Книги

Мерси, другарко мила, че ме набута в играта.

Последни три прочетени книги – ха сега де… Аз като чета понякога на ден по книга (главно за entertainment), трябва да се замисля лошо тук.

 • “Ерагон”, Кристофър Паолини – отне ми само един следобед, понеже не се задълбочих чак толкова много 🙂 .
 • Embedded Systems Architecture“, Tammy Noergaard. Припомням си доста неща от студентските години и установявам, че знам много работи 🙂 !
 • Почти съм стигнал до края на “Harry Potter and the Deathly Hallows“. Чета я едва ли не на майтап – преди няколко седмици се заговорихме с един колега на работа за това как може да свършим едни проекти навреме с недостатъчната бройка хора, които имаме на разположение, и единодушно стигнахме до заключението “Май ще ни трябва магическа пръчка”. Той ми препоръча да се поуча от Хари Потър, аз го питах дали има последната книга, защото само нея не съм чел, и той ми я зае.

Последните три книги, които съм си купил – след бърза справка с последните ми поръчки се оказва, че са:

 • “The Sword of Truth”, books 4,5,6, Terry Goodkind – зарибих се по тази поредица от Библиотеката на Борислав. Преводите на първите три книги там се четат добре, но като се опитах да започна четвъртата, нещо хич не успях. И направо си поръчах оригиналите – книгите ми харесаха и така ще подпомогна финансово и автора им. Другата седмица ще пътувам служебно и ще си взема да чета “Temple of the Winds” по самолетите.
 • Macworld Mac OS X Bible – това главно за Бо, но и аз ще я прочета, че все още се чудя как да направя това-онова на MacBook-а, а от опит знам, че е по-лесно да прочета книжката 🙂 .
 • “Embedded Systems Architecture”, Tammy Noergaard.

Последните три книги, които бих препрочел – тук обаче няма да мина само с книги, а направо с поредици:

А топката отива към Дончо, Мишел и Ясен.

14 thoughts

 1. Ееех, още като видях, че си във веригата, знаех кой е следващия :).

  Нейсе, ще се постарая да не те разочаровам този път!

 2. Драги Владо,

  Не съм уверен, че искам да участвам в тази игра. Мерси обаче за поканата!

  Ще ти отговоря тук:

  Напоследък чета The Road Less Traveled and Beyond от Морган Скот Пек, “Дарби и гласове” от Урсула Ле Гуин, някакви диалози на Сенека, които разнообразявам с диалозите на Марк Аврелий и “На изток от рая” на Стайнбек.

  Последните книги, които съм купил са 2 на Урсула Ле Гуин и три тома на Стайнбек за 15 лв. Последната покупка е гениална и позволява да се правят генерални изводи за обществото в БГ, където 1500 стр. Стайнбек струват по малко от 400 стр. на някой си Калчев (който, разбира се, никога не съм чел).

  Сърдечни поздрави и
  още веднъж благодаря за поканата!

  Ясен

 3. Ама я ме осветли по следния въпрос: Колко струват в САЩ 1500 страници от Стайнбек в сравнение с 500-600 страници от Стивън Кинг, Дан Браун, или някой друг по-пресен автор на бестселъри? И какви генерални изводи за обществото в САЩ би ни позволило да направим едно такова сравнение?
  Чекам с нетърпение…

 4. p.s. И също така ако може да ни кажеш примерно през последните 20 години в САЩ в какъв тираж са продадени книгите на Стайнбек в сравнение с тиража на книгите на Стивън Кинг например? И пак да си направим едни генерални изводи за обществото в САЩ?
  Наливам си начи една партуца и една лимонада и та чекам да генерализираш. Наздраве!

 5. @Дончо: Когато можеш, тогава.
  @Yassen, Biser: Ще се опитам да намеря някои цифри утре и ще пиша тогава – но отсега си казвам, че не съм съгласен 100% с нито един от вас 😉 . И не е само поради нежеланието ми да взимам страна.

 6. Драги ми Бисер,

  Книгите на Стайнбек са три с дебели корици и хартиени обложки. Като качество на книжно тяло са много по-напред от лепената булевардна литература. Така че всякакво сравнение ще бъде абсолютно лишено от смисъл.

  Отделно Стивън Кинг е много добър (и често сериозен) писател, а Калчев не. Да беше сравнил Калчев направо с Хемингуей? Не е зле вместо да “чекаш и пиеш спирт” да почетеш книги. Иначе само ще напомняш вица, че чучка не читатель, а писатель.

  ***

  Владо, извинявай, че развихрих подобни страсти в блога ти! Нямам нищо против да ги изтриеш.

  Поздрави!

 7. Скъпи ми Ясене
  Напълно бих бил съгласен, ако сравниш български класик с американски класик. Например – романите на Иван Вазов “Под игото” и “Нова земя” с романа на Стайнбек “На изток от рая”. И да направиш извод че горните романи на Иван Вазов не струват на фона на “На изток от рая”.
  Или пък да сравниш Христо Калчев със Стивън Кинг и да направиш извод, че публиката, харесваща Христо Калчев е на по-ниско ниво от тая, харесваща Стивън Кинг.
  Обаче да сравняваш български боклучав бестселър с американска класика и в резултат да правиш генерални изводи за българското общество, е все едно да сравняваш чушки с домати, и да получаваш краставици на търкалета като резултат.
  Освен това и аз също не съм чел Христо Калчев, разбира се. Поради което не мога да го сравня с никой. Е, при мене това е в резултат на системна злоупотреба с алкохолни продукти, докато ти си бил твърде зает да четеш Сенека и Марк Аврелий в оригинал на италиански. Ма все пак – преди да го сравняваш със Стивън Кинг, вземи прочети поне една негова книга, па макар и с отвращение. Щото иначе ще вземеш да заприличаш на една група съветски читатели, които не били чели един определен съветски писател, но въпреки това осъждали книгите му. А пък Христо Калчев вероятно не заслужава чак такова оприличаване.
  Хайде, аз че ода да рескам рикия и да не ти преча, оти може да си решил да прочетеш и диалозите на Аристокъл. Тава а.

 8. Драги Бисер,

  Моля да ме извиниш за острия тон!

  На С. Кинг съм чел Дългата разходка, Мъртва зона, То, Очите на дракона, Зеленият път и може би други. Не е лош писател, а по Зеленият път е направен един от най-хубавите филми, които съм гледал.

  Бъди здрав!
  Ясен

  П.П. Езиците, които владея не включват италиански. Но и да включваха, нямаше да ми помогне, защото и Сенека и Марк Аврелий са писали на латински.

 9. Драги Ясене
  Извинявай и ти, ако съм изпуснал някоя по-остра дума. Това, което исках да ти кажа, е че навсякъде по света – и в Щатите, и в България, и в Швейцария, и в Буркина Фасо булевардната литература се “харчи” по-добре от сериозната. И за съжаление България не е някакво злокобно изключение. А защо е така – и аз също не знам…
  Стивън Кинг наистина е чудесен разказвач и аз харесвам ранните му книги, от някои от които съм научавал повече, отколкото от пет “сериозни” книги. Към изброените от теб бих прибавил още “Гняв”, “Подпалвачката” и особено “Рита Хейуърд и дългата пролет на надеждата”, екранизирана като “Изкуплението Шоушенк”. Филма не ми хареса много, но книгата е добра.
  Но ми се струва, че Стивън Кинг в един момент почва да си пише книгите малко “на конвейер”, по книга-две на година. И с някоя от по-късните му книги честно казано не бих си губил времето. Въпреки че вероятно има и по-безсмислени начини да си загубиш един – два дни…
  p.s. А относно това на какъв език Марк Аврелий е писал “Към себе си” – абе аз отдавна подозирах, че римските императори от втори век са писали главно на латински, най – вече защото по това време Данте Алигиери още не е бил измислил италианския. Само че доколкото знам всъщност “Към себе си” е написана на старогръцки – езика на културните хора по онова време…
  Бъди здрав и ти.

 10. @Ясен и Бисер: Момчета, горд съм с вас – че не продължихте да се дърлите за неща, които са малко недоказуеми. Опитах се да намеря набързо данни за тиражи на Стайнбек и Кинг, но не намерих нищо на първо четене и се отказах.
  А иначе си признавам без бой, че аз Калчев съм чел – но ме заболя главата. Честно. И наистина изобщо не може да се сравнява със Стивън Кинг.

 11. Владо, аз пък още веднъж се извинявам, че развихрих такива страсти в блога ти!

  А за Калчев те поздравявам. Авантюризмът на търсещият дух е похвален;)

  С най-добри чувства,
  Я.

 12. @Yassen: Не бих казал чак страсти… просто по-разгорещена дискусия.
  А иначе аз се опитвам да чета абсолютно всичко – поне пробвам. На български чета доста бързо и не ми пречи да отварям нови и непознати неща. Но от Калчев наистина ме заболя главата 🙁 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *