Превишавате ли ограниченията на скоростта?

Интересно ми е да видя как се държим по пътя 🙂 . Ситуацията “движа се с потока коли независимо от това с каква скорост и колко е ограничението” не участва в анкетата, защото в такива ситуации отделният шофьор няма избор – трябва да се или движи с потока, или да създава предпоставки за задръстване, а евентуално и за катастрофа. Анкетата покрива случаи, когато или сте сами на пътя, без движение наоколо, или движението е толкова рехаво, че можете сам да определяте с каква скорост ще се движите. Понеже очаквам отговори и от двете страни на Атлантическия океан, цифрите в анкетата не са в абсолютни стойности (км/ч или mph) – относителната мярка единица покрива мястото, където се намирате.

{democracy:8}

Aз лично съм си поставил за цел да се движа с не повече от 5 мили в час над обявеното ограничение. Според неписаното колективно знание за такова “нарушение” никой не спира. Има и места, които правят изключение – платеният участък на I-80 в Охайо, например, където съм виждал да спират кола, движеща се с 4 mph над ограничението. Съвестта ми се чувства зле ако карам с 10 или 15 мили в час отгоре, за това гледам да се вмествам в моите си ограничения.

А вие?

13 thoughts

 1. Докато бяхме в Италия открихме, че спидомерът на колата показва скоростта на движение с около 5 км/ч повече от реалната — засичахме с GPS и прочие играчки, почти през цялото време сравнявахме, факт.

 2. И аз съм забелязал същия феномен в моята кола – показва 50, но радара отпред ми свети с “45”. Гласувах с “да – до 10 единици”, но държа да уточня, че това важи основно за извънградско каране. В населено место твърдо до 50 (или до другата макс. допустима скорост, ако такава е указана).

 3. Факт е, че и в БГ за превишение до 10 км/ч не те спират, така че и аз бе особени угризения си карам с по 10 км./ч отгоре, което горе-долу отговаря на 5 мили/ч., което пък показва, че анкетата няма да е много показателна, защото 10 единици в САЩ е голямо превишение, а 10 км/ч в БГ не толкова 😉

 4. Отбягвам да превишавам скоростта с над 10 km/h и то го правя само на единици места, където го считам за безопасно (дълги пусти прави). Само на Цариградско в някои участъци качвам над 10km/h превишение и то за малко, гледам там да лепя на 90. Там с по-ниска скорост ставаш опасен за движението 🙂

  От друга страна ако трафикът се движи с по-висока от скоростта, която считам за разумна, не се съобразявам с него и карам според разумното за мен.

 5. Моя отговор пак го няма, т.е. интерисуваме ограничението, но понякога карам с повече от 10 над него. Иначе в града съм твърдо в рамките му или най-много до 5 отгоре 🙂
  Относно спидометрите – не на всички коли са неточни, на някои са си много точни даже, особено при скорости под 120 км/ч 🙂

 6. Трудно е да се кара с ограничението, поне в БГ.
  Аз имам книжка от сравнително скоро, но вече забелязвам, че това е трудно, особено когато има други автомобили с теб на пътя.
  Другият проблем е, че на някои места ограничението е не “на място” поставено т.е. напр. пише “60 км/ч”, а “80 км/ч” определено би било по-добре. Или пък някой друг забравен знак от скорошен ремонт те кара да се зачудиш защо точно на средата на прав път с отлична видимост пише “20” 🙂

 7. До към 10 отгоре и то там, където считам, че е безопастно и имам достатъчно видимост. По магистрала може и мъничко повечко (до към 150 км/ч), но рядко и за малко. На двупосочни пътища гледам да съм около ограничението и да се движа зад някой на такова разстояние, което хем да си караме спокойно, хем да няма място някой идиот да реши да изпреварва на косъм.

  Поздрави Ему

 8. Аз също гласувах с най-много 5 отгоре. Карам в България, другаде не ми се е случвало да отида, откак съм шофьор. Особено в населено място (и в град и на село) спазвам стриктно 50. Където ми казват 40 – спазвам Има отскоро знаци за ограничаване на скоростта на 40 км/ч в едно малко село, през което се минава транзит. Под табелата пише “Радарен контрол” – и да видиш как повечето карат, чинно спазвайки скоростта!

 9. ами, моя отговор го няма- ходя пеша 🙂 но, доколкото си спомням, на курсовете попрескачах разрешената скорост … май

 10. @Антония, Дончо: Някои коли са така, да. Аз съм засичал и двете ни коли с GPS-а и техните скоростомери показват вярно. По същия начин беше и колата под наем, с която стигнахме до Флорида – беше в унисон с GPS-а. Така че явно зависи от колата.
  @zdravko: Когато съставят анкетата, си мислех, че в БГ е като преди, когато и за 3 км/ч отгоре спираха, ако са те засекли с радар… Явно съм бил в грешка.
  @dzver: Когато трафикът се движи със скорост, различна от ограниченията, трябва да се кара с него. Това май го пишеше и в тукашния правилник, ако се не лъжа – че вече съм забравил какво точно пише 🙂 .
  @Делевски: Твоите отговори все ги изпускам май… Следващия път преди да сложа анкета, ще те питам за мнение 🙂 .
  @Красимир: Съгласен. Чудех се много преди две години защо на всеки 4-5 км по пътя Пловдив-Бургас има знаци “60 км/ч” или “50 км/ч” и в повечето пъти беше за някаква бензиностанция, като входовете и изходите почти винаги бяха перпендикулярно на пътя (без място за намаляне или ускоряване встрани от главното движение) и това според мен води до много от тези ограничения.
  @bandzo: Аз питах само шофьорите, които карат редовно. То е ясно, че има и хора, които ходят пеша или карат колело, но ми беше интересно мнението на шофьорите.

 11. Никога не превишавам посоченото ограничение,дори да съм сам на пътя посред нощ,ако е 50 аз карам с 45-48(с 1-2 милиметра под линията на 50).На 39 год.съм от 22 г.съм правоспособен и съм изминал повече от 2 млн.км.До сега нямам П.Т.П. имам 1-2 акта за забравени документи.Призовавам всички да спазваме стриктно закона по пътищата,защото само за миг безотговорност може да промениш съдбата си,(да се осакатиш за цял живот) или да причиниш същото на някой невинен друг.Нека бъдем колеги всички по пътищата,да се уважаваме и да пазим най-ценния дар,който имаме “ЖИВОТА -КАКТО НАШИЯТ,ТАКА И НА ОСТАНАЛИТЕ”. п.п. Предпочитам да карам с 80-100 км./ч. цял живот,отколкото с 250-300 за секунди и ……..??????????.За всяко нещо си има място.

 12. @mutrata1: Аз съм много подобен на теб като шофьор. Обикновено карам с 5 мили в час над ограничението – или с трафика (защото иначе образувам задръстване и е доста по-опасно). Но мен лично ми е съвестно да превишавам с много – знам, че си има резон за ограниченията на скоростта, и предпочитам да стигна половин час по-късно, но жив!!!

 13. Истина е,че понякога трафика налага определена скорост,но трябва да сме 2-пъти по-внимателни и при първа възможност да актуализираме.Много се радвам,че има и други съвестни водачи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *