Flu shot

Вчера си направих имунизация против грип. Случва ми се за първи път в живота – досега никога не съм си правил подобна имунизация с аргумента “Аз знам, че ваксината не може да противодейства на всички видове грипен вирус, защото той мутира постоянно”, но тази година реших да се пробвам – особено след един разговор с Делевски, от който ми стана ясно, че даже и ваксината да не предпазва от всички видове вируси, може сериозно да облекчи симптомите на грипа след заразяване. Самото имунизиране не ми отне нито време, нито пари – представители на Асоциацията на посещаващите медицински сестри (Visiting Nurse Association, VNA) обикалят по офиси и здравни заведения през октомври и ноември и извършват имунизация на желаещите на място, а доколкото знам, превантивните медицински операции като тази имунизация се заплащат напълно от почти всеки вид медицинска застраховка. В офиса имаше две дами – трябваше да попълня един формуляр при едната и да й дам картата си за медицинска застраховка (за да си препише данните), след което отидох при сестрата да ми сложи самата инжекция. Малко я учудих с признанието си, че това ми е първата подобна ваксина в живота – и бях посъветван да се навъртам наблизо за около 10 минути, за да видела дали няма да получа някаква силна алергична реакция. Нищо подобно не се получи, естествено, но жената беше длъжна да ме предупреди.

Не мисля, че в последните години съм се разболявал сериозно от грип, но се надявам, че тенденцията ще се запази и тази година – било поради ваксината или може би не… Важен е крайният резултат!

8 thoughts

 1. Никога не съм харесвал тези ваксини. Не съм си правил дори. В живота си съм боледувал само веднъж от истински грип(разбирай тежко боледуване, на легло) и то беше преди, може би, 15 години. Една от причините да не се ваксинирам е именно тази, че съществуват стотици видове грипни вируси и гаранцията, че ще пипнеш точно такъв, срещу който си ваксиниран, е минимална. Другата причина е, че познавам хора, които след поставяне на такава ваксина са изкарвали най-тежкия грип в живота си.
  Истината е да се опиташ да се предпазиш с по-прости наглед, но ефективни средства.
  Аз, напр., срещу настинки през зимата използвам широко разпространен флуид, наречен ракия 🙂 с която се “лекувам” редовно и засега мога да кажа, че ефекта е поразителен(стига да не се прекалява 😉 ). Що се отнася до грипа, там работата е малко по-сложна. Защото става дума за един много вкусен “антисоциален” зеленчук, наречен чесън 😉 Доказано е, че приемането на чесън убива някои видове грипни вируси. Чесънът е полезен и за други болести(за проблеми с кръвното, доколкото знам) пък и е вкусна добавка към доста ястия. Т.е. по една скилидка чесън и по една малка ракия вечер през зимата ще помогнат, пък дори и да си се ваксинирал.

 2. И аз като Красимир (1-вия параграф само 🙂
  Според мен тази ваксина със сигурност ти обърква по някакъв начин имунната система. Най-добрият начин за борба с този тип болести (вирусите) е да оставиш организма си да се бори.
  В САЩ изглежда, че е станали масови такъв тип ваксинации. Със сигурност принос имат съвременните вентилационни и климатични (HVAC) системи. В стремеж се пести енергия, биват включвани да въртят мръсен въздух и разнасят доста вируси.

 3. Освен гореспоменатите лечителни средства има и други малко по-медикаментозни (извинявай, Краси 🙂 ) Хапчето се нарича Респивакс и се пие есен и пролет по 30 хапчета на курс сутрин на гладно. Това е хапче, усилващо имунната система. Споделям го, защото знам, че действа. Години наред го пия (да кажем 6-7, достатъчно ли са?) и не съм се разболявала въобще и изобщо. Не говоря за лека настинка и лека инсценировка на грип, ако си се уморил от работа и искаш да си починеш, а сериозния тежък грип, дето ти коства неколко килца :-р. Това е сериозно. Иначе подкряпам Красимир на 100%. Е … може и да не ракикя, но, виж, чесънът си е друга работа :))

 4. @Красимир: И аз не хвашам грип често, както споменах. Но ми се искаше поне да опитам как ще ми понесе самата ваксина и да видя дали ще мога да наблюдавам резултатите от нея – ще ми трябва и след доста години :).
  А за чесъна съм напълно съгласен. Трябва само добре да се прецени дозата, че иначе много зле на следващата сутрин. Пък и зимата в магазините се намира предимно един лют чесън… мамма миа! А на ракията не съм фен и няма да я използвам против грип 🙂 .

 5. @bandzo: Това, Респивакс, съм го чувал, но не знаех дали е добро или не. Явно си заслужава да се пробва. Иначе предпазването от грип е да се стараеш да избягваш големите тълпи от хора в затворено помещение(като супермаркети) колкото се може повече. Иначе пропуснах да спомена още едно природно “лекарство” – пчелния мед! Абе яжте зеленчуци, плодове, пийте ракийца и се не бойте 🙂
  @Владо: Аз затова му казвам “антисоциален” зеленчук на чесъна. Дозата е важна, да. Това е един от зеленчуците, които много обичам(както и стар лук) обаче не ям често заради антисоциалния ефект 🙂 Пък ракийцата сгрява. Общо взето този ефект се постига(както всички тук знаят, смятам) с повечето твърди алкохоли(уиски, бърбън). Чаша вино пък на ден пречиства организма от токсини и подобни, което е особено важно за хора, който живеят в големи градове с не особено чист въздух.

 6. Освен това, Владимирски, не забравяй, че от чесън пада кръвното.
  @Красимир: Това с избягването на големи затворени пространства е малко мисия невъзможна 🙂

 7. @bandzo: Аз пък не знаех, че от чесъна пада кръвното. Сериозно 😉 .
  @Красимир: Иначе и на мен ще ми е трудно да избягвам тълпите :S . Поне работя в читава фирма и когато някой усети, че се разболява и може да изпозарази другите колеги, просто се обажда, че ще си работи от къщи и опасността от заразяване в офиса е по-минимална (пък и доста от колегите също се ваксинираха онзи ден ).

 8. Доклад от пролетта: Не се разболях тази зима. Не знам дали е заради ваксината или заради нещо друго – но само кихах и смърках 2 или 3 дни и това беше…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *