MacBook RAM Upgrade

MacBook-ът на Бо дойде с 1 GB RAM – не пожелах да се оръся допълнителни $150 за втори гигабайт памет. Но покрай празниците реших единият от подаръците за Бо да бъде точно този ъпгрейд на компютъра й – поне се намираха добри сделки. Не можах да намеря инструкции на български за извършване на самата операция по ъпгрейда (оригиналните инструкции са тук) и споделям опита си:

 1. Купува се RAM. Аз намерих 2x1GB mushkin DDR2 PC5300 памет за Apple компютри на крайна цена $40 от newegg.com. Намираше се и още по-евтина такава памет ($30 за 2 GB), но не ми се губеше време да се ровя и търся дали по-евтината памет е подходяща за MacBook-а, така че просто купих mushkin-a – поне е явно обозначен като подходящ.
 2. MacBook-ът се изключва и се откачат всички кабели (най-вече захранващият), след което се затваря и се поставя “с главата надолу” на масата.
 3. Изважда се батерията – първо се отключва с помощта на монета, след което изваждането й от корпуса е много лесно.
 4. Отстранява се L-образната метална скоба в задната част на отделението за батерията. Правилният инструмент за това е кръстата отвертка размер 00.
 5. Оригиналният 1 GB RAM се състои от два чипа по 512 MB, които трябва да се извадят. След отстраняването на скобата над всеки чип се показва по едно лостче, което трябва да се издърпа на може би поне 135-150 градуса и чипът памет изскача от гнездото си.
 6. Новите чипове памет се поставят в гнездата и внимателно се натискат с два пръста, докато ръбът им се скрие под ръба на пластмасата, която образува отделението за батерията. Лостчетата се връщат под пластмасата.
 7. L-образната скоба се завинтва внимателно обратно.
 8. Поставя се батерията и се заключва с помощта на гореспоменатата монета.
 9. Компютърът се включва и [поне при мен] всичко тръгна от раз.

Aз лично бях доста приятно изненадан колко бързо и гладко премина всичко. Досега не бях отварял компютър, произведен от Apple – но за всичко си има първи път! Единственият ми проблем е че в момента разполагам с два чипа памет DDR2 PC5300 по 512 MB, които не знам какво да правя. Най-вероятно ще се опитам да ги продам на eBay, но ако някой има нужда от подобна памет, може да се обади и все ще измислим нещо.

Ще трябва довечера да пусна малко видеообработки на MacBook-a, за да се опитам да видя разликата 🙂 .

6 thoughts

 1. Мдам. Направили са го като за американци 😛
  И аз онзи ден, следвайки инструкциите на ifixit.com, отворих Pro-сьбрата, за да прегледам проблемния вентилатор. С изключение на огромното старание, което вложих, за да не надраскам корпуса при развиването на миниатюрните винтчета, не съм срещал нищо по-лесно за разглобяване и поддръжка. Честито, Бо! 🙂
  Честита Коледа и Щастлива Нова Година 😉

 2. Мда. За разлика от много PC-та, които са изключително претенциозни каква памет използват, Mac-ците приемат всякаква стига да отговаря на параметрите, които Apple са посочили, а самите машини са направени така, че за крайния потребител да е лесно да си ги ъпгрейднат сами.

  В късата страна на L-образната пластина пък се намира отделението за твърдия диск, който се подменя също толкова лесно.

 3. @yovko – Интересно как, след като двете платформи (МАС и РС) са почти еднакви, т.е. с еднакви процесори и чипсети има разлика в ползваните памети 🙂 Почти съм убеден, че това пак е една от многото ейпълски легенди. Също като тази, че MAC OS има по-малко бъгове от Уиндоус – оказва се, че не било съвсем вярно 🙂 :
  http://blogs.zdnet.com/security/?p=758

 4. Владо, здравей!

  Любопитен съм дали намери разлика между 1GB и 2GB RAM. Ползвам Macbook с една гига RAM и се чудя има ли смисъл да повторя описаното от теб упражнение?

  Сърдечни поздрави,
  Ясен

 5. @Иван: Аз не съм си отварял Thinkpad-а още, но съм зяпал как нашите IT инженери го правят и дизайнът е по много подобен начин – удобен за поддръжка. Отварял съм по-евтини лаптопи, с които много трябва да се внимава да не се счупи нещо.
  @yovko: Май досега не съм имал проблеми като съм си ъпгрейдвал паметта на РС-тата. Не знам, може да съм просто късметлия.
  @Делевски: “Лошото” при РС-тата е че там е малко “всеки луд с номера си” – т.е. всичко зависи от производителя и от това как те са си наредили чарковете по платката 🙂 . Докато при Apple поне има само един производител.
  @Ясен: Досега не сме видяли огромна разлика – но това е може би защото Бо не е работила по видеоклипове, а само по няколко снимки. С Фотошоп има разлика, макар и малка.

 6. Мдаа, днес чукна един месец, откакто не си писал нова тема – какво става с теб?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *