Лекарства, рецепти и цени

Zyrtec е лекарство против алергии, което доскоро се продаваше в аптеката само с рецепта срещу цена от $89 за 30 хапчета (дозата е по едно хапче на ден). С моята здравна застраховка аз плащах по $30 за месечна доза – останалата част от цената се поема от застрахователната компания. Посещението при лекаря за предписване на лекарството също има доплащане от $20, но поне рецептата важи за цяла година.

Онзи ден получихме писмо по пощата от нашата аптека. Уведомяват ни, че Zyrtec вече ще се продава и без рецепта – производителите са постигнали споразумение с Food and Drug Administration (FDA). Това, което силно ме учуди обаче, е новата цена на лекарството – писмото говореше за цена под $25 (което аз като обръгнал американски клиент веднага си преведох като $24.99…), а в самото писмо имаше и купон за $5 отбивка от цената. Днешната проверка в сайта на Walgreens ми показа, че 30 хапчета Zyrtec са на разпродажба за $18.99!!!

От какво се получава тази огромна разлика в цената?? Според мен от факта, че когато дадено лекарство се продава само с рецепта, аптеката, която го продава, трябва да калкулира не само разходи за закупуване на лекарството от производителя и за самата му продажба, а и за заплата на аптекар (или двама), застраховка срещу човешки грешки, застраховка срещу грешка на лекаря, предписал лекарството, и може би още няколко дребни разхода. Това надува цената астрономически. Да, клиентът не е отговорен, но си плаща за това.

Както винаги съм казвал, аз предпочитам американската система – отговорността да пада върху мен, но да получавам повече пари и аз да ги разпределям. Не желая да ми удържат прекалено много социални данъци, да плащам аптекарски заплати на всяко лекарство, което купувам, и прочее. Никой аптекар няма да ми откаже да сподели с мен това, което знае за дадено лекарство – но винаги с уговорката, че той/тя не е лекар. А в крайна сметка мога да се обадя на личния си лекар и да поговоря с него или мед.сестрата за лекарства и въпроси, които имам за тях.

Май ще мина през аптеката преди края на седмицата – цена от $14 за 30 хапчета Zyrtec не е за изпускане, въпреки че в момента изобщо не ми трябват. Но ще ида да използвам купона по време на разпродажбата.

10 thoughts

 1. Според мен има и други възможни причини:
  1. След като едно лекарство спира да се дава срещу рецепта, то неговото предлагане излиза на пазарен принцип, т.е. в конкуренция с другите лекарства за парите на потребителя. А знаем, че потребителят макар и болен, е доста чувствителен към цената.
  2. Спадат разходите за маркетинг към докторите за конкретния продукт.
  3. Освен това, твърде възможно е да се е променило ценообразуването. Дотиране, отпадане на лицензионни разходи, заместване на съставки с по-евтини аналози и т.н.
  4. В крайна сметка всичко може да е само промоция и да е временно.

 2. Изключително интересен пост.

  Мислех си, че покрай научните и журналистически занимания съм понаучил нещо за лекарствата и ценообразуването им, но май не е е така;).

  Поздрави,
  Ясен

 3. Тук, в БГ се получи подонбо нещо с един спрей за астма, които използва жена ми. До един момент спрея струваше над 50 лв. и се заплащаше 100% от НЗОК. По някаква причина решиха и го извадиха от позитивния списък на НЗОК и след като вече можеше да се намери само на свободна продажба цената изведнъж стана под 20 лв. Не коментирам качестванат на самото лекарство (Флексотид се казва) – за астматиците е супер необходимо! Проблема е, че докато НЗОК го е заплащала, споеред мен цената е била надута, и поради това, че “друг плаща” никой не обръща внимание.

 4. Една от основните причини за рязко намаляване цената на дадено лекарство може да бъде, както и за всички други стоки – наближаващото изтичане на срока му на годност.За това би трябвало да те предупредят в аптеката когато го купуваш. Имал съм такъв случай преди време и то в БГ!

 5. тук Зитрек-а не е толкова скъп.Не се презапасявайте с лекарства,опасно е :))

 6. @Богомил: Добра е цената 🙂 .
  @Ясен: Това са главно мои лични мнения и разследвания – но си мисля, че са си логични.
  @zdravko: Когато може да се източва касата, явно си е правило да се прави. Лошото обаче е че няма такова нещо като “някой друг плаща” – тогава всички плащаме, и то без даже да ни питат искаме ли, трябва ли ни и прочее…
  @Ицо: Причината за намаляне на цената не е изтичане срока на годност – в това поне съм сигурен. Нали ако хвана лекарство с изтекъл срок на годност, мога да почна дело срещу аптеката и производителя за няколко милиона долара – и това вече е правено доста пъти и съществуват правни прецеденти, и производителите са се научили да не шмекеруват на дребно, щото после страдат.
  @златката: Защо презапасяването да е опасно? Хващам разпродажбата, после пазя лекарството до изтичане на срока му на годност и ако не съм го използвал дотогава, просто ще го хвърля. Няма да го пазя с години я, или да се насилвам да го пия въпреки че знам че не ми трябва само и само да не го хвърля 😀 .

 7. @gamar: Ето ги и моите отговори/разсъждения по твоите точки:
  1. Zyrtec няма пряка конкуренция. Доколкото знам, лекарството все още си има патентна защита. Има подобни лекарства против алергии, но не са със същата активна съставка. Така че все още пазарният аргумент е малко по-слаб – поне от моята гледна точка де.
  2. Напълно вярно.
  3. Не знам дали в САЩ има държавно дотиране на частни фармацевтични компании. Доколкото знам – май няма преки дотации, може да има само данъчни отстъпки евентуално. А за заместването на съставките – като сравних етикетите на лекарствата с и без рецепта, са идентични.
  4. Аз не мисля, че е промоция. Лекарството ще си гравитира около $20-25 оттук нататък, а от време на време аптеките ще правят разпродажби 🙂 .
  Но в крайна сметка искрено се надявам да нямаме нужда от Zyrtec 🙂 …

 8. Така може да предизвикваш съдбата, като си купуваш лекарство, което не ти трябва 🙂

 9. @Светослав: Мен лично този род “съдба” не ме притеснява 🙂 . Но така и не отидох да си купя лекарството – но по-скоро от мързел 😉 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *