Как ходите из къщи?

От доста места чувам или чета, че единият от стереотипите за българите е типичното събуване на обувките преди влизане в къщата; а съответно че хората в чужбина си ходят из къщи с обувките, защото било доста по-чисто. Моите лични наблюдения показват, че произхода на даден човек не оказва влияние върху това дали се събува или не в къщи… Аз разсъждавам логично – ако подът е настлан с паркет, е по-добре да се ходи по него с обувки. Ако обаче е покрит със светъл килим, много по-рационално е да не се ходи по него с кални обувки.

{democracy:7}

Аз съм свикнал да не газя с обувките по мокетите у нас – може би още от времето, когато децата бяха бебета, и прекарваха повечето си време лазейки по килима. В наши дни вече не лазят, но нареждат обширни ансамбли (от играчки, кубчета, блокчета и всякакви други дреболии) на тема Star Wars, Властелинът на пръстените, училище или каквото още там ги е впечатлило наскоро – на килима и в стаята за игра, и в хола понякога. Предпочитам да играят на чисто и за това внимаваме да не мърсим килимите излишно. Още повече че те са wall-to-wall – закрепени са за пода от стена до стена и могат да се мият само с перяща прахосмукачка…

Виждал съм изисквания за влизане без обувки в доста къщи, които сме посещавали наоколо – и то не само на американци или на българи, а на всякакви други хора. Не мога да обобщавам, но понякога Бо трябва да се кара на човека, който идва да отчете газметъра, например – че зимата напира да влиза в къщи (трябва да се слиза до мазето за извършване на операцията) с калните си солени обувки и трябва доста да му се скърца със зъби. Май в последно време компанията се замисли за този факт и раздаде на техниците си галошки, които да си слагат върху обувките при влизане по къщите на хората.

За това като сме канени на гости в нечия чужда къща, за която знам, че не е много прието да се влиза с обувки, обикновено си носим по чифт обувки с чисти подметки, които да носим вътре, а да не седим по чорапи 🙂 .

13 thoughts

 1. Аз обичам да каня гости и в къщи се ходи без обувки – затова съм осигурил достатъчно домашни пантофи за желаещите да не шляпат по чорапи 🙂 Щом се налага да си носите чисти обувки за гостито, явно вашите съседи не са така предвидливи…

 2. В къщи ходя с пантофи, защото така ми е по удбно и по уютно, но когато имам повод и съм поканила много гости предпочитам те да не се събуват…. стрував ми се глупаво. Не обичам и мен да ме карат да се събувам. Ако обувките са ми кални, сама ще се сетя, че не е удачно да влизам с обувки.
  Друг проблем възниква, ако на някой от гостите му мирашат краката… човекът ще се чувства изключително неудобно, ако трябва да се разхожда по чорапи…

 3. Оп… Сетих се още нещо, по повод на поста на Longanlon. Осигуряването на пантофи за всички гости е супер, но някак си не е хигиенично. Ако някой има проблем с краката…. слага едни пантофи, на следващото гости някой друг ги обува… Тъпо е да караш гостите ти да се събуват.

 4. Това е по-добрият вариант. Домашните пантофи са за индивидуална употреба. И ато даваш пантофи на тоз-оня може да им предадеш и нежелана микрофлора. Идеята с обувките повече ми допада. Обаче у нас като предявиш претенции към гостите си да се събуят или да не се събуват (ако така си преценил в момента), ти се обиждат.
  Иначе цяло лато си джапаме с домашни джапанки по балатума, а гостите – обути.

 5. Тема е супер. За себе си – обичам да ходя бос или по чорапи. Навик. Не обичам пантофи. В България е прието да се събуваш. В Япония според филмите също. Иначе според мен настилката е определяща и в повечето случай не карам гостите си да се събуват, ако не е са кални обувки.

 6. ако живеех в щатите, нямаше да се събувам. знам как обувките ми като съм там не се прашат даже.
  а тук, след всяко излизане обувките са ми яко мръсни. а лятото питате ли, когато ходим по сандали??

 7. Аз предпочитам, когато се ходи на гости да не се събува човек – както някой спомена по-горе и заради хигиенни и други причини. Събуването ан обувките не е задължително да е свързано с произхода. Наскоро, както си се разхождах из квартала и видях надпис на вратата на една от къщите – “Моля събувайте си обувките”. Със сигурност не е на българи 🙂 .

 8. Честно казано ходя из къщи както дойде – бос,по джапанки,по чорапи,по чехли (когато е студено).В къщи предпочитам да ми е удобно за да мога да си почивам и краката ми да почиват 🙂 Колкото до това като отидеш някъде на гости – имам приятели в които се събувам(не че не мога да вляза и с обувките,но имат малки деца и с това трябва да се съобразява човек) и шляпам по чорапи.Когато влизам с обувките има едно нещо наречено изтривалка – употребявам него и така влизам.На гостите ми съм им дал да избират – ако искат с обувки,ако искат по чорапи,ако искат има и няколко чифта чехли-всеки да си избира.

 9. В къщи аз ходя по чорапи зимно време и бос през лятото. Не мога да понасям чехли, пантофи и терлици, просто ме притесняват и не ми е удобно с тях. На гости или се събувам или не – зависи от ситуацията, но предпочитам да съм бос и там – по-удобно се чувствам така. Ако ходя някъде по работа в чужда къща не се събувам, освен ако изрично не ме помолят.

 10. @Longanlon: То и без друго повечето партита през лятото са на открито и въобще не трябва да се влиза в къщата… А @eldo е права, че с пантофи, осигурени от домакина, ситуацията е малко по-различна.
  @eldo: Без да изпадам в размишления – има разрешение за гостенина с краката и миризмата. Или нови чорапи, или донесени обувки 🙂 .
  @Емин Бей: Знам за Япония. Като отидеш на някой традиционен японски или тайландски ресторант, там те карат да се събуеш и да влезеш до масата си по чорапи.
  @emito: Вярвай ми, и в Щатите е достатъчно мръсно навън – не става да ходиш с такива обувки по светъл килим. Да не говорим, че зимата навсякъде ръсят със сол, за да се топи снега, а сол върху килима го прояжда доста бързо. А за сандалите си права – ходил съм бос по асфалта и на двете места и мога да видя разликата по табаните си 🙂 .

 11. @zdravko: И аз главно ходя бос у нас, особено през лятото 🙂 . И на мен ми е по-удобно…

 12. Когато идва някой вкъщи, винаги изборът е негов – да се събуе или не. Ако влезе с обувките, не съм гърбава, ще изчистя след него. Важното е на госта да му е удобно и комфортно, защото пък има хора, които се притесняват да се събуят … Божидар е много прав – има изобретение, наречено изтривалка 🙂

 13. На Нова година правих купон в нас и бяхме 14 човека общо. Само като разбрах бройката и ми беше ясно, че всички ще бъдат с обувки(имам 1-2 чифта чехли, ама за кого по-напред…). Винаги предпочитам да се събуя, когато съм у нас. По принцип и аз ходя с чехли или джапанки, но като дойде зима на помощ идват терлиците, оплетени я от баба, я от мама, а с терлици е доста по-уютно вкъщи(че и по-топло) 🙂 Обаче като ходя на гости у други хора е различно. Наистина е малко неудобно след цял ден ходене с обувки да отидеш на гости и да се събуеш(ако обувките са маратонки е още по-кофти), заради спарването и последиците от него 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *