Как да се оттървем от трошките по улиците?

Въпросът е от dzver. Моят отговор включва поредица от приемане на елементарни закони или допълнения към съществуващи закони:

 1. МПС без номера и валидна регистрация няма право на домуване на общинска площ (но може да бъде държано в личен гараж).
 2. МПС не може да има валидна регистрация и номера без валидна застраховка “Гражданска отговорност” .

  При регистрация на МПС в КАТ се изисква доказателство за валидна застраховка. При изтичане на застраховката собственикът на МПС е длъжен да върне номерата в КАТ (и то докато застраховката е още валидна – примерно в последния ден от срока на валидност). Застрахователната компания е длъжна да прати уведомление в КАТ когато застраховката на собственик на МПС е изтекла и по този начин в КАТ могат да държат сметка за това кой има валидна застраховка и кой няма.

Толкова. Първоначалните инвестиции за подобна система трябва да осигурят връзка между информационните системи на КАТ и застрахователите (който застраховател няма възможност да следи кога изтичат застраховките на подопечните му клиенти или не може да прати тази информация в КАТ просто не получава лиценз за извършване на застрахователна дейност), за да може да се осъществи уведомяването. Патрулиращите в града полицаи си държат очите отворени за коли без номера, паркирани на открито. Собственикът получава първо предупреждение (във вид на стикер на предното стъкло) или да поднови регистрацията на автомобила си в определен срок, или да уреди превозването му до автоморга. При неспазване на срока му се начислява глоба, последвана от второ предупреждение. При неспазване на втория срок колата се отнася с паяк на полицейски паркинг, като собственикът бива начислен с глоба, пари за извозването на колата, както и дневни такси за пребиваването й на полицейския паркинг. След период от време (например 30 дена) колата бива предадена на автоморга, като собственикът трябва да плати и за това. Наличието на несъбрани глоби от такова естество трябва да попречат на собственика да регистрира нова кола.

Ясно ми е, че много хора биха ревнали срещу такова “несправедливо” отношение. Но за да функционира едно общество, трябва да има закони и разпоредби за всички. В наше село например нямам право да държа кола без номера даже и на алеята пред къщата си, на собствената си частна собственост – законите на нашето градче включват параграф за вредата от трупане на стари коли на открито и за това забраняват държането им без номера под открито небе. Ако толкова не можеш да се разделиш с колата си, а не искаш да й плащаш регистрацията и застраховката, си принуден да я държиш в гараж. И няма изключения! Но за сметка на това не виждам стари коли да събират прах наоколо.

Колкото за таксите за паркиране в София и евентуални изключения за живеещите там – аз лично съм против изключенията. Животът в голям град е по-скъп от живота в по-малък, и точно за това заплатите са по-високи в големия град – за да компенсират цената на живота в него. Ако някой не може да си позволи да плаща застраховка и паркинг (пред къщи и пред местоработата) на колата, явно не може да си позволи кола. В Ню Йорк сити няма изключения и облекчения за паркинг на живеещите в града – или плащаш луди пари за месечен абонамент на паркинг, или при покупка на апартамент доплащаш още 20% от цената му за място в паркинга на сградата, или изобщо не се главоболиш да поддържаш собствена кола, а пътуваш с градския транспорт или с таксита. Лятото се поучудих, когато разбрах от един приятел в Сан Франциско, че когато си търсиш нова работа в града, една от точките за преговаряне с евентуалния нов работодател е дали ще ти предложат безплатен паркинг в офиса – и често пъти предложението за паркинг определя коя работа ще приемеш. Но това е неизбежно – понеже има търсене, цената е по-висока. Разбирам хората, които искат да живеят и работят в София – там се намира повече и по-високоплатена работа, има повече възможности – но животът в големия град си има цена! И когато всички я плащаме, ще е по-лесно за всички нас да живеем заедно.

13 thoughts

 1. Още веднъж се убеждавам , че не е нужно да се “открива топлата вода” и че няма “как да стигнем американците”.
  Застрахователите просто прекратяват полиците на нередовните клиенти и толкоз, полицаите не знаят какво точно контролират-ако не им е написано в дневната задача, а община и държава не контролират нищо друго, освен това което е на площада или около него.
  Когато една система се извади от равновесие и е нужно толкова повече време, колкото е по-разстроена за да намери нормално/правилното/положение.
  За Бъфало – пак видях нови неща от там и мисля, че все повече ми харесва.Дидо се върна преди десетина дни от там, но не знаех че имаш нужда някой да донесе нещо тук в България от теб.Може би следващото пътуване ще ти съдейства, ако имаш желание.Още повече,че другата седмица ще е в Пловдив на изложение.
  Прекрасна есен е при вас.

 2. По този начин се разрешава и още един проблем – с безотговорните бараки, които летят навсякъде, без гражданска отговорност. Газят, трошат – и не плащат после, понеже нямат нито пари, нито застраховка. Разчитат на методиката с 10-те лева.

 3. В Дания е точно такъв реда. И няма нито една трошка по улиците. НИТО една, която да не е в движение и под нея да са поникнали малки липички.

 4. Според мен, трошките по улиците се срещат все по-рядко(хаха,днес видях един Трабант,който “летеше” по булеварда с около 40-50км/ч,но целия се тресеше и ръмжеше,весела картинка),може би,защото преди време излезна такъв закон,че до еди-коя си дата,всички стари регистрационни номера на автомобилите,трябва да се сменят с нови.И какво направиха моите съседи(предимно пенсионери) с притежаваните от тях москвичи?Повечето ги продадоха за старо желязо,а някои си ги смениха със стари опели,или други евтини коли,внос от Европа,та поне тротоарите около блока се поразшириха и сега спокойно си ходиш по тях,без да се налага да заобикаляш разни разпадащи се “превозни средства”.Иначе както беше тръгнало,под тях не малки липички(както казва Дончо),а някакви вековни дървета щяха да израстнат :).

 5. @stojanka: Да, всичко изглежда елементарно, но все се чудя защо не върви в България. Желание ли няма или нещо друго – не знам, но промяната навлиза много трудно и бавно.
  @dzver: хм, може би ми е добре промит мозъка, но аз такава ситуация с хора без гражданска застраховка, летящи по улиците, почти не мога да си представя. Не че в САЩ няма такива случаи – има ги, но са много по-рядки. А и ако някой такъв те блъсне, завеждаш съдебно дело с граждански иск за няколкостотин хиляди долара, и като го спечелиш, покриваш собствените си щети от имуществото на ответника. Той леко се разорява, остава на улицата и ако докара до следващ път, в който регистрира кола, си опича акъла и си купува застраховка както си е редно. А “тоягата” от подобна възможност си виси над главите на всички желаещи да се измъкнат тънко и отказва доста от несериозниците да се опитват да лъжат системата.
  @Дончо: Хмда, точно 🙂 .
  @Веси: То и с тези номера каква менажерия беше като помня… но поне се изчистиха някои от най-тежките случаи май 🙂 .

 6. Ами това от номер 2 си е така и го има написано в закона – не можеш да регистрираш МПС на нов собственик без “Гражданска отговорност”. Обаче като ти изтече, никой не ти взема номерата и т.н. Бандитска държава сме и никой не може да накара някого да направи нещо, било то писано по закон. С тояга става, ама тоягата трябва да е валидна за всички, не само за хората, които НЕ карат S-500 и подобни скъпи возила за по няколко стотин хиляди евро. Тук говоря не конкретно за “Гражданската отговорност”, а по принцип. Иначе трошките не само пречат с това, че заемат място по улици и пред блокове, а са и доста опасни по пътищата.
  Наскоро баща ми най-после(за голяма моя радост 🙂 ) “пенсионира” дълго служилия на цялото ми семейство “Москвич 408″(не съм се возил в него поне от 4 г.). И защо, мислите, го “пенсионира”? Защото една вечер както си карал и светлините просто угаснали 🙂 и отказали да се включат отново. Добре, че е бил на изхода на селото, та се е върнал(има-няма 500 метра) и е нощувал у баба ми. Та опасни са тея трошки, на преглед изобщо не трябва да ги пускат дори. Знам, че много хора ще останат без личен транспорт, но това е положението.

 7. В СОфия повечето блокове нямат гаражи. Или ако паркоместата са съвсем недостатъчни. Трябва да се изградят много паркинги на няколко етажа. Но замисляйки се че софийски “Паркинги и гаражи” имат аванта от паяка, осъзнаваш че скоро няма да стане.
  В Германия примерно ако някой наруши т.нар “синя зона” не го заключват,камо ли да му вдигат колата, само го глобяват. Но с нашите събирания на глоби това скоро няма да стане. Така че нещата са много навързани, но се надявам скоро да се направят стъпки в правилната посока.

 8. @Красимир: Така е, да – пак се връщаме на аксиомата, че за колкото повече индивиди в едно общество НЯМА изключения за спазване на законите, толкова по-добре се движи обществото.
  А за оставането без личен транспорт – това е привилегия, не право. И ако не можеш да поддържаш личен автомобил – но все пак си имаш такъв – и по този начин застрашаваш останалите членове на обществото, няма да се разберем! Виждал съм и противоположните мнения по разни форуми – “Моята кола е скъпа и съм платил повече от вас, следователно имам право да използвам пътищата повече от вас”. Без думи!
  @Benedetto: Определено трябва да се повиши събираемостта на глобите в БГ, а не само да се оплакват от министерството, че имали да вземат. Ами какво, аз ли да ходя да им събирам глобите?? Но редовите полицаи нямат интерес от това, защото ще им секне кранчето, и всячески се опитват да запазят сегашното положение – и далеч не само редовите полицаи….

 9. Пред блока в “Тракия”, където живея кротко си стоеше един “Фиат” – ритмо със стари номера и леко спаднали гуми. Та преди два – три месеца, както си се ядосвах че няма къде да си паркирам вертолета, а тоя дръгел само заема едно паркоместо, видях че на предното стъкло на “Фиат”-а има една бележка от някакъв общински орган. В нея с две думи се казваше че ако в двуседмичен срок не си разкара абстрактната скулптура от там, ще дойдат да му я разкарат за негова сметка. По нататък не знам какво е станало,

 10. …обаче от известно време дръгела вече го няма. Та значи може би начин да има, а желание да няма?

 11. @Бисер: По мои лични наблюдения отпреди години в България – начини винаги има. Но рядко съм виждал изявявано желание без някой да ръчка някого с остена 🙁 .

 12. Ето още едно мнение, макар и с малко закъснение:
  1. Ако имам гражданска отговорност с разсрочено плащане и последното четиримесечие – от края на ноември до края на март си прибирам колата в гараж, някъде в провинцията и не я карам през зимата- защо трябва да й плащам застраховка за това време и защо трябва да плащам глоби за това
  2. Причина за по-големия брой катастрофи по пътищата не са старите трошки, а “състезателите” с бързите коли, независимо от “старостта” на колите им- всяка западна кола е много по-бърза и от нов москвич или лада. А тези последните, обикновенно са потърпевши от челния удар с някакъв такъв каскадьор. Примери за това-колкото щеш

 13. @Ицо:
  1. За каква глоба говориш? Системата в Ню Йорк е че когато искаш да си зазимиш колата, връщаш номерата в местния КАТ (за да е ясно на всички, че не можеш да я караш през това време), след което се обаждаш на застрахователя си с молба да ти анулират застрахователната полица, а те ти връщат остатъка от вноската, която си платил до края на периода на валидност на полицата. Единственото надплащане е, че регистрацията важи календарна година след като си я направил и ако си регистрирал колата си през март, а върнеш номерата през ноември, КАТ няма да ти върне парите от неизползваната регистрация (3 месеца в този случай). След като решиш пак да си пуснеш колата в движение, правиш нова застраховка (обикновено за 6 месеца) и отиваш отново да регистрираш колата и да вземеш нови номера от КАТ.
  2. За мен главната причина за многото катастрофи в България е главно липсата на дисциплина и старото българско поверие, че правилата са само за глупците и за начинаещите. И ще спра дотук 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *