Длъжник ли съм на Здравната каса?

От известно време си мислех, че съм си отговорил на този екзистенциален въпрос, но можах да го проверя чак този уикенд.

Когато проверявах в сайта на Националния Осигурителен Институт с ЕГН-то си, виждах следното:

NSI Report

Мислех си, че това е достатъчно доказателство за статута ми на “недължащ пари на българската държава”. През уикенда се бях заговорил с една приятелка по телефона и тя ми спомена, че тя е от хората, които Здравната каса гони за дължими пари. При проверка с нейното ЕГН установих, че при нея излиза един списък в червено, който показва за кои месеци има дължими вноски.

Това най-вероятно се е получило поради факта, че напуснахме България през 1998-а – преди здравната реформа от 2000-та, и съответно не сме записани за личен лекар, и не сме били “осигурявани”. Моята гледна точка е че и да съм бил осигуряван, няма да търся “безплатната” държавна лекарска помощ в България – просто нямам време да чакам. Колкото пъти сме посещавали лекар или зъболекар там, просто сме си плащали от джоба, защото поне допреди няколко години цените бяха много ниски – поне от моята гледна точка.

Така че ако при проверка в сайта с вашето ЕГН видите подобна картинка, най-вероятно сте от щастливците, които не дължат пари на Здравната каса.

Единственото, което ми липсва в горното уравнение, е че не знам за никой, който да се е видял по подобен на мен начин в сайта, и после да се е уверил на място в някой офис на Здравната каса, че наистина не дължи пари…

36 thoughts

 1. Според мен си точно от “щастливците”, които дължат пари на Здравната каса. Преди време, точно когато беше най-голямата истерия около длъжниците се обсъждаше точно това – че хората в чужбина които имат български документи също имат задължение да плащат, нищо че не ползват. Така че провери си, ако наистина искаш да си наясно, не си прави подобни заключения, както и не заблуждавай другите като теб

 2. @Минаващ: Аз за това си мисля, че не съм длъжник – защото според собствения сайт на Здравната каса не съм в пациентската листа и нямам месеци, за които дължа пари. А ако наистина им дължа пари, ще се разправяме по друг ред – защото разпечатката от собствения им сайт трябва да е достатъчно доказателство, че не им дължа пари. Не желая да се връщам в България да им се редя на опашките, нито да пращам някой друг да се реди на опашките за справка, която формално може да се прави онлайн.
  За това и питах дали някой, който е виждал същия статус онлайн, е проверявал на място (макар че не би трябвало – като имаш официална информация онлайн, това трябва да е напълно достатъчно).

 3. това съобщение те прави без здравно-осигурителни права, това което ти показва е че изобщо те няма в базата на НОИ, което в никакъв случай не значи, че не дължиш пари, вероятно работодателя ти е превеждал вноските. Трябва да сигнализираш за липсващото ти ЕГН, обикновено май правят справка с МВР-базата данни и те добавят без проблем 😉

 4. да добавя само де :)))
  че може да си направиш пас ако не те вълнува дали си здравно-осигурен и искаш да си останеш инкогнито :))

 5. @voxy: На мен не ми и трябват задравно-осигурителни права! Не желая да плащам за нещо, което няма да ползвам. Работодателят не ми е превеждал нищо – през 1997-а, която е единствената година, в която съм работил в България, системата беше съвсем друга, нереформирана, по-държавна. За това не искам никъде да ме добавят – чувствам се добре и без да дължа пари на черни дупки 🙂 .

 6. Аз мисля, че не дължиш пари, щом нямаш личен лекар. Точно това се обсъждаше преди години – може да не си избереш личен лекар (както е твоя случай), но избрал ли си веднъж, не можеш да се откажеш. За всеки случай питай някой по-информиран или се порзрови в законите.

 7. В Закона за здравното осигуряване имаше един член в който се изброяваше какъв е размера на вноската и кой я плаща – за едни работодателя (работещите), за други – държавата (студенти, войноцо, безработни, пенсионери и т.н.), за трети – осигурен член на семейството (деца до 18 години) и т.н. Накрая има една точка, която казва – за лицата, които не са осигурени по никой от горните точки, вноската е в размер на 6% от две минимални работни заплати и се плаща от самите тях.
  Тъй като си български гражданин (имаш български документи за самоличност) и предполагайки че не попадаш в никой от другите точки на въпросния член, със сигурност дължиш пари за здравна вноска по тази последна, обща точка.
  А ето и един материал от сайта на НЗОК – http://www.nhif.bg/bg/zdr_vnoski_27_02.phtml
  там има изрично текст за българските граждани, които пребивават в чужбина повече от 183 дни в рамките на календарната година.

 8. Benedetto май е прав. Според текста, към който те насочих, наистина излиза че може да бъдеш освободен от задължението да платиш вноските за периода от 1999 година, след като не си избирал личен лекар.

 9. Владо, ролята на задължителното здравно-осигуряване е социална, не е въпроса в това дали на теб ти трябва, а че на 2% им трябват но нямат хилядите левове необходими за лечението им и там се намесват тези пари които отделяме, а те взети от всекиго са едно нищо, но спасяват човешки животи, мисля че прекалено егоистично подхождаш в случая

 10. Лошата новина е, че дължиш – аз също никога не съм избирал личен лекар – през юни отидохме до НАП да проверим и се оказа, че дължа – някакви проценти от минималната работна заплата. Трябва да ги платиш и да подадеш молба, че си извън страната, за да не ти натрупват задължения.

 11. @Димитър: А като провериш със своето ЕГН в този сайт, какво виждаш?? И ако не си в България, кога си я напуснал?

 12. Владо, дължиш пари САМО ако искаш да ползваш здравно осигуряване, в противен случай (както аз разбирам, че е твоя) НЕ ДЪЛЖИШ абсолютно нищо, но и няма да получиш нищо.
  Стига сте го шашкали човека 😉

 13. @Benedetto: Да, май напуснах България преди здравните реформи и после никой не ни е записал на личен лекар и май сме ОК 🙂 .
  @Минаващ: Знам, че има предвидени в закона случаи, в които можеш да се “отпишеш”, но поне до 2006-а пак имаше яки недомислици. Пример – отива човек, който е спечелил зелена карта и знае, че отива да живее в САЩ, да се отписва от здравното осигуряване. Пита го дамата зад гишето за колко години ще се отписва и на отговора “Завинаги – премествам се да живея в САЩ”, отговаря: “То така не може – няма такъв параграф. Ще ви отпиша до 2008-а, господине, но тогава пак ще трябва да дойдете лично да се отпишете пак”. Нямам си аз друга работа и занимания, а ще трябва да пътувам лично и да се редя по опашки……
  @zdravko: Мерси за инфото и за картинката. Успокои ме малко повече, макар че генерално не се притеснявам чак толкова много.

 14. @voxy: Знам, че солидарната здравна осигуровка има и социален елемент – но аз го допускам само до известна (и минимална) степен. Колкото повече социален елемент има, толкова повече се насърчават някои неприятни обществени отношения (но май ще трябва да пиша отделна статия за това). Освен всичко друго всички такива кюпове с пари в БГ са непрозрачни и доста често обслужващи нечии лични интереси с парите на балъците. За това се застраховам солидарно в частна компания в САЩ и досега не съм видял никакви проблеми с посещенията си на лекар. И точно за това не мисля, че подхождам егоистично – а просто упражнявам правото си на избор.
  Винаги когато ми се е налагало да ползвам лекарски услуги в БГ, съм си ги плащал от джоба. Не желая да участвам в системата със Здравната каса и това е 🙂 .

 15. Man, след като си решил да се сбогуваш с Бълхария (и си го направил!), защо се занимаваш с глупости като тази дали дължиш пари срещу които е повече от сигурно, че няма да получиш нищо.
  Грижи се добре за децата си и остави нещастниците, които живеят в Байганландия да се занимават с глупост като тази 🙂

  Поздрави

 16. Социален ефект от внасянето на здравни осигуровки поне в БГ – няма. Познавам лично човек, който е участвал в правенето на софтуера за здравната каса и как лично били инструктирани от нредителите какви “врати” да оставят в софтуера за източване на парите от здравната каса. Пример: възможността за въвеждане на няколко еднакви егн-та или на егн-та на хора които отдавна не са на белия свят или изобщо не съществуват. Всичко това може да се избегне със съвсем елементарна проверка, но…. Човекът веднага след като осъзнал в какво се въвлича напуснал фирмата поела държавната поръчка. Така, че принципа за плащания на държавата в БГ трябва да е следният: (поне за сега) “колкото може по-малко” по-добре дай парите на някоя бедна старица ще направиш повече добро на обществото отколкото в държавна институция.

 17. @Peter: Ами просто ми е интересно, за това се питам. Не че не знам, че най-вероятно ще получа много малко или нищо срещу тези пари, но ми е интересно до колко е справедлива цялата система.
  @Sasho: Досега само подозирах подобни машинации, но явно наистина се случват.
  А парите наистина пращам в БГ за да помагам. Но не искам да “помагам” на Здравната каса да си купува нови коли, офиси и подобен род софтуер…

 18. За тези, които си мислят, че социалната здравна застраховка в частна компания в щатите гарантира нещо, е хубаво да изгледат филма http://www.amazon.com/Sicko-Special-Michael-Moore/dp/B000UNYJXQ/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1194531616&sr=8-1 . Хубавото е, че не Ви се е налагало да прибягвате до по сериозни здравни услуги. В този филм се разказва за фрапиращи случаи, примерно с главен редактор в голям вестник. Всичко било наред, докато не се наложило да си използва застраховката. Жената получила 2 инфаркта, а имала и диабет, вследствие на което частната застрахователна компания престанала да изплаща каквото и да е, под предлог, че тези заболявания не се предвиждат като лечими и затова няма смисъл да се инвестира за тяхното лечение ( според термините на частните застрахователи това са загубени пари ). Много интересен е списъка от болести, за които застрахователните компании не плащат и стотинка, във филма списъка тече под ъгъл нагоре, с жълти букви и под съпровода на музиката от филма “Междузвзедни войни”, “само” няколко секунди тече списъка със заболяванията, започващи с буквата “А” …

  Добър пример за добре работеща здравна система е тази в Канада, но не и тази в щатите. Тази в щатите е основана на търговията с човешкото здраве. Например, сега ходя на зъболекар, но понеже имам годишен лимит на здравни застраховки, а аз го надвиших, сега си плащам всичко от джоба. Със зъболекаря се договорихме ( нашо момче, от Украйна ) да му платя всичко сега, а той ще ги впише тези услуги за 2008г, когато ще имам по-висок лимит, тогава от застрахователната компания ще му приведат парите за тези услуги, след което той ще ми върне тези пари, с разликата от сумата, която трябва аз да поема като пациент.

  Изгледайте филма, страхотен е. Ние точно по шантавия американски модел си съсипахме здравната система.

 19. Справкат в НОИ за мен дава следното:

  СПРАВКА КЪМ 07 НОЕМВРИ 2007 ГОДИНА
  ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 40а ОТ ЗЗО ОТ ДАТА 17-04-2007

 20. @Светослав: Ти си се водиш изключен от осигуряване, защото се отписа преди да заминеш, нали?
  @Бисер: Тук не те разбирам… Мисля че знам откъде е цитатът за княза, ама кой точно трябв да се спре?? Обясни, моля.
  @Светослав: Ще напиша още една статия за здравното застраховне, че точно онзи ден се бяхме заговорили с един от разумните ми американски приятели точно за това – и също за факта, че 95% от канадците изобщо не обичат здравноосигурителната си система.
  А аз лично нямам никаква причина да вярвам на Майкъл Мур – особено след заявлението, че е по-добре да се лекуваш в Куба!

 21. Да, отписал съм се, такъв е закона. Отписването важи за 3г.

  Колкото до канадците, американците правят фиктивни бракове с канадци, за да могат да се лекуват в Канада, а не обратното, та в този контекст тези 95% звучат невероятно, т.е. нямам причина да им вярвам на твоите приятели, освен ако не посочат източника на информацията. Ще ти дам един простичък пример, в щатите ако се разболее някой от рак, касата отпуска парички до момента, докато този човек работи, спре ли да работи, спират паричките, защото не може да доят, а той не може да работи защото е болен ?!? От приятели живеещи дълги години в Канада, знам че там няма такова нехуманно отношение към пациентите.
  Най-добре е човек да не опира до здравната система на щатите.

  Майкъл Мур го заявява това, позовавайки се на цените на лекарствата, едно и също лекарство, в Куба > $100 🙂 Сравнява и цените примерно на здравните услуги в UK и US, за едно и също нещо, поданиците на нейно величество не плащат нищо, или плащат символично, докато в US дерат кожата с мръвката до кокала.

 22. @Светослав: – Боже, пази кралицата!
  @Владо: Разбира се, че Светослав имах впредвид. Ама той да знае, че Данко Хаирсъзина седи в ЕШЕЛОНА и бди!

 23. А че Майкъл Мур говори сегиз – тогиз глупости – така си е. Гледал съм едно негово предаване, мисля, че се казваше “Голата истина” по Zone Reality. Само че освен глупостите казва и доста верни, поне според мен неща

 24. Владо, пиша едно, а блога реже разни неща, да не използваш американски софтуер и той да се сърди 🙂

  Налага се да доуточня:
  Майкъл Мур сравнява цените на най-използваните лекарства в Куба и в щатите, и дава следните фрапиращи примери, лекарство 1 в Куба струва по-малко от $1, докато в щатите струва повече от $120, лекарство 2, лекарство 3 , 4 и т.н. сходни цени. Та затова Майкъл Мур казва, че е по-добре да се лекуваш в Куба. Не бива да се вадят думите му от контекста, защото се променя значението им. Никъде не коментира нивото на лекарите в Куба и в щатите.

 25. Да напиша и аз. За хората който излиза този надпис, не са избирали личен лекар. До скоро ги водеха не дължащи нищо до 01.01.2005г. После задължиха да се отпишеш.До тази дата вноската с лихвите е 12 лева на месец. След тази дата по 6,60 лева на месец. Сумата се далжи – до скоро беше 5 години, сега я промениха на 10. Така че като дойдете може да се отпишете, че ако някога след време се върнете, да е изтекал 10 годишниат период. След 10 годишният период внасяте 6 вноски и вече сте в систената.

 26. @Иванка: Дължа ли сега пари или не дължа? От това се интересувам в момента.
  Иначе за в бъдеще ще видим как ще стане. Не ми се иска да опирам до тази здравна система и за това се надявам официално да съм извън нея 🙂 .

 27. Според половината от служителите в НАП дължиш, според другата половина не дължиш. За хора,който теглят кредит в Европа им издават някакви документи и много барзо от липсващ, ставаш дължащ.

 28. Значи – съседката е юрист в здравната каса и с нея често си бъбрим. Да – дължиш. Здравното осигуряване тук е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по закон.

  Сега – ако си стоиш в Бъфало нямаш проблем, проблема ще настане ако се върнете с Бо за малко в БГ и при опит за напускане на страната ако дължите над 5000 лева ще има цирк на летището.

 29. Не го плаши бе, човек. За да стане цирка на летището /т.е. да не те пуснат да излезеш от страната/ не е достатъчно да дължиш над 5000 лева. Трябва още и някой, който се занимава със събиране на държавните вземания в НАП-а да пусне искане до полицията за това. А и за да ти се натрупат 5000 лева от здравни вноски трябва да минат доста годинки.

 30. @Biser – да, прав си. Тогава се задейства новата система АДВ (Агенция по Държавни Вземания). В момента мой приятел има АБСОЛЮТНО същия проблем умножен по три. Той и родителите му пребивават от 2001 година извън страната и сега дължат разни хиляди левове (общо). Сумарно на година им се събират около 2 (две) седмици пребиваване тук и това го “оправят” от 2004 година. Всеки път губят около ден-два в НАП, НОЙ и НЗОК в игра на въртележка и абсолютно нищо не се решава с изключение на потрошените нерви. Изрично е да споменавам че имат издадени документи за присъствие по-малко от 183 дена и други такива.

  Цирка е пълен!

 31. @Peter – за миналите периоди – не знам как е, за бъдещите – нека да си подадат тая декларация: http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=1445 а иначе на тая тема мога да ти кажа нещо по – определено, като си напиша домашното. Ако искаш пиши ми на bisermar @ mail . bg

 32. @Иванка, peter, Бисер: Мерси за сведенията!
  Ей това е една от главните причини да не искам да живея в България – нищо никога не е ясно. Всичко зависи от настрението на някой, в чиято компетенция аз лаикът се съмнявам в 90% от случаите.
  Явно няма да си идвам до БГ скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *