Предотвратими ли са всички трагедии?

След поредната пукотевица – този път в Wisconsin – ми направи слино впечатление един момент в почти всички онлайн новини за трагичната случка. Много хора питат “А как са допуснали този 20-годишен младеж да стане помощник-шериф и са му дали законното право да носи оръжие? Не са ли го проверили достатъчно и не са ли имали представа, че ще превърти? Не можеше ли да избегнем тази трагедия?”

Явно много хора гледат много филми и наивно вярват, че всяка черта в характера на даден човек може да бъде предвидена. Да, има си поведенчески модели, които дават правилна оценка за това какво е възможно и колко вероятно би било да бъде свършено от даден индивид, но във всяка личност се таят и тъмни ъгълчета, които никаква наука не може да предвиди. Освен това една от чертите на американската народопсихология е вградената активна гражданска позиция – особено ако някой бъде потърпевш от някаква трагедия с обществена значимост. Тогава много хора приемат борбата за избягване на повторение на същата трагедия за личен кръстоносен поход и става една… Все повече и повече правила и мерки за безопасност се добавят към и без това претрупаното ни ежедневие – и някои от тях са задължения по закон (бебешките столчета за кола, задължителните детектори за дим по къщите – а по новите закони вече не е достатъчно тези детектори да са захранени само от батерия, а трябва да бъдат свързани и към стационарната електрическа инсталация), за които човек може да си отнесе глоба. Разбивам, че новите кръстоносци имат искрено желание случилата се с тях трагедия да не посети други хора, но понякога цената за това е собствената ни свобода – и то за предпазване от нещо с вероятност за сбъдване едно на няколко милиона примерно. Знам, че като се случи нещо, и една жертва е прекалено много! Но все пак трябва да запазим и личната си свобода – иначе всичко ще стане като в един стар филм с Том Круз, в който той предвиждаше убийства и извършителите им биваха арестувани още преди извършване на деянието.

Та така и с проверките на историята и background-а на кандидатите за работа в сливотие служби с право на носене на оръжие… Сигурно настоящата летва е достатъчно висока, за да може да бъде прескочена от явни маниаци, но нищо не може да предотврати случаите в които хора, които изглеждат напълно нормално и преминават през ситото на сегашните норми, изведнъж превъртат и тръгват да вършат необратими бели. Не мисля, че технологията може да хване такива изгледи за бъдещето… А някои хора с удоволствие могат да изиграят тази карта уж за добро, но със зли дългосрочни цели. И само от нас зависи да не позволим това да стане повсеместна практика.

Примерна ситуация: човек, който е фен на военната история. Постоянно се рови по сайтове и енциклопедии да чете статии за оръжията на Световните войни, модерно въоръжение и начини за приготвяне на това-онова. Целта му е да се образова повече и да събере повече информация за любимото си хоби. Но за страничен наблюдател такъв интерес моеж да вдигне червен флаг; или някоя “умна” автоматична анализаторска програма просто да заключи, че човекът се опитва да събере арсенал с цел отмъщение или тероризъм. И върви после доказвай, че нямаш сестра, дето се вика.

Съчувствам на родителите на загиналите деца, но личното ми мнение е, че трудно може да бъде предотвратена всяка една подобна трагедия – не и без ограничаване на свободите ни по начина, по който ги имаме днес.

12 thoughts

 1. Силно съгласен съм. Този стремеж към все по-голяма сигурност за сметка на личната свобода е явен на много места, защото е силно популиситичен. С лозунга “да защитил децата си” се погазват фундаментални човешки права (разбира се, най-вече отвъд океана)…

 2. Без да съм запозната лично с живота отвъд, от наблюдаваното и прочетеното току-що, се убеждавам, че заприличваме все повече на марионетки, движещи се и живеещи по разписание и на релси. Прекаленото никога не е добро! В това число и прекалената грижа за гражданите. Правя връзка и с “451* по Фаренхайт” – и там героите бяха предпазени от зловредното влияние на … книгите и собствените мисли!

 3. Редовната пукотевица е едно от добре уредените неща тук 🙂 , всеки с един пръст чело може да си закупи каквото му душа сака и да си стреля на воля. Наскоро коментираха за две деца, които за удоволствие стреляли по преминаващите автомобили. Навремето като деца си играехме на по детски игри, сега децата повлияни от американската “култура” си играят все по често на “истински” игри. Нормално било децата да се интересуват от кеч …

 4. @Longanlon: Така е – и ако се замислиш, ще видиш, че и по бай Тошово време беше такава ситуацията. Да, играехме си като деца до късно без никакви опасения, но като че ли това беше за сметка на силно орязаните права на нашите родители, т.е. те са платили цената за детската ни безопасност.
  За кои точно фундаментални права говориш? Аз поне с нищо подобно не съм се сблъсквал лично.
  @kenkal: Марионетстването не е прекалено много все още. Наблюдавам отделни индивиди в обществото, които се опитват да го направят по-лесно и по-безопасно за самите тях чрез ограничаване на свободите на по-умните от тях, но това си е нормален процес. Силно зависи и от нас да не позволим бързото му развитие до ниво 451 Фаренхайт.
  @Светослав: Да, много лесно е човек да си купи оръжие, доколкото знам. То зависи и от щата на местожителство, но като че ли из по-дивите места е по-лесно.
  Иначе за кеча, децата и нормалното – никое от познатите ми деца не гледа кеч. Това беше мания в България по едно време, доколкото помня, но тук никога с никого не сме обсъждали тази тема и най-вероятно не е много популярна в детските среди. Не знам, сигурно си има много фенове, за да е толкова популярно шоу, но аз поне не познавам такива 😉 .

 5. Лошото е, че в БГ децата все още си говорят за кеч. Май интереса поотслабна доста, но пак го има, съдейки по тениските с кеч-звезди, които все още се продават и се носят масово(или поне така ми се струва). Сега децата си говорят на други теми – секс, пиячка, купони и др. Нещо, което, май, излиза доста извън нормалните теми за разговор на тази възраст.

 6. Хм, аз самата гледам WWE. Т.е. слушам, защото телевизорът ми служи като радио, за фон. Причините са много, разбира се, но водещата е, че това начинание е уникален маркетингов продукт. Толкова е як, че не мога да се спра да му се възхищавам! Уверена съм, че се прави от едни от най-добрите специалисти в областта. Освен това съм сигурна, че не ставам по-глупава от гледането/слушането на толкова внимателно режисирано и натамънено шоу 🙂

 7. @Антония: За това че WWE се прави от професионалисти няма две мнения 🙂 . Но аз винаги се чудя, като им гледам рекламите за платените събития по телевизията – искат примерно $60 за двучасово събитие на живо – та се чудя кой им се вързва на режисираните постановки, че на всичкото отгоре и луди пари плаща, за да ги гледа 😉 .

 8. Хората дават пари и за театър и кино, които също са режисирани. просто приеми, че има и хора, които ги кефи един по-особен театър 🙂

 9. @Владо,съгласен съм с теб но:поведението на индивида много зависи от неговата среда,възпитание и морални ценности.Колкото до спонтанните реакции те са следствие,чиято причина се крие нейде в миналото на индивида.От друга страна медиите понякога провокират също към насилие-неслучайно на филмите им слагат едни червени точки с възрастови граници.Зрелищата и кръвта пробуждат първобитни инстинкти в човек,и ако се отави да бъде воден от тях,става лошо.Ако почнем да говорим за поведение и психологичните причини то да е такова-ще трябва да пишем много.Колкото до това дали наложените мерки за сигурност нарушават собствената ни свобода-понякога е необходимо и това е проверено на практика.

 10. @Делевски: Прав си за театъра и киното, но ако се не лъжа, от WWE претендират за истинност при борбата и реални удари и прочее – за това се ядосвам. Ако го рекламираха като бутафория, изобщо нямаше да ми направи впечатление, но си мисля, че много хора вярват, че момците се бият наистина…

 11. Вчера написах дълъг коментар, обаче понеже не ми беше ден… Затри се до дума, целия 🙁

  Та идеята ми е следната. WWE не продава насилие, а надежда. Точно като в истинския живот победители не винаги са добрите. Лошите използват всякакви манипулации и подлости да размажат положителния герой. Злото е ирационално, необяснено/необяснимо. Средният зрител на WWE, който обикновено си е лузър, разпознава себе си и живота си в страданията на протагониста. Казва си “Ето, и аз съм умен, красив, силен, знам и мога всичко, ама гадните използват нечестни методи и ме държат на нулево ниво, ако не бяха те, аз щях да съм ехехехееей!”. Тук идва и по холивудски режисираният завършек на битката — колкото и да млатят добрите, те накрая се вдигат и побеждават! Т.е. сервират порцията надежда на лузъра, много важен елемент от начинанието, гарантиращ успеха му.

  Друга причина, поради която хората харесват WWE, е естественото желание на слабаците да се обединяват в групи (стада) — като футболните агитки, фенклубовете на разни знаменитости, дори почитателите на определен литературен жанр.

  Не бива да се пренебрегва и сапунено-оперността на кеча, разбира се. Има си герои, злодеи, разни сюжетни нишки, които се развиват като в тв сериал.

  Пък и вниманието към детайла е впечатляващо: всеки участник има собствена митология. Нарочно използвам тази дума, разбира се 🙂 Кечистите са приравнени на някакви божества: има свои атрибути (Финли носи жезъл, Трите Хикса пръска всички с минерална вода, Букър носи корона и мантия, навремето Гробаря излизаше с Харли на сцената), имат си гарантиран произход (“Hailing from Green Bay, Wisconsin weighing in at 242 pounds Mr. Ken Kennedy”), както и запазени хватки/марки, разбира се…

  А бе, нали това казвам: отличен маркетингов продукт, който вярно е нацелил своята таргет група и я манипулира както си иска, защото владее и езикът й, и психологията й. И задоволява потребностите й, разбира се 😉

 12. Хм, Антония, ти явно наистина следиш WWE, защото аз никога не съм мислил за него по този начин. И не знам никакви подробности за участниците и за сценките 🙂 .
  Но съм напълно съгласен с теб, че маркетинговият продукт е супер за целевата си аудитория, а даже и печели луди пари!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *