Nikola: Пфу, знаех си, че и в Аризона има дървета, а не само камъни 🙂 Според статистиката, обаче, е 65%, а не 60%. Но това са само цифри все пак. Спомням си как и аз едно време ходех по олимпиади(е, по математика 😉 ). Беше яко. Хубаво е децата да се занимават с такива полезни неща, а не само да “пуцат” Counter Strike.

 5. Благодаря на всички за пожеланията и милите думи 🙂 Ще се постараем – че който спечели националния кръг, получава $25,000 стипендия за университет 😉

  И аз съм ходил на олимпиади, докато бях ученик – но главно по математика… Иначе децата пуцат от време на време – или The Battle for Middle Earth, или Battlefront, но всичко е с мярка. Иначе ако ги оставим, могат да киснат пред компютрите дни наред…

  @Yassen: И в Аризона има дървета, но определено по-голямата част от щата е пустиня – и Ник видя това през лятото, когато обикаляхме из югозапада, и това може би му е помогнало.

 6. Браво на Ник! Браво на таткото и майката! Браво и от нас с бате ти Спаси 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *