WiFi по време на полет

Днес прочетох новина, че много авиокомпании почват съвсем сериозно да работят по масовото инсталиране на WiFi оборудване в повечето си самолети за дълги полети. Достъпът до мрежата по време на полет ще бъде предлаган срещу някаква ниска такса – между $10 и $30, доколкото разбрах.

Това ме зарадва много, тъй като ще отнеме скуката от дългите полети. Аз бих се чувствал много по-добре ако имам достъп до Интернет и мога да чета, разглеждам или работя по време на полет – презокеанските полети между САЩ и Европа са по 8-9 часа, а полетите между Източния и Западния бряг траят по 5-6 часа. Възможността за забрана на VoIP програми от рода на Skype също е предмет на дискусии, но основният аргумент против тях е че няма да е любезно човекът на седалката до вас да слуша личните ви разговори. Да, но ако се чати, няма да има навлизане в личното пространство или правата на колегите по кабина, а ще е определено по-интересно. А и аз лично не мисля, че тази забрана ще проработи – отсега виждам уеб-базирани услуги за подобни комуникации напук на ограниченията 🙂 . За мен лично чатът ще е напълно достатъчно средство за комуникация в реално време.

Надявам се да се разгледа и въпросът за осигуряване на захранващо напрежение до всяка седалка – иначе ще трябва да се носят резервни батерии. Много по-лесно ще е ако лаптопите се ползват с мрежово захранване. Не знам какви са възможностите мощността, необходима за това, да се произвежда от двигателите на самолета, но при нужда ще се намери подходящо инженерно решение.

Това нововъведение ще помогне много на road warriors – хората, които постоянно пътуват по работа. Ще им даде възможност да свършват малко повече работа в дългите часове, прекарани в самолетите, защото аз лично много мразя да ставам рано и да лягам късно, докато съм в командировка, само за да комуникирам с колегите в офиса. Ще е много по-добре ако това може да се прави по време на път.

Ще следя да видя коя ще е първата авиокомпания, която ще предложи услугата масово и в туристическа класа, и срещу каква такса.

7 thoughts

 1. Кхъм… Владо – май си позакъснял. Lufthansa от известно време предлагат (или предлагаха, че май нямаше много желаещи и не беше рентабилно) услугата в по-дългите си полети, но за съжаление покритието беше само в Северното полукълбо и то над Сахара.
  Иначе покритие има в целия самолет.

 2. Уффф, и да – цените са подобни на тези, които си споменал – 30 евро за неограничено ползване по време на полета. Поне по спомени де…

 3. SAS предлагаха това още 2006-а. €30 за целия презокеански полет. Обаче проблемът със захранването стоеше – само Business / Economy Extra имаха захранване на самите седалки. Аз не се възползвах от мрежата тогава, въпреки че имах захранване. Спеше ми се :).

 4. Вярно е, Луфтханза го предлагаха, после спряха. Още от преди 2006-а беше. Опитваха се да го популяризират, но мисля, че основният проблем беше не само липсата на ток (все пак с ноутбука можеш да работиш 4-5 часа), а в това, че няма място между седалките в икономичната класа да си отвориш екрана, особено ако пред теб седи някой сънлив човек. Аз го ползвах много.
  Сега в САЩ обсъждат да пуснат такива “екстри” (това ли си чул?), та може би ще го ползвам пак като летя над Щатите;)

 5. @Панев, Дончо: Май трябваше да болдна думата масово в първото изречение на записа отгоре – чувал съм за опитите на Луфтханза (не бях чувал за САС), но това за мен си беше само опит, а и беше доста скъпо в самото начало. Новината, която видях вчера, говореше не само за няколко авиокомпании, които ще инсталират WiFi, а и за две конкурентни технологии за достъп – през GSM клетки и през сателит. Така че надеждата ми е услугата да навлезе в масова употреба сравнително бързо и не само за презокеанските полети, а и за 2- и 3-часовите местни полети из USA.
  @Вени: Аз само веднъж не бях способен да отворя лаптоп в туристическата класа – полет Торонто – Уинипег с West Jet. Само там ми беше безумно тясно. Иначе е ОК, особено ако си с 13″ лаптоп 🙂 .

 6. Е, Владо – на Luftwaffe 😉 си беше доста масово – във всички самолети по междуконтиненталните полети си имаше достъп.

 7. @Даниел: И пак от моята егоистична гледна точка – за мен масово означава главно вътрешните полети в САЩ 😉 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *