Резервационни неволи

Отвикнал съм…

В момента уреждам Honeymoon 2008 – ще ходим с Бо на остров St Martin на Карибите през лятото. И почти всяка резервация трябва да се прави по начин, коренно различен от това, на което съм свикнал. Много се развалих в САЩ – всичко, свързано с пътувания, се урежда онлайн. Най обичам начина, по който наемам кола от Hertz, например – резервирам онлайн и получавам потвърждение в електронната си поща. В деня Х слизам от самолета и изобщо не отивам до гишето на Hertz, а се запътвам директно към паркинга им, където намирам името си на електронното табло – и до него е номерът на паркоместото, където ме чака моята кола, с отворен багажник, вкаран ключ и документи на арматурното табло. Слагам, тръгвам, показвам си книжката и документите на колата на КПП-то на изхода от паркинга и съм навън – без да трябва да чакам по опашки или да се опитвам да привлека нечие внимание.

Светът обаче определено не е Америка – всяка резервация на Карибите се прави или чрез обаждане по телефона, или чрез електронна кореспонденция. Това, което поне аз забелязвам, е че почти всеки път трябва да поизчаквам някой да отвори и провери пощата си и после да ми отговори – често пъти без отговори на всички въпроси, които съм задал. И трябва да се пишат още писма с допълнителни уточнения 🙂 . Добре че поне хората използват Reply бутона и се вижда историята на разговорите и запитванията.

Да, на St Martin има локални офиси на Hertz и Avis – и бих могъл да си направя резервации през корпоративните им сайтове – но всичко, което изчетох за тези франчайзи, беше че изобщо не са на нивото, на което сме свикнали да ги очакваме тук, и силно се препоръчва използването на услуги от по-малки местни компании. Така че ще продължавам да пиша учтиви електронни писма с надеждата всичко да бъде уредено навреме и без неволи.

А вие какво мислите?

{democracy:14}

Edit (5/23/08): Повечето хора на St Martin, с които контактувах досега на тема резервации, са много любезни и отговарят доста бързо. Ще видя как е обслужването на място – и ще гледам да си отделям време всеки ден за писане на репортажи от Карибите 😉 като дойде време за това.

7 thoughts

 1. Моят отговор е малко, как да кажа, “фалшив”. В смисъл иска ми се да резервирам онлайн, когато имам нужда от резервация, но все пак живея в България и тук този начин не е особено популярен още(даже май изобщо го няма?).
  Досега съм опитвал да правя online резервация за хотел(през сайта им), но странното беше, че никои не преглеждаше съответните заявки, без да се обадиш по телефона или без да отидеш на място(?). Разговорът по телефона беше горе-долу следния:
  “- Ами аз направих резервация през вашия сайт още преди няколко дни, но тъй като никой не ми се обади, реших аз да го сторя…”
  “- А-а-а, ми те тея резервации от сайта никой не ги гледа! Само по телефона стават нещата или на място!”
  А иначе като стана дума за резервации, веднъж(пак по телефона) ми отказаха да ми направят резервация, понеже днес(деня на моето обаждане) било събота, а “колежката, която прави резервациите почива съб/нед, иначе св. места има ама аз не мога да правя резервации” така че да съм се обадил пак в понеделник, за когато въщност ми трябваше спешно резервацията… Абе истории безкрай…

 2. аз си гласувах със “само когато говоря с някого”, т.е. лично аз си свърша работата. Последните години свикнах всичко сама да си правя, уреждам, организирам и некак си не’ам вяра на туй он лайн живтоно 🙂

 3. Бих искала да може безпроблемно да извършвам резервации и заявки онлайн, но някак си все още не се доверявам на тези услуги /където въобще ги има/ в България. Засега като говоря с човек от другата страна на жицата, попитам за името му, се чувствам по-сигурна, че нещата ми ще се уредят.

 4. @All: Аз за това питам как предпочитате да правите резервации, а не как всъщност ги правите… Защото ми е ясно, че не навсякъде онлайн резервирането е толкова безпроблемно, колкото го виждам в Щатите.

 5. Е, аз затова отговарям, че ми се иска да резервирам онлайн(не че го правя, както обясних защо). Напоследък губя толкова много време за разни дребни, тривиални неща, които ако бяха решени “онлайн”, щях да имам поне 1 ден свободен в повече на месец(плащане на сметки, подаване на разни там документи и т.н.). Това ми напомня, че може Владо да отвори специална тема за това колко от “нормалните” ежедневни дейности са вече факт онлайн(като споменатите резервации, плащането на сметки и други по-интересни неща). Знам, че той ще визира САЩ отново за тези неща(което е нормално), но пък ние, читателите на този сайт, знаем колко сладкодумен е Владо и ще четем пак с удоволствие 🙂

 6. Подкрепям предложението за тема на Красимир. И на мен би ми било интересно да прочета такова нещо.

 7. @Красимир, Дарина: Ще. Даже замислих как да го напиша това по-увлекателно 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *