Цени на хранителни стоки в САЩ

По инициатива на Боян Юруков събрах цени на някои основни хранителни стоки в САЩ.

Методиката ми беше следната: за да не вървя из супермаркета с диктофон в ръка, влязох в уеб сайта на Wegmans – веригата, от която основно пазаруваме хранителни стоки. Избрах магазина, който е най-близо до нас, и изрових цените на стоките от таблицата. За цените има две уговорки:

 1. Цените са за притежатели на Wegmans Shopper’s Club Card – тази карта се получава безплатно след регистрация в магазина. Не се изисква нищо друго – мисля, че правят това с цел маркетингови проучвания – но цените на доста стоки са доста по-ниски за притежателите на такива карти.
 2. Цените са без данък оборот (sales tax) – но повечето храни не се облагат с такъв данък, когато се продават в магазин за хранителни стоки (за справка – публикация 880 на Данъчната служба на щата Ню Йорк). Единствената категория от списъка, към чиято цена се добавя 8.75% sales tax, са безалкохолните газирани напитки.

В средната колона са цените от Германия. Дясната колона съдържа информация за разфасовка и цена (в USD) на определена стока в Wegmans, заедно с цените в Евро и лева по курса за 14-и май. Направил съм и приравняване към германските разфасовки заедно с пресметнати цени в USD, Евро и лева.

Таблицата (в XLS формат) може да се свали от следната връзка:

Цените в други вериги магазини – например Aldi – са доста по-ниски от цените в Wegmans, но не съм ги събрал, тъй като ги няма на уеб сайта им.

Сега остава някой да събере същите цени от някой български супермаркет и после ще си правим заключения…

34 thoughts

 1. цените на горивата дали са за 1 литър

 2. Цената на бензина (поне при нас) напоследък е около $3.88 на US галон (3.78 литра) – и цената на литър излиза около 1.30 лева.

 3. Немските цени ИЗОБЩО не отговарят на истината. ВСИЧКО е МНОГО, МНОГО по- скъпо. И аз говоря за цени, които помня от миналата година.

  По- скъпо е и в САЩ, ама не мога вече да си спомня отделните цени. Във всеки случай в момента положението никак не е розово. Една кутия “Кент” струва $ 6,50, едно кафе- $ 7- 9 и Ñ‚. н. Просто е нетърпимо!

  Не мога да разбера кой е този умник, който е тръгнал да опровергава “Форбс” с тези идиотски таблици?

  От “Форбс” са КАТЕГОРИЧНИ- една от най- евтините страни в света е БЪЛГАРИЯ!!!

  Напълно съм съгласен с тях, защото аз имам база за сравнение. Но повечето българи нямат и вярват слепешката на тези безумни глупотевини.

 4. Ей, Апостоле, дрънкаш глупости. Хем давам връзки и ВСЕКИ умен човек може да види на сайта на магазина, че цените, които съм сложил в таблицата, са такива, а не двойно по-високи например.
  България наистина беше една от най-евтините страни в света, ама вече не е – и точно това се вижда от цифрите, а не от празни дрънканици. Освен това знам от близък до мен човек, че сумата, която нашето четиричленно семейство харчи за храна на седмица (в долари), е точно същата, която четиричленното им семейство в България харчи на седмица за храна (но в левове) – само дето заплатите се различават в пъти!
  А едно средно кафе (мисля, че е 12 унции, или около 330 мл) е $1.45 в Tim Horton’s, например. Не че няма кафета по $6 на чаша, но има и много по-евтини. А за кутия Кент – не ме интересува, ако ще и $15 да стане, така трябва да бъде! Не желая да ми пушат наоколо.

 5. Апостоле, твоите сравнения с Кент, кафе и “немога да си спомня” ли се изчерпват. Аз ако бях на Владо въобще нямаше да обърна внимание на глупавия ти пост 🙂

 6. По въпроса за кафето, цигарите и подобни – това са стоки, който не влизат в Ñ‚.нар. “потребителска кошница”. Т.е. тези стоки не може да са критерий за това къде е по-скъпо и къде – по-евтино.
  Както каза Владо, кафе може да се намери и по-евтино, може и по-скъпо. Зависи къде го пиеш.
  А за това, че България е една от най-евтините страни в света, не мога да се съглася ама хич! Не ме интересува дали от “Форбс” твърдят това или пък някой друг! Ако говорим за “стандарт на живот”, то би трябвало да се вземе под внимание средната заплата и цените на основните стоки и битови услуги. И като си сметнеш храната за месеца, сметките за ток и др. основни харчове и се получава онзи смешен виц, който прочетох някъде преди 1-2 години(цитирам по памет):
  “Говорят си българин(Б) и американец(А), ей така, за живота – как е, как преживяват Ñ‚.н.
  А: На месец получавам 4000 долара. 1000 отиват за наема на жилището, 1000 за вноската за колата, за храна, сметки, дрехи и за “купона”, а останалите 2000 не знам къде отиват…
  Б: На месец получавам 400 лева. 200 отиват за наем, 300 отиват за храна, сметки и Ñ‚.н., и така и не мога да разбера откъде се вземат тези 100 лева…”

 7. Подкрепям Красимир, ама напълно. А и г-н Апостолов, Вие къде живеете?

 8. Бележка от администратора: Коментарът е цензуриран. Ругатни и обидни думи не се допускат!

  :


  Глупостите ги пишете вие. Защото изхождате от официалните междубанкови курсове на БНБ, които нямат НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.

  Защото ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на един долар се равнява на покупателната сила на 20- 30 стотинки.

  Същото до голяма степен важи и за еврото. За едно евро НИЩО не можеш да купиш. И за един долар нищо не можеш да купиш.

  Но виж с два лева можеш да изкараш цял един ден! Можеш да преживееш и с 1, 25 на ден (официалните курсове на БНБ са това). С 1 долар в САЩ можеш да си купиш САМО една дъвка.

  Не в Америка, ами и на Луната да отидете, вие си оставате все същите примитивни и тъповати българи, които просто не могат да мислят. Точно за това съставяте такива идиотски таблици. И търсите под вола теле, за да докажете, че вие сте прави, а ние- останалите, сме идиоти.

  Да не говорим за това, че 92% от българите имат имоти за стотици хиляди долари, а 92 % от американците имат по един @@@ @@@ в ръка.

  Когато им разправих на тия американски измекяри, че имам два апартамента и вила на два етажа, които струват около половин милион долара, те направо се @@@@@@@ прави.

  Пишете каквото щете, бе! Вие се излагате по този начин , а не аз.

  Апропо, кафето тук е само 30 стотинки. А в повечето кафенета в САЩ е между 5 и 9 долара. Барем недей да лъжеш. Лъжи майка си и баща си, ама не и останалата част от населението на тази страна!

 9. Пускам поредния коментар на Апостол с две изключения – не допускам ругателни думи на тези страници – за да могат всички да преценят кой какъв е и кой точно е примитивен и тъповат.
  А понеже обичам истината – и то тази истина, която може да се докаже, а не тази, която се дрънка по кръчмарски – ще си направя труда в следващите дни да си купя кафе от Starbucks и от Tim Horton’s, ще си поискам касови бележки, ще ги сканирам и ще ги публикувам, за да може всички да видят дали кафето в САЩ струва $9 на чаша. Защо ли си мисля, че някой е решил да впечатлява г-н Апостолов и му е показал едно място с кафе за тази цена – щото подобни личности много се впечатляват от високи цени, “лукс” и прочее – и после ето ти на тебе “факти“… И като видят цифри и доказателства, които явно показват, че не е така, стават злобни и започват лични атаки към хората, изнесли неудобната за тях истина.
  А за това как може да се живее в България с 1.50 лв на ден – моля читателите от България да споделят те как виждат това твърдение. После ще събера мненията и ще ги публикувам като отделна статия в блога – защото когато фактите говорят… всичко друго замълчава.

  А ако господин Апостолов продължава с личните нападки, няма да има бъдеща възможност за това – обещавам. Моля, господине, спазвайте добрия тон, защото това тук не е кръчма – и е желателно всички участници в дискусиите да имат уважение към колегите си.

 10. ами с 1,50 не можеш да изкараш 🙂 – ако се наложи да пътуваш (билетчето е 0.70ст в Пловдив), а преди малко чух, че ще го вдигнат с още 10%, значи само половината пари ти отиват за билетче. А, ако се наложи да хапнеш някъде нещо … забрави 🙂 Да не говорим, ако трябва памперси да се купуват 🙂 или кремче за детето, което е минимум 2.30лв. Ако сложим и въпросното кафеот 0.30 ст, се събират много повече от 1,50. Малко разбъркано стана, но ти ме разбираш, а и всички, които живеят в България със сигурност ще ме разерат.

 11. Така… Стана интересно тук, гледам нерви се изпускат, ругатни, псувни се пишат, изобщо големи забавления…
  Г-н Апостолов, аз лично не съм казал нищо против Вас, дори намек за обида няма в моя коментар! Просто голи факти Ви изказвам, нищо повече! Освен това смятам, че този, който е писал това за “Форбс” не е живял и 1 ден в БГ като нормален българин(не като богаташ, мутра, депутат, и пр.).
  Първо, аз живея в Пловдив от 11 години, бях студент тук, тук съм работил винаги, тук имам семейство и Ñ‚.н. и смятам, че принадлежа точно към тези “нормални хора”, за които говоря. Аз нямам собствено жилище, вили, мезонети, и др. подобни. Живея под наем, работя от 18 годишен и много добре знам какво е да нямаш и да имаш. Като студент съм изкарвал деня с 2 лева на ден, а купона в студентския стол беше 0.60 ст, билета за транспорт беше 5 ст., после стана 10… Вие парадирате с това, че имате 2 апартамента и вила на 2 етажа – нещо, което повечето “нормални хора” в БГ нямат. Имайте си ги и си ги ползвайте със здраве – както казва Чудомир “дай Боже всекиму”! Но я кажете – кога за последно пътувахте в градския транспорт(в Пловдив билета е вече 0.80 ст.)? Моля, напишете тук как се изкарва с 2 лева един ден в БГ! Напишете подробно с дати, места и цени как Вие успяхте с 2 лева да изкарате на ден! И уточнете какви са тези хора, които изкарват с 2 лева – работещи, лентяи, бизнесмени или какви? И накрая – аз не се излагам! А Вие очевидно не живеете в БГ!

 12. Попаднах тук и реших и аз да “допринеса” към темата. Аз живея в Сидни, Австралия (извинения за латинските букви, но за съжаление моята клавиатура в работата няма кирилица ). Не знам какви са цените в града в който Владо живее в USA, и какви са в останалата част от страната, но предполагам че варират ужасно много. Не мисля че цените в NY City са същите като в малко градче в Тексас. И в това има логика – хората взимат повече, харчат повече. Ð’ Сидни цените варират до 20% за основни хранителни стоки в зависимост от квартала. А пък за кафето да не говорим…Но в крайна сметка е въпрос на избор – можеш да живееш по-настрани и да ти е по-евтино или да отидеш където е малко по-скъпо. Всичко зависи колко изкарваш и колко искаш да похарчиш. А колкото до сравнение в БГ, не мисля че то може да се направи само сравнявайки стойност на цени и на заплати. Така че май няма много смисъл да спорим къде е по-евтино. Ð’ крайна сметка ние или по-точно аз не избирам къде да живея само по критерия “Колко е евтино” – има много други фактори, които също са решаващи.
  Аз никога не съм била в USA (а и не се очертава скоро да пътувам в тази посока), но всички мои познати които живеят тук и са били в USA казват че там е безумно евтино. Така че аз им вярвам.


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 13. @Апостол Апостолов – Цените съм ги записвал в магазина с диктофон. Магазинът е Lidl и повечето хора в Германия пазаруват в подобен или по-евтин от него.

 14. @Лу: Доколкото разбрах, Апостолов живее в източните квартали на София…
  @Красимир: Не се притеснявай – аз приех, че Апостолов главно с мен се заяжда. Хайде няма да продължавам за него, защото няма смисъл – аз знам какво правя, какво виждам и какво цитирам и мисля че всички мислещи хора – като теб – виждат за какво става дума…
  @Боян: Аз ти вярвам на цените, защото и на ум не ми идва защо ще искаш да докладваш неверни цени – просто не мога да си го представя вече това. А и съм чувал за Lidl и преди 🙂

 15. @Lilia: Ð’ САЩ е различно – поне доколкото аз съм разглеждал наоколо. Когато за пръв път отидохме до Сан Франциско преди години, си мислех, че цените на основните хранителни стоки ще са доста по-високи там. Но като че ли излезе точно обратното – в доста супермаркети храните бяха даже по-ниски от тези в Buffalo. Главната разлика в цените идва от недвижимата собственост и услугите (и то не само цените на услугите, а и разнообразието им 😉 ).

  А иначе за протокола – аз живея в предградие на Buffalo, NY – чиято metro area е с над милион жители и се води втория по големина град в щата Ню Йорк. Така че не съм съвсем на село – когато говоря за “селски” места, имам предвид предградието, а не някое изолирано отдалечено селце 😉 .

 16. Апостоле, апостолее , ти къде живееш бе човек ?

  Да ти кажа, че вече 20 лв. са нищо ? И тук за 1 лв можеш да си купиш най много 1-2 дъвки.

  А да ти кажа, че един съединител за джипа в Англия струва 20 лири, а тук 300 лв. Ааа?

 17. Владо,
  Когато казах че може да има разлика в цените, нямах в предвид къде ти живееш, а говорех по принцип. Един от моите приятели е американец и моята информация за USA идва от него. Нали не искаш да кажеш че цената на месото например в Манхатън е същата като в градче в Техас? Или е така?
  Макар че както вече казах, цените на хранителните продукти са фактор, но не най-важния (поне за мен). Както и да е, в USA е евтино, в това съм съгласна. Един от най-добрите ми приятели се премести от USA в Канада и все още с умиление си спомня колко евтино е било в USA 🙂
  При нас в големите градове понякога е два пъти по-скъпо за хранителните продукти. Цените в ресторантите са нещо различно. Ако си в малко градче, което има хубав ресторант (а това става ако идват туристи), цените са с много по-малко по-евтини. Тук не говоря за ресторантите до Sidney Opera House и Harbour Bridge 🙂 .

  Аз заминавам за БГ след 10 дни и ще видя какво става там – моите спомени за от август 2006.


  Коментарът е транслитериран от администратора. Можете да транслитерирате собствените си коментари чрез 62c – връзка към този сайт има в левия панел на блога.

 18. @ss7: На едно мнение сме с теб 🙂 . Като се върне майка ми от БГ след няколко седмици, ще я разпитам нея как точно й се е видяло в България – макар че думите й по телефона бяха “Тук е страшно скъпо!”
  @Lilia: Май точно това искам да кажа, Лилия. Нямам информация за цените на месото в Манхатън (ако Вени има 3 минути и желание, може да ни освети по въпроса), но цените на хранителните стоки в Сан Франциско бяха малко по-ниски от цените в нашия град – а Сан Франциско е много по-голям! Когато се замислям, обаче, цените на повечето стоки в малките градчета може да са и малко по-високи, защото им се начисляват повече транспортни разходи… Не знам – всичко си е частен случай и пазарна икономика 😉
  Ще ми е интересно да драснеш някой ред с тазгодишните ти впечатления от БГ когато имаш възможност.

  На мен много ми се иска някой ден да дойдем и до Австралия, ама май ще изчакам децата да поотраснат още мъничко 🙂

 19. ОК,

  Ще напиша впечатления от БГ като се върна към края на юли. Аз обикновено изкарвам страхотно и се надявам и този път да е така:-).
  Колкото до Австралия, ще се нуждаеш от минимум 3 седмици защото нещата които си заслужава да се видят (поне според мен) са на 2 до 4 часа със самолет едно от друго. Така че доста време минава в летене:-). Аз лично не бих тръгнала с дете под 8 години, но то пак зависи и от детето. Така че е много индивидуално.

 20. Нямаше да се включвам, ако не ме провокира наглостта на Апостол. Според него “… ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на един долар се равнява на покупателната сила на 20- 30 стотинки”,но с един долар Ð’ САЩ си купуват един литър бензин, а в БГ с 20-30 стотинки си купуваш бензин, който се събира в чашата на една голяма ракия.

 21. @Lilia: Приятно прекарване в България 🙂 . А за Австралия… явно ще трябва да идваме два пъти, защото очевидно няма да можем да покрием и Австралия и Нова Зеландия за три седмици 😉 . Ще мисля по-късно за това.
  А иначе нашите деца са свикнали да пътуват – постоянно шофираме от New York до Florida с тях, а след по-малко от месец заминаваме на пътешествие с кола до California :), така че са свикнали. А винаги можем да им намерим занимания.
  @Ico: 🙂 . Хм, още не съм ходил да купя кафе, за да демонстрирам цената му – но ще трябва да се занимая и с този проект 🙂

 22. Разнообразието на храни в САЩ е голямо, само дето повечето храни са със съмнително качество, хапваш нещо с много приятен външен вид, но безвкусно. Дори и тези с етикетите натурални, май само са минали по край натуралното. Пример: кисело и прясно мляко, майонеза, кренвирши, салами, шунки и т.н. Прясно мляко, което не се разваля 2-3 седмици, майонеза която се съхранява при стайна температура, познайте от първи път колко са истински. Олиото в по-голямата си част е царевично и мирише на риба, ние купуваме българско или руско слънчогледово, което е 2 пъти по-скъпо от царевичното, оцета е италиански ( американски и гръцки се вкиснаха след около месец ! ).

  Пресния чесън на връзки, абсурд да намериш такова нещо в САЩ ! Стария чесън, предимно китайско п-во, като този в БГ, люти много и толкоз, никакъв вкус, сготвиш прясно зеле, чесъна става прозрачен и воднист. Само веднъж съм попадал в Джула на свестен чесън, след това изчезна. Магданоз, не знам от къде зареждат магданоз българските ресторанти в Илиной, там съм попадал на добър. Иначе по магазините има поне 10 вида магданоз, та накъдрен, та прав, та крив, но отново безвкусен. Чер и червен пипер израелски, бива, кромид също.

  За хляба да не говорим, купуваме руски, италиански или гръцки, останалия е сладникаво-тричав.

  Боб,леща и грах, към 10-тия месец попаднахме на едни арабски, които го докарват. С ориза няма проблем, хубав е, същото и с картофите. Зеле, много зле, хич го няма зелето, нито за салата става, нито да се сготви. Бамя, все на хубава сме попадали. Маслини, как пък не попаднах на свестни маслини, вече като мания ми става, като влезна в нов магазин за хранителни стоки да оглеждам какви маслини има. Или са смижурени, дребни и с много, ама много сол, или са едри и без вкус. Гръцки и турски маслини, нямат нищо общо с подобните им в БГ. Зелени, жълти, кафяви, черни на цвят, един и същ дол дренки. Като си спомня за гръцките маслини в магазин “Слънчеви лъчи” в Пловдив ми прималява 🙂 , колкото орех големи, а пък за вкус да не Ви разправям.

 23. Чушки, а бе едни хубави на външен вид, във всякакви цветове, големи колкото бутилка 0.7л, обаче някак си пак безвкусни. С какъв ли не ориз пробваме да ги напълним, все са си като тикви на вкус.

  Домати, наскоро попаднахме на едни които си заслужават. Даже съм купил няколко пакетчета семе, не знам дали ще виреят в Европа. Краставички корнишони, офф, избривам се по тях, само лятото попаднах на хубава партида. Големи краставици, има едни канадски, които го докарват на вкус. Лошото при краставиците е, че ги държат в хладилници по няколко месеца, след това ги изкарват на пазара, при което краставиците изглеждат като премръзнали. Как ми се ще леля Маринка от кварталната бакалия да може да ми изпрати кашонче български корнишони, с лош външен вид, криви, неизмити, с пръст по тях, но пък вкусни, мммм…

  Намират се оригинални български сладкарски изделия ( ако не са с изтекъл срок на годност ). Местните кроасани са без пълнеж, струва ми се доста странно да си купя отделно кроасан и отделно бурканче шоколад, за да си правя пълнежа. Местните шоколади са също зле, избираме предимно европейски. Има едни украински сладкиши, евала. Торти, от зле по зле, сухи, несиропирани, а бе мъка… Сладките неща дето купуваме са само импортни, ако е Made in USA бягаме надалеч. Сладоледи, ужас, за нищо не стават, опитваме различни видове, все едно и също. Онзи ден за пръв ми хареса един шоколадов във фунийка, като погледнах етикета, латвийски, имах си хас да е американски и вкусен. Но и латвийски е много далече от примерно гръцките “Делта” в България.

  Рибата, това което съм опитвал си струва. Много ми хареса и една латвийска консервирана херинга с доматен сос. Един приятел ми разправяше, че си правел в къщи “Ропотамо”, не съм я опитал още.

 24. Пилешко месо, тцъ-тцъ, пародия, няма нищо общо с пилешкото месо. Топи се в устата като сладкиш, но не е пиле, ами някаква синтетика. Телешко и свинско, там е по-добре положението, особено ако пържолите са закупени от Доминик. Пастети – само полски, знаят как да го правят.
  Кренвирши, много зле, само едни полски кренвирши “Бобук” ми харесаха, всичко друго или е много солено, или опушено, или не знам си какво, с една дума и кучето не бих нахранил на село с тях. Салами, още по-голям ужас, на вид салам, на вкус пластмаса. Едни италиански от Джула вземаме, те го докарват до някъде, но пък са много люти.

  Българските луканки, има ги, но не са произведени в БГ, ами в САЩ, и то не от българи ( иска се предриемчивост ), ами от араби ( предимно ), които са чули и/или видели отнякъде за рецептите. Вкусът им също е далеч от истината, или са много солени, или не са изсъхнали добре ( след 2-3 текили стават наистина вкусни 🙂 ). Много ми хареса босанската суджучица, телешка луканка ( мюсюлмани са все пак ) с много добре подбрани подправки, но трудно се намира.

  Сирена, кашкавали, български или гръцки, от време на време купуваме и едни швейцарски. Но избор на български няма, само 1-2 вида. Прочутото миризливо синьо сирене, да не го видя, има мирис и вкус на стари английски чорапи. Масло, попаднахме на едно амишко, пакетчето $10, но пък истинско масло, като българското.

  Бирата, пробвах десетина вида, като се започне от една смешна бира “Корона” ( чиста мексиканска лимонада ). Най ми харесаха холандските бири, но напоследък купуваме основно шуменско пиво. Срещат се и загорка, каменица и астика, но нещо не са като тези в БГ.

 25. Червено вино, има разни свестни червени полусухи калифорнийски вина по $6-7 бутилката. Френските също са много серт.

  Твърд алкохол, предимно текила( на вкус като домашна, ароматна, безанасонова българска ракия ). Българските ракии тук са същите ментета, каквито ги има и в БГ. Попаднах на 15 годишен “Слънчев бряг”, но ми се видя обидно много да дам $49 за една бутилчица. Уиски, пробвах 2-3 вида, не струва, цепи глава после. Затова онли текила !

  Газирани напитки, изключително много захар, сладки, сладки, не се търпят. Наскоро намерих една оранжада, много ми хареса, естествено оказа се нашенска, румънска.

 26. Кафето, ако си го направиш в къщи добре, ако го купиш готово, ще получиш втора цетка БГ кафе примесено с всякакви добавки: мляко, мед и Ñ‚.н. Веднъж зърнах кафене на улицата, викам ей ся ще седна да изпия едно кафе на сефалък, като в Пловдив на главната. Речено сторено, поисках менюто и … нямаше чисто кафе, 90% бяха с накакъв процент алкохол, останалите мляко, ванилия, мед… Излезнах си много разочарован. Иначе под път и над път ще срешнеш американци с кафе, в пластмасови чаши колкото кофичка българско кисело мляко, че и по големи, задължително със сламка. Ð’ началото се чудех как могат толкова кафе да пият. После като го опитах ми се изясниха нещата, то рядко, рядко като чорбица.

  Купуваме си човешка храна от полски,руски,гръцки и арабски магазини на 2 пъти по-високи цени от “натуралната американска храна”. Специално поляците, шапка им свалям, вкусът им е като българския. Но и арабите имат една верига Пита Ин, мммм… жълт ориз с разни месенца, с едни лютички подправки 🙂

  Та това е моето мнение за храните в САЩ, изобилие голямо, качество тцъ. Не държа на добре познати стари вкусове, ама никак даже. За сметка на това съм тертиплия, искам като ям нещо, да е вкусно, може и да е с нов, непознат вкус, но да е вкусно. Повечето американски храни са безвкусни, базирани на полуфабрикати и/или цели фабрикати. Под готвене американеца обикновено разбира да мушне фабриката в печката, дори самото влизане на американеца в кухнята е повод с гордост да каже, че нещо готви.
  А пък навика да ходят/шофират и същевременно да ядат нещо си, просто нямам думи, всичко опира до механичното движение да поставят нещо в устата си, къде е вкуса, къде е насладата от вкусната храна ? Не само че не трябва да ги стигаме, ами трябва да бягаме през глава в обратната посока 🙂

 27. За цените, към $3250 на месец са ни разходите: наем, ток, телефон, интернет, вода, отопление, бензин, храна, застраховки за коли, сметки за зъболекар, лекар, училищни такси, поддръжка на колите ( гуми, масла, текущи ремонти ). Ако отидеш и 2-3 пъти месечно посещение на ресторани коства още около $150 месечно. Дали е скъпо или не, всеки може да си направи калкулацията. Ако някой каже, че имал бизнес и печелел по $2000-$3000 на месец в САЩ, почвам да се усмихвам, щото ми е ясно колко мизерно живее с тези пари.

 28. Една бърза корекция само, от как постнах видях сумата $3250, която не е вярната. За нашето домакинство вярната сума за месечните разходи е около $2700.

 29. @Светослав: Мерси за пространното изложение. Може ли да го изнеса в отделен пост по темата, моля?

 30. На няколко пъти се опитах да постна в един пост, но системата се сърдеше, затова го разбих на по-малки парчета. Ако може да се обедини в един пост ще е най-добре.

 31. Относно всички по горни постове – и двете страни донякъде са прави.
  И тук в България цените са много високи за много неща – напоследък почти за всички. Всичко вносно – за съжаление доста голям процент от стоките – са безумни. Сравнени с аналогичните цени в страните от ЕС – дори и във Великобритания – са ужасни. Това е синдромът на малкия оборот – тук гледат да “праснат” единичния клиент, а не да продадат примерно 100 единици от стоката с по-разумна надценка.
  Относно хранителните продукти – все още голяма част от тях родни – въпреки, че цените много нарастнаха все още е относително по-евтино от ЕС и САЩ. Още повече, че при нас синтетиката на практика не съществува – просто не е въведена по финансови причини. Пък и се връщаме на синдромът на малкия оборот – за какво ти е масово снтетично производство като нямаш пазар?
  Относно майка ти Владо, тук пък има синдромът на “чужденеца” – човек който не живее постоянно тук, а просто идва от време на време. Купуваш относително от най-леснодостъпните места /поради това и най-скъпи/. Аз също съм се сблъсквал с този синдром когато пътешествам – ако няма кой да ме осветли предварително обикновено се набутвам – в смисъл давам относително повече пари за аналогични стоки. При повторно ходене или контакт с местни – разбирам, че можело и по-евтино.
  А пък майка ти примерно ми разправяше, че си купувала рокли за 5 и обувки за 3-4 долара.Е, такива тук и със свещ не можеш да намериш. Просто няма как.
  И естествено на фона на слабият долар тук и се струва безбожно скъпо. А пък на ме ми се струва “безплатно” да си пазарувам от Ибей УСА :-).

 32. Апостол,
  не Ви познавам, но ми прави впечатление колко сте убеден в правотата си. Това ми направи особено впечатление:

  >Когато им разправих на тия американски
  >измекяри, че имам два апартамента и
  >вила на два етажа, които струват около
  >половин милион долара, те направо се @@@@@@@ прави.

  Вие всъщност сте си отговорили сам на незададения въпрос – за да се впечатлят от 2 апартамента + вила, които струват около 500,000 долра… наистина трябва да са много изпаднали, горките. Или пък, като са ви гледали Вас на какво приличате, трябва да са се ошашавили. Не мислете, че искам да Ви обидя – просто не сте запознат както трябва нито с цените, нито със заплатите, нито с производителността на труда в САЩ – поне такъв извод може да си направи човек, който прочете коментарите Ви под тази статия.

  С извинение, но ако ходите по заведения в България, където кафето е по 30 стотинки, нищо чудно да си мислите, че и в София е толкова. Животът е различно скъп – както в САЩ, така и в България.

  Най-важното обаче не е кое колко струва, а колко пари изкарват хората. Защото това зависи само и изключително от тях. Например цената на бензина не зависи от това как работи човек, но заплатата, която взима е пряка функция на способността му да се труди (е, поне в САЩ е така. Ð’ България, както знаем, все някой друг “дава” заплатите, а много рядко ще чуем “изкарвам” еди-колко-си).

  Писал съм някъде по моя блог по тази тема – потърсете из материалите на български език. http://blog.veni.com

 33. Малка поправка-кафето в България по заведенията е от лев нагоре а най евтините цигари в момента са 4,30/като не говорим въобще за Кент/
  Поздрави!

 34. На всякъде по света има евтини места и скъпи.В Сащ има евтини места но има и супер скъпи.В България също.При нас живота не е никак евтин.Нормално хранене(качествено) в Бг излиза доста скъпо.Около 2000 лева са необходими за едно малко семейство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *