Не посрещайте по дрехите винаги

По дрехите посрещат, по ума изпращат.

Народна поговорка

Да, има много ситуации, в които наистина те посрещат по облеклото – интервюта за работа, бизнес преговори – но аз лично не желая да прилагам горното правило всяка секунда в живота си, защото понякога изпадам в дълбоки грешки.

В събота пътувахме с Relevant – концерт на 100 мили от къщи. Картовият ми софтуер не можа да намери адреса за контакт, който беше записан в договора – рових се около 20 минути, но така и не можах да видя подобна улица в Hornell. Обадих се по телефона и получих указания как да стигнем дотам – но по едно време едва ли не всички в буса ни хвана страх 😉 . Последната отсечка представляваше безименен тесен път току до жп линия, който ни изведе до един хълм, на който видяхме църквата, където групата щеше да свири. Асфалт по алеята за коли нямаше. Изобщо получихме едно хелоуинско настроение 🙂 .

Хората там обаче се оказаха много отворени, любезни и топло настроени – такива, каквито не винаги виждам по лъскавите чисти подредени места в града. Всички веднага наскачаха да ни помагат с пренасяне, подреждане, намиране на кабели… Концертът също премина в атмосфера на дружелюбие и близко приятелство – това беше очевидно. И на връщане всички се съгласихме, че това събитие е било едно от много успешните напоследък, независимо от първоначалното впечатление и повърхностен поглед към нещата.

Разбирам значението на думата етикет – за мен това е установена система от правила, която ни дава поне някаква надежда, че ще се разберем с човека срещу нас въпреки липсата на познания за него или нея. Облеклото носи някакво послание в етикетните ситуации, но след това всичко се променя. Всички колеги-инженери ходим в офиса по къси панталони през лятото – за мен това е напълно логично, защото не се срещаме с външни клиенти и не трябва да представяме фирмата пред хора, които не знаят нищо друго за нас. Седим си по бюрата и в лабораторията и си вършим работата, а облеклото не ни помага за това – само може да пречи 🙂 . Понякога общественият етикет в САЩ чак не ми се нрави – дето се вика, няма къде да сложа едно сако. Народът поне в нашия град почти никога не се облича свръхофициално – навсякъде се ходи по дънки и фанелка. Не знам за добро или не, но този начин на обличане ми харесва.

И винаги се опитвам да не давам оценка на човека срещу мен само въз основа на няколкосекундната преценка, която получавам от дрехите – предпочитам да поговорим няколко минути и чак тогава евентуално да си правя заключения.

3 thoughts

  1. Поздрави за това. Наистина е по-добре да си създадеш мнение за човека, след като си пообщувал известно време с него.
    Аз мисля, че сме доста ограничени от стремежа си на всяка цена да гоним идеалния външен вид и винаги да изглеждаме облечени и натъкмени като за опера. Отделно, дето ако човек има някакъв физически недостатък (не е красавец като по филмите) – сякаш го броят за половин човек. С какво той е ценен като личност, някак не се разбира…

  2. Много си прав,Владко,че “опаковката” на човека,не винаги съответства на “съдържанието” му.Аз,както знаеш,всеки ден се срещам и разговарям с много и различни хора,работата ми е такава и отдавна съм спряла да си правя изводи за даден човек,по това как е облечен или как изглежда.Има много добре облечени хора,които само като ти кажат две думи и могат да те отблъснат на два километра разстояние 🙂 .Била съм и в среда,в която тенденцията “По дрехите посрещат,по дрехите изпращат” си се развива с пълна сила,но това са друг тип хора,които не ми допадат особено.Питал ли си се защо много хора се стараят да изглеждат като кинозвезди?Защото се опитват да се вмъкнат в тази идея:”аз изглеждам добре,следователно съм приет навсякъде и от всички”,но това е заблуда и те рано или късно ще го разберат.

  3. @kenkal: Такава е съвременната цивилизация, да – ако не изглеждаш добре, повечето хора не ти обръщат внимание в началото 🙁 . И точно за това се опитвам да вървя срещу това течение.
    @Веси: Ти поне имаш много повече опит от мен – от теб съм чувал за наконтените и перфектно изглеждащи клиентки, които после люто се пазарят за 20 стотинки…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *