L

И аз се оборудвах с L обектив на Canon преди няколко седмици – EF 17-40 f/4L. Въпреки че обективът е от професионалната серия на Канон, цената му е доста ниска и дори и непрофесионалист като мен може да прежали малко $$ – защото ми беше писнало от китовия обектив… L-стъклото е доста тежко, но в никой случай не е толкова неудобно. Ръчното фокусиране работи винаги – даже и когато превключвателят на фокусните режими е нагласен на Автофокус. Трябваше ми известно време да свикна с разположението на пръстените за фокус и zoom. Обективът си идва със сенник.

Снимането с L-стъкло е голямо удоволствие. Всичко работи много по-гладко (или ‘мазно’, както би казал един от моите приятели), качеството на изработка е определено видимо по-добро от това на пластмасовия китов обектив. Автофокусирането е доста по-бързо. Дефокусът не е особено ясно изразен – минималната бленда е 4. Обективът се представя много добре на слънчева светлина, но при снимане на тъмно препоръчвам допълнителна светкавица, защото вградената в апарата не помага много. UV-филтърът е задължителен – не държа да посчупя обектив за няколкостотин долара поради невнимание.

Открих и друго нещо, което ми доставя удоволствие. Като снимам с този обектив, доста от минувачите спират да ме изчакат – и то не само тези, които биха минали между фотографа и модела, например… Спират се и тези, които трябва да минат зад Бо и да ми развалят фона. Това за мен е плюс – поне из САЩ, където не трябва да се притеснявам, че излишно привличам вниманието на околните към себе си. Мисля си да купя и един отражателен панел и следващия път като сме някъде със семейството, да направя Ник “осветител” – и може би сеирът ще е още по-голям 🙂 .

Започвам да си събирам пари и за EF 70-200 f/4L… и после ще продам всичките си евтини обективи!

10 thoughts

 1. @Даниел: Да трейдваме, а 😉 ? Само дето сме далеч един от друг…
  Иначе този 17-40 f/4L е идеален за широко снимане – което съставлява около 90% от снимките ми в момента. А и хич не е скъп – поне в САЩ.

 2. дългофокусния Л обектив съм го набелязал и аз ама като студент ще има да почакам докато го заработя.

 3. @v: EF 70-200 f/4L е с цена само $600 в САЩ… поне според мен това не са много пари за професионален обектив :). Но определено този род техника е МНОГО по-скъпа в Европа.

 4. Честито! А тази муха за 70-200 не е добре да ми я пускаш :). Недей, моля ти се!

  Между другото: ще съм в Сиатъл около 31.07. Отсега се чудя какво да “си купя” 🙂

 5. @Дончо: Бръм?
  Иначе за юли месец – май ще има пак дълги разговори по телефона вечерта… А до водопада да имаш време да отскочиш съвсем случайно???

 6. @Владо: Бре! Водопадът!
  Ами значи, виж ся! Веси, ако даде Бог, ще стане майка (пак) до няколко седмици. Тя и без това *хич* не хареса идеята, че точно за годишнината от сватбата ни ще съм на business trip in da USA. Но какво да се прави, форумът ми е важен, само се моля да не го правят всяка година по това време 🙂 :).

  Иначе много ми се ще да намина, $240-$300 ще прежаля, НО Веси май няма да ми прости, ако го видя сам водопадът. Нейсе, ще говоря. Няма да ми прости и това, че няколко дни в повече тя ще трябва сама да се оправя с малката, пищяща твар 🙂

 7. @Дончо: Ясно, разбрах. Надявам се, че все ще видим водопада един ден заедно 🙂 .

 8. и 17-40 и 70-200 са чудесни за парите си. аз съм решил някой път да си го купя 17-40 отново. (добре ще ми дойдат 17мм без кроп фаткора) 😀

 9. @george: Още си спомням дискусията, която водихме с теб, Дончо и Йовко миналата година – и точно за това съм се ориентирал към тези обективи 🙂 А иначе времето ми за 70-200 f/4L май ще дойде много скоро…
  Явно вече трябва наистина да си продам старите обективи на eBay!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *