Брак между притежател на зелена карта и гражданин на друга държава

Отговарям на въпрос на читател за опциите за брак между притежател на зелена карта, който вече е заживял в САЩ, и гражданин на друга държава, който понастоящем пребивава в САЩ*:

 • Годеническата виза (K-1 или K-3) не е възможна опция в този случай. Тя се отнася за ситуации в които гражданин на САЩ се жени за гражданин на друга държава.
 • Друга възможност е да се изчака притежателят на зелена карта да се натурализира като гражданин на САЩ и тогава да се мисли за брак.
 • Сключване на брак в САЩ – това е най-логичната опция, но поради годишни квоти за имигранти в тази категория и дълги списъци с чакащи за имигрантска виза в категорията Family.2А, чуждият гражданин няма да има право да кандидатства за промяна на статута (Adjustment of Status) в продължение на няколко години – докато няма налични визи за датата на подадената молба. (Датата, на която имиграционната молба е подадена в USCIS, се нарича дата на приоритет – priority date. Молба за промяна на статута не може да бъде подадена преди визовият бюлетин на USCIS да обяви, че има налични визи за категория Family-Sponsored, 2A. Когато това се случи, датата на приоритет е валидна.) Дотогава чуждият гражданин няма да има право да живее законно в САЩ освен ако не притежава друг вид виза (например студентска или работна), разрешаваща му/й да пребивава легално в страната. Възможностите за това са:
  1. Ако чуждият гражданин е влязъл законно на територията на САЩ, никога не е бил извън статут (out of status), никога не е работил нелегално в САЩ и датата на приоритет е валидна, може да се подаде молба за промяна на статута в САЩ.
  2. Тъй като валидирането на датата на приоритет може да отнеме между 3 и 5 години от подаването на първата молба (б.а. в момента датата на приоритет за България в тази категория е 15 април 2003-а, т.е. USCIS разглеждат молби за брак на притежател на зелена карта с чужд гражданин, подадени преди близо 5 години), оставането в легален статут на чуждия гражданин би било възможно само при наличието на студентска или временна работна виза – но не на туристическа виза, която е валидна за максимум 6 месеца с възможност за едно продължаване на валидността й с още 6 месеца. Ако чуждият гражданин е извън статут, препоръчва се да напусне САЩ преди изтичане на 6 месеца (с цел да се избегне задължителен отказ за издаване на виза в бъдеще, който може да трае от 3 до 10 години) и да се опита подаване на молба за зелена карта с цел брак през консулството на САЩ в държавата по месторождение на чуждия гражданин (сроковете за това зависят както от натовареността на консулството при разглеждане на подобни молби, така и от датата на подаване на молбата в него).

  3. Чуждият гражданин може да се опита да пребивава незаконно в САЩ с надеждата, че ще може да си промени статута когато датата на приоритет стане валидна. В този случай обаче рискът от депортация и последващ отказ от виза е много голям.
  4. Чуждият гражданин може да напусне САЩ след като е пребивавал нелегално повече от 6 месеца, но по-малко от година; или след като е пребивавал нелегално повече от година, да изчака докато датата на приоритет стане валидна, да изчака допълнителен период от 3 или 10 години (който зависи от дължината на нелегалния престой в САЩ) – или да кандидатства за отмяна на подобна забрана. След изтичане на необходимия времеви период може да се подаде молба за имигрантска виза базирана на брак в консулството.

   Ако чуждият гражданин е пребивавал нелегално в САЩ в продължение на 6 месеца и повече, трябва да придружи молбата си с допълнителна молба за отмяна на забраната за влизане в САЩ. Чуждият гражданин ще трябва да докаже, че отказ на молбата за виза ще създаде непреодолими трудности за съпруга/та и децата, които са в САЩ, кат непреодолими означава нещо повече от това, че на тях им е мъчно – пример за това са сериозни медицински проблеми в семейството. Ако се получи отказ на молбата за отмяна на забраната, чуждият гражданин няма да бъде допуснат в САЩ за период от 3 години (в случай че е бил нелегален за повече от 6 месеца, но по-малко от една година) или 10 години (в случай, че е бил нелегален за повече от една година) – като тези години се броят от датата на одобряване на молбата за имигрантска виза, базирана на брак с притежател на зелена карта.

  Ако напуснете САЩ с цел да кандидатствате за виза в консулство, съберете и пазете всички доказателства за вашите посещения в и отпътувания от САЩ – самолетни билети, бордни карти, бележки от магазини, медицински досиета, сметки от кредитни карти и всякакви подобни документи.

Другата генерална възможност е да се изчака притежателят на зелена карта да се натурализира като американски гражданин и тогава да се подаде молба. Съпругът/съпругата на гражданин на САЩ се разглежда като пряк роднина и молбата за виза не подлежи на дати на приоритет, годишни квоти или дълги периоди на чакане. Не се препоръчва обаче непременно да се изчака с подаването на молба за виза след като притежателят на зелена карта придобие гражданство – по-лесно е да се смени категорията на петицията. Важно е молбата да се нареди на опашката веднага щом това стане възможно. Възможно е да има закъснения и в процеса на натурализация и по-ранната дата на подаване на молбата ще се окаже полезна в този случай.

Източник: Immihelp.


*: Уведомявам ви, че не съм адвокат по имиграционно право. Единственото, което правя, е опит за интерпретиране на публична информация. Съветвам ви да се обръщате към професионалист преди взимането на решения, които биха оказали влияние на живота ви.

6 thoughts

 1. Здравейте!
  Търся инфо по моя случай-омъжена съм за притежател на зелена карта,който след месец е на интервю за американско гражданство.Преди 4 год.,когато се оженихме,адвокат ни каза,че е по-добре да изчакаме до получаването на гражданство и тогава да подадем моите документи за зелена карта и тези за детето ми/което е от мой бивш брак и в момента е на 18 год./,а да не се подава петиция ,защото отнема 5-6 години минимум.
  Знаете ли какви документи трябва да подготвя и какви са основните стъпки по тази процедура?

 2. @Роси: Всичко е написано в закона и на immihelp.com. Аз не съм имиграционен адвокат, а и не съм минавал през подобна процедура като описаната в твоя коментар, така че не мога да споделя нищо без да прекарам часове в ровене в гореспоменатите източници.
  Успех!

 3. Здравейте! Аз съм българка и наскоро се оженихме със съпругът ми в България. Той е българин, но от 8 години живее в Щатите легално и има двойно гражданство (американско и българско). В момента и двамата сме в България и искаме да заминем за Америка и проучваме как стоят нещата. Въпросът ми е след като той е легален и си има американско гражданство, какви документи ще ми трябват на мен и долу горе колко време би отнел този процес? Благодаря предварително.

 4. Здравейте вчера бяхме на интервю с мъжът ми и ни отхвърлиха.Причината която посочиха е ,че съм родена в Сирия а очаствам от България.Аз имам българско гражданство и живея от 4 годишна тук,но те неискаха да ми дадът виза.Обясняваха ми че нямам право да се причисля към държавата на майка ми.Аз отново обясних че аз имам гражданство о че живея тук както мога да извадя и доказателства.Също така и Сирия и България имат право на участие.Защо да не мога да се причисля към държавата на майка ми?

 5. @faten: Хм, за пръв път чувам за подобно нещо 🙁
  Мъжът ви с какво гражданство е?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *