Skype in Ubuntu Linux

Как се подкарва Skype на машина с Ubuntu Linux 7.10? Инсталацията изисква няколко допълнителни пакета:

 1. libqt4-core
 2. libqt4-gui
 3. libaudio2
 4. И основната инсталация – Skype за Ubuntu

Време за разгадаване, инсталация и подкарване от Линукс лаик като мен – около 5 минути и малко. Хич не е зле…

8 thoughts

 1. Онзи ден сложихме Skype на майка — да си говорим докато сме в Щатите. Обяснихме й “Цъкаш тука, пишеш парола там, говориш на микрофона”. Тя уж разбра, но не за дълго 🙂 Вчера се обажда по телефона, че не помни указанията. Аз й давам инфо какво да прави, тя не ме чува добре и съответно нещо бърка, а Теда стои до нея и вика “Не така бе, бабооо, ей тука кликни с мишката, само веднъж, не два пъти. Ама как не внимаваш!”. Щях да умра от смях направо 🙂

 2. Ползвам Mandriva Linux(ex-Mandrake) и не съм инсталирал допълнителни пакети за Skype. Като цяло Mandriva-та е по-лесна за инсталация и експлоатация от други дистрибуции. Ако не ти се налага задължително да ползваш Убунту, пробвай с Мандрива – няма да останеш разочарован!

 3. 5 минути са много, защото си го направил по трудния начин 🙂

  # sudo apt-get install skype

  apt-get си пресмята зависимостите и тегли всички пакети, които са необходими, за да инсталира скайпа.

  ако не стане, вероятно ще трябва преди това да си разрешиш restricted хранилищата в /etc/apt/sources.list

 4. @Антония: А теб отдавна не съм те виждал онлайн… Знам, че не обичаш Скайп много – а имаш ли друг ИМ акаунт (с друг протокол)? Прати ми на мейла предпочитания ти начин за ИМ връзка 🙂 , моля.
  @Красимир: Не знам за Мандривата, но Убунту също е много лесна за инсталация и употреба. Засега май ще наблегна на нея 😉 .
  @smn: Тук съм на противоположното мнение – точно начинът, който ти описваш, е труден, защото да го направя толкова лесно, трябва да знам синтаксиса на командата и прочее – а както споменах и по-горе, все още съм голям лаик в Линукс света и не знам командите и за това карам по стария лаишки изпробван начин – през графичния интерфейс. Като посвикна малко повече, може би ще ми е по-лесно с командите.
  Между другото точно за това се бях разочаровал от Линукс през 2002-а година – защото всичко се настройваше с текстови команди, и ако не ги знаеш, не можеше даже мишката да си подкара човек 😉 . Но сега е много по-различно.

 5. @smn: А и като пробвам с sudo apt-get install skype, получавам E: Couldn’t find package skype и не ми се занимава да търся кое хранилище къде е и прочие – инсталацията става идеално и през графичния интерфейс (и горният запис ми помага много 🙂 ).

 6. Използвам Linux от 1999г. ( RedHat 5.2 ), и тогава си имаше свестен графичен интерфейс, и тогава можеше всичко да се инсталира през него, просто не си знаел какво да пипнеш, ама то е естествено, друга ОС, други команди. А бе ще си промениш и мнението за безплатния софтуер, така усещам аз 🙂 .

 7. @Светослав: Не мисля, че толкова лесно ще си променя мнението за безплатния софтуер. За някои неща става, но за други или не става, или поне от моята гледна точка не си струва главоболието да си играя да го настройвам и да се ровя…
  Не съм знаел какво да пипна преди няколко години, да – и мнението, че тогава беше много по-трудно, не е само мое, а и на доста колеги, които също се занимаваха с това. Но операционните системи се развиват – вече не помня колко дървен беше Windows 98 с търсенето на драйвери за какво ли не 🙂 – с което ХР няма проблеми. Та и Линуксът също се развива и работата с него става по-лесна за хора, които не са експерти, но още не става за всичките ми дейности.

 8. Уважаема Паула Лайт,
  Този блог не е място за реклама – още по-малко реклама във вид на спам коментари. И точно поради тази причина коментарът ви няма да види бял свят тук.
  А на всичкото отгоре в моята ценностна система окултизмът е зло!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *