Пушите в колата? $100 глоба!

Тази новина прочетох онзи ден… Калифорния приема закон, съдържащ горната клауза. Засега глобата е само ако в колата се намират деца на възраст под 18 години (даже и да са вашите собствени). Водачът-пушач не може да бъде спрян от пътната полиция само за това нарушение, а трябва да е сгазил лука по друг начин (превишаване на разрешената скорост, неспиране на стоп, и т.н.) и ако полицаят види, че в колата се пуши, а в нея има деца, трябва да добави $100 към глобата.

Превантивни мерки? Или сериозно нарушаване на личната свобода? Къде да теглим чертата между тези две неща?

Бяхме дискутирали същия въпрос с приятели когато се говореше за законови мерки срещу мизериите с ресторантите за fast food – дали ако не ги забраним със закон, процентът на затлъстелите хора няма да спадне? (Лично моето мнение е, че няма – а хората, които се удоволстват при ядене на такива неща, ще си намерят нещо контрабандно 🙂 .) Който няма свобода да реши какво е по-добре за него когато има избор, няма да се чувства по-добре, когато е обкръжен от всевъзможни забрани, налагани за собственото му добро – а кой може да гарантира, че забраните няма да прекрачат границата на “доброто”…

Моята гледна точка е, че не трябва да се налагат забрани и законови регулации, когато всеки от нас има избор – както в случая с fast-food ресторантите. Нека си правят бизнес, нека даже рекламират – мисля си, че винаги мога да обясня на децата си какво е вредно за тях. Да, те ще продължават да ме питат, но аз освен че им обяснявам, им показвам и личен пример – не съм влизал в бургерджийница от доста месеци (а като влизам, обикновено сме на дълъг път и трябва да се яде нещо много бабързо и няма избор). Много по-добре за нас самите е да правим собствен избор за по-добро съществуване – и да имаме тази свобода – отколкото някой да се грижи за нас и да решава кое е по-добре днес, утре и завинаги.

В калифорнийския пример с цигарите обаче има логика – децата не могат да избират родителите си и съответно не могат да избират дали ще се пуши в колата, а пушенето се отразява пряко върху здравето им. Та в този случай подкрепям глобата. А и аз лично не искам да злоупотребявам със свободата си, ако това ще въздейства върху здравето на хората около мен.

Добре че не пуша 🙂 .

11 thoughts

 1. Мене, ако ме питаш и 100$ са малко! Онзи ден се качвам в едно таски и шофьора – приличен господин, очукан от живота, на около 55-60 год, пуши като комин и всичкия дим отива в мене и детето. Затраях си с надеждата, че ще се усети, но не би! Пък се “озъбих” учтиво, ако може некак си да махне цигарата. Е, махна я човека – изгаси си я във външата част на вратата и си я държа в ръката, докато слезем 🙂

 2. @bandzo: Да, малко ще са за подобни индивиди, които хем ти дават “услуга” срещу парите ти в брой, хем ти димят като комин! Де бой де…
  Аз си спомням подобна случка в Пловдив преди няколко години – децата бяха малки, искахме да се качим до Античния театър и хванахме такси пред нас. Всичко хубаво, шофьорът даже не пушеше – но на една от улиците по тепето един дядо със ЗАЗ-ка се опитваше да направи една маневра и беше позапушил движението, та нашия юнак се показа пред прозореца и взе да крещи едни грозни псувни… Добре че децата не разбират чак толкова български 🙂 . Аз седях и мигах на парцали, защото въобще не мога да си представя, че хора в сферата на УСЛУГИТЕ могат да се държат по такъв начин.

 3. Поздравления!
  В USA нещата стоят малко по-различно. Нали се сещаш за онзи дето в USA не удрял детето, защото то звъняло на 911 и идвали социялните служби да го глобяват. Когато кацнали на летището в София, бащата подхванал с голям бой малкият келеш с думите “А да те видим сега на кой ще се обадиш – на Арменският поп!” 🙂

  Аз нямам кола, но когато имам, няма да пуша в нея, независимо дали возя деца или не. Не обичам в кола или там, където спя, да смърди на цигари.

  Поздрави

 4. Като бивш дългогодишен и върл пушач – подкрепям напълно глобата. Даже е малка 🙂

 5. @Peter Kamenov: Поздравления за решението да не пушиш в колата си! Така и да си в Калифорния, няма да те глобят 🙂 .
  @Емин Бей: Можеш ли да изясниш по чий адрес е репликата ти, моля; както и по чий адрес са били @#$%№ изразите??
  @Делевски: 🙂 И сега още повече ти пречат цигарите след като си ги отказал, нали?

 6. …Водачът-пушач не може да бъде спрян от пътната полиция само за това нарушение, а трябва да е сгазил лука по друг начин…

  Ей това най-много ми харесва в американскте катаджии – че за да те спрат трябва да си нарушител. Иначе за непушенето в кола с деца подкрепям, но според мен е неприложимо, поне в БГ. Спазваш закога, докато си изпушиш цигарата и после – ГАЗ! Трябва човек вътрешно да е убеден, че не бива. Между другото, в къщи може ли да пуши при децата, какво казва хамериканския закон по този въпрос?

 7. @zdravko: В някои щати не е винаги вярно твърдението за спирането. Или поне съм чел, че в някои щати за да те глобят за подобно “второстепенно” нарушение, могат да те спрат само за него, ако обаче те видят да го извършваш… Оф, става дълго за обяснение 🙂 .
  Иначе доколкото знам, законно е да си пушиш в къщи независимо от това дали имаш деца или не. Там поне децата имат малко повече избор – да не седят в същата стая с теб. Знам, че цялото жилище се вмирисва, но поне концентрацията е малко по-различна (така поне разсъждавам аз).

 8. Полицейска държава, а разправяте, че тук човек имал най-голям избор …. 🙂

 9. Е тука у нас е крайно време да приемем закон който да забранява на децата до 18 години да пушат в колата, ако ги кара родител – непушач.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *