Physical

Вчера бях на редовния си годишен медицински преглед при семейния ни лекар – т.нар. Physical. Нищо особено – теглят те, мерят ти кръвното, докторът задава куп въпроси за това как ти самият чувстваш здравето си (включително и разни “мъжки” такива 😉 )… Бях похвален за теглото, което изгубих 🙂 , както и за други неща – май съм на прав път със здравето си. Но се замислих защо в миналото изобщо не обичах да ходя на профилактични прегледи… Може би ме е било страх, че докторът би открил “нещо” и или би ме смъмрил за нехайното ми отношение, или би ме уплашил с нещо друго – и така се получава затворен кръг. С удължаване на периода на непосещение ми става все по-неприятно да ходя на профилактика, колкото и да знам (и да е логично), че след дълъг период на неподдържане на здравето ще се изискват повече усилия, време и пари за възстановяването му. Това ми се случи преди няколко години, когато просто по едно време трябваше да стигна до лекаря заради някои оплаквания от моя страна, и тогава се оказа, че холестеролът ми е доста висок и трябва да се взимат мерки (не стигнах до лекарства, но много ограничих мазните храни, които ядях).

Сега вече съм доста примерен – не пропускам редовните си прегледи и чак ходя с желание. И нищо чудно – чувствам се здрав и бодър 🙂 , особено като чета повече медицински статии и виждам колко е полезно да съм редовен.

А вие как мислите?

{democracy:13}

10 thoughts

 1. Да, от как и мен ме “изловиха” с холестирола и аз ходя. По няколко пъти даже през годината. Явно тоя холестирол чудеса прави с посещенията при лекаря 🙂
  Та чак и на фитнес три пъти седмично взех да ходя, аз дето винаги съм мразел всякаква спортна активност. А казах ли, че и футбол оставаме след работа да играем 🙂

 2. Много ми се иска да ти отговоря, драги Владо, но в България такива неща като профилактични прегледи няма.

  Ако имаше, щях да ходя с удоволствие – обичам да правя разумни работи.

  Сърдечни поздрави!

 3. @Yassen: донякъде си прав за профилактичните прегледи.
  По принцип и в БГ има и личния ти лекар(ако имаш такъв) трябва да те уведоми кога да отидеш(обикновено това се прави към края на календарната година). Аз досега съм ходил само веднъж на такъв преглед, по-миналата зима. Претеглиха ме, мериха ми кръвното, направиха ми ЕКГ, казаха ми да поотслабна 😉 и ме пратих на изследвания(кръв и урина). Странното аз мен беше, че при положение че са задължителни, първо никой не си прави труда да те уведоми да дойдеш и второ – изследванията се заплащат, въпреки че си здравно осигурен. А на мен за този преглед ми напомни личния ми лекар като отидох при нея за някакво оплакване по-рано същия месец и тя ми каза “И не забравяй след 2 седмици да дойдеш на профилактичния преглед”. Обясняваше ми, че не можели да се обадят на всичките си пациенти, никой не им плащал телефонните разговори и т.н.
  А иначе @Владо: моя отговор го няма в анкетата 🙂 , а именно “Не, но понякога се налага”. По принцип профилактиката е хубаво нещо, ама тук в БГ не сме свикнали на подобни “екстри”. Проблемът е, че на повечето лекари не им се занимава с теб ако видимо ти няма нищо. Поради тази причина хората “се страхуват” да отидат на лекар не защото ги е страх дали няма да им открият нещо, а защото знаят че или ще ги навикат за какво са дошли или пък ще си изгубят напразно времето(или и двете).

 4. Ако може да допълня Красимир, не ми се чака на опашки с десетките войнства бабета и дедовци, дето идват на раздумка. Слава Богу, смених си личния лекар с педиатър, хем за детето, хем, че е и общопрактикуващ и сега съм доволна. Платено е, да, но именно заради бабите и дядовците, за да могат да им намалят малко достъпа до кабинетите, за да могат да се доберат и малко-по младите до лекаря, когато им се налага. Иначе аз лично съм чакала с 39С час и половина-два, и то, щото беше след работа. Но сега личните лекари те предупреждават, че два пъти в годината трябва да отидеш, и то не заради друго, а, защото ги глобяват, ако нямат репорт за извършен преглед. То моето GP затва си и пати, милата, щото татко твърдо и упорито отказва да иде, ама тва е друга тема 🙂 Те тава е положението за България. Разбира се, има и съвестни лекари. Да не слагаме всички под един знаменател. Слушахте говорителят на здравното министерство Л-то 😉

 5. Мразя да вися на опашка в болницата и затова не съм съвсем редовен с профилактичните прегледи.

  А мазните храни напразно ги набеждават. Аз например се придържам към ВМ-НВХ (за повече информация) и холестеролът си ми е в съвсем нормални граници. Мой колега пък с помощта на ВМ-НВХ си свали холестерол и триглицериди от високи на нормални само за няколко седмици.

  Движението и спортът също са много важни – хората са така устроени, че просто е задължително да има движение.

 6. В тази връзка: преди 2-3 години намерих портфейл с 3 лични карти. Отидох в най-близкото районно (София), те деликатно ми казаха, не не можем да ги приемем, отиди в централното районно за София (на Шипченски проход). Аз, нали съм си оптимист, след известно лутане го намерих. Имаше опашка от около 20 човека. Обърнах се към един полицай, който стоеше без да прави нищо и го помолих да приеме документите, защото закъснявах за работа. Той незаинтересовано направи жест в посока на опашката и се отдалечи. В този момент ми кипна и просто си излязох. Подхвърлих портфейла край управлението. Просто нямам думи… човек веднъж да иска да направи добро, а цялата ш**а бюрократична машина се мъчи да му попречи.

 7. @Делевски: Добре че те изловиха навреме теб 🙂 . Иначе не знаех, че и ти ходиш на футбол – само за Светльо имах инфо.
  @Yassen: Наистина ли няма профилактични прегледи в БГ? Защото май бях чел преди време, че щели чак задължителни да ги правят, и да глобяват тези, които не желаят да отидат на подобен преглед.
  @Красимир: Пропуснах да включа подобен отговор, да. Sorry. А иначе ако лекарят не се занимава с теб когато си здрав, ще трябва да се главоболи повече да се занимава с теб когато си болен – и това ще отнеме и повече от неговото време, и повече от средствата на Здравната каса. Ама като няма обратна връзка, така се получава.
  @Лу: Това пак е заради липсата на обратна връзка – като им е хептен безплатно, много хора ходят само да прекарват време в приказки в поликлиниката, вместо да ходят само когато им се налага…

 8. @zImage: Абе не че знам толкова, ама ако през ден ядеш мазни пици, а в другия ден плюскаш мазни меса, няма как да не ти се вдигне холестерола. Ако правиш всичко с мисъл и мярка, е много по-добре!!
  Аз почнах да се движа и спортувам повече от няколко месеца и също се чувствам много добре!

 9. Всъщност не ям никакви пици, но за сметка на това плюскам мазни меса, сирена, яйца, ядки, риба и т.н. та ушите ми пукат. И определено това не е причина да ти се вдигне холестерола. В интерес на истината, съвсем малка част от холестерола идва от храната – по-голямата част се произвежда от черния дроб. След това има 2 вида: LDL, който се счита за лош и HDL, който се счита за добър. Напоследък започва да се налага теорията, че е по-важно съотношението LDL/HDL, отколкото абослютните стойности на холестерол. И т.н. мога да продължавам да ви отегчавам с часове 🙂

 10. @zImage: Не знам за причините за холестерола, а и честно казано, сега не ми се чете. Само знам, че аз (лично) като спрях да поемам толкова много мазнини, и холестеролът ми падна до степен да ми е по-нисък от желаното и разни медицински сайтове да ми препоръчват червено вино, за да си го вдигна 😉 .
  Cheers 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *