За личната карта

Сега вече нищо не разбирам…

Когато преди пет години отидохме на ул.Волга в Пловдив да подадем молби за издаване на български паспорти, образувахме мини-скандал със служителката, приемаща документите ни. Изискваше се да отидеш да си получиш новия паспорт, като удостовериш самоличността си с лична карта. Оказа се, че “Но ние забравихме личната карта в САЩ” не е никакво извинение. Обясненията ми, че е напълно достатъчно да удостоверя кой съм аз със задграничния си паспорт бяха игнорирани и бяхме изпратени при Началника на Паспортен отдел, който да ми разреши да си взема новия паспорт, като се легитимирам със стария, по изключение. Човекът ни подписа молбата, но ни обясни как личната карта е документ само за територията на Република България и как трябвало да си я оставяме в България, когато напускаме страната.

Вчера на това ми обяснение българският консул в Торонто реагира с “Ама това изобщо не е вярно. Кой ви го е казал??? Личните документи са си ваши лични и не можете да ги оставяте някъде другаде. Трябва да си ги носите винаги с вас.”

Прочетох и Закона за българските документи за самоличност (ЗБДС). Там не открих подобен параграф. И седя и се чудя – да си нося ли личната карта с мен, ако постоянно пребивавам в чужбина, или да си я оставям в България???

16 thoughts

 1. Носиш си я с теб. Абсолютно сигурна съм.

  Личната карта е валиден документ в целия ЕС все пак. И в Щатите са ми я приемали – когато искат да покажеш документ със снимка например. За по-важни неща ти трябва паспорт, разбира се, но в 99% от случаите, когато ти трябва идентификация, личната карта е ОК.

 2. Абе истината е някъде по средата. Първо консула не е прав, че документите са на гражданите, на държавата са:

  Чл. 2. Българските документи за самоличност са собственост на държавата.

  От друга страна за изисквали да върнеш старата лична карта защото:

  Чл.9
  (3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.) При издаване на нов документ за самоличност старият се връща.

  И всъщност ако са искали да направят проблем е трябвало да бъде за това, че не си я върнал картата, а не че не можеш да се идентифицираш. Защото:

  Чл. 3.
  (2) Самоличността на гражданите на Република България може да се удостоверява и със заместващи документи, посочени в този закон.

  (3) Самоличността на българските граждани може да се установява и с други документи по реда и в случаите, определени със закон.

  Шефа на паспортна служба говори глупости също, защото

  Чл. 23. (1) (Предишен текст на чл. 23 – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Личната карта на българските граждани е основен идентификационен документ за самоличност, валиден на територията на Република България или на територията на друга държава съгласно международни договори.
  (2) (Нова – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Всеки български гражданин има право да напуска страната и с лична карта и да се завръща с нея през вътрешните граници на Република България с държавите – членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.

  Края на първата алинея и цялата втора – ако трябваше да се оставя задължително в бг, как щеше да се пътува с нея из Европа ? :>

  За друго обаче е прав консула в Торонто – и аз знам, че трябва личната карта да е винаги с теб (или да имаш друг идентификационен документ, примерно книжка). Но го знам само за територията на България – всъщност извън територията и, няма орган който да може да те контролира дали си с или без лична карта. Въпроса, е че сега не мога да го намеря в закона точно тоя момент

 3. Dagoburd, имаш много здраве от мен. Личният документ е ТВОЕ ПРИТЕЖАНИЕ. Не на държавата. Тези лозунги ги остави за преди 89-та. Лично аз пътувам от България до Италия и обратно само с лична карта. Тя е напълно достатъчна, в рамките на Европейския съюз.

 4. След като личната карта е собственост на държавата, защо трябва да си я плащам?

 5. Не казвам, че е правилно да бъде така, а че така пише в закона 😉 И според мен, след като се плаща за него, трябва да е притежание на човека платил, ама де факто не е така :> И това не е лозунг, ми закон .. леко разлика има :>

 6. @Антония: Моят проблем е, че не се нуждая от българска лична карта като документ за самоличност. Навсякъде в USA минавам с шофьорска книжка, издадена от щата Ню Йорк, и никой никога не ме пита за нищо друго. Та въпросът ми беше дали българският закон ме задължава да избера една от двете опции, или само препоръчва.
  @Biliana: dagoburd е прав – според закона, документите не са твоя собственост. Само са твоя отговорност!
  @Longanlon: Плащаш за нещо, което формално не е твое, защото държавата държи и хляба, и ножа – и то не само в този случай…

 7. В България, изразът “по закон” е малко смешно да се употребява. Защото тук законът за каквото и да било е много относително понятие, в зависимост от това дали познаваш някого или дали си човек на някого( които смята, че не е така, може да ме покани на свободен дебат по темата, с каса бира 🙂 ). Владо, за мен твоята случка в Паспортният отдел си е чиста проба заяждане. Естествено, че могат да установят, че човекът си ти само от задграничния ти паспорт. Все пак той също е документ за самоличност, в който има същите данни като в личната карта/шк(имена, дата на раждане, ЕГН, снимка…). Направили са се на интересни, понеже не живееш вече тук и т.н.

 8. Добре, а ваденето на лична карта не беше ли опция? Т.е. може да предпочетеш да си направиш международен паспорт само, той е валиден документ по цял свят (включително в България). Имаше някакви дискусии по темата, но не им обърнах голямо внимание понеже бяха СЛЕД като се бях изръсила за целия пакет документи (лична карта, шофьорска книжка, международен паспорт)… Отивам да чета закони.

 9. @Красимир: Напълно разбирам за какво говориш, Краси. Причината аз да търся как е “по закон” е лична – аз желая да съм изряден пред закона за себе си, особено ако това не изисква свръх усилия. Знам, че тогава ми се направиха на интересни, ама знам ли – може да са имали някаква наредба или статяи от списание, която казва, че трябва лична карта, и това да е над закона.

 10. Бе то и за регистрационните табели на колите плащаме ние, ама си остават държавна собственост 😉

 11. @Антония: Тук вече имам отговор за теб 🙂 Личната карта не е опция, а си е задължителен документ. Член 81, алинея 1, точка 5 от ЗБДС – глоба от 20 до 150 лева, ако до 3 месеца не си върнеш личната карта на властите, след като изтече. Това, комбинирано с член 29 от същия закон, според мен прави личната карта задължителен документ.

 12. @dagoburd: А началникът не ми е говорил глупости през 2005-а, тъй като членът от закона, който цитираш, е бил добавен през 2006-а…

 13. Аз викам да я оставяш в сейф на летището в София – така всички ще са доволни 🙂

 14. Много е интересно да ви чета. Хора, личната карта е единственият задължителен документ за БГ гражданите, навършили 14 години, а другите – паспорт и свидетелство за управление на МПС, са по избор на клиента, пардон, гражданина. И всичке тези документи са собственост на държавата. И може да те глобят, ако не ги върнеш на време. Това в момента е на мода в БГ, нали трябва да се запълват дупките в бюджета.

 15. искам да попитам ако си направиш снимка на себе си даржайки личната си карта , може ли да ти навреди по някакав начин?

 16. @ivan: Да, може да ти навреди, но малко ми прилича на един стар виц от осемдесетте:
  ” – Може ли да се прихване СПИН от тоалетна седалка?
  – Да, но само ако седнете на нея преди този пред вас да е станал от нея…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *