Митнически…

Добре, разбирам че при внос по пощата на части, обявени като автомобилеа електроника, се събира мито от няколко процента и след това 20% ДДС върху обявената стойност на пратката плюс митото – колкото и да не можах да намеря точните проценти в Митническата тарифа.

Това, което не разбирам, е защо трябва обработката на документи за получаването на пратката да трае 4 или 5 дена, с няколко ходения на получателя до митницата.

Определено ще трябва да се огледам за друг начин за извършване на подобен род услуги… Някой да се сеща за варианти?

13 thoughts

 1. Пращаш по куриер (DHL, FedEx, TNT). Ако пратката трябва да се обмитява, те вършат тази работа вместо теб (не знам какви са тарифите).

 2. Бързо сравнение на разликата в цените за пратка от САЩ до България с маса 4 pounds (1800 грама), със застрахована стойност $300:

  • USPS Priority Mail International (6-10 дни) = $33.35
  • USPS Express Mail International (6 дни) = $38.60
  • UPS Worldwide Expedited (8 дни) = $142.45
  • FedEx International Economy (8 дни) = $166.40

  Не знам дали митото влиза в тарифата на куриерите, ама май не, защото сайтовете изобщо не ме попитаха какво точно ще пращам.
  Така като гледам, май най-добре излиза да се пуска с екпресната международна поща. Чувал съм, че тези пратки поне преди няколко години са били доставяни до вратата на получателя в България и изобщо не са били задържани в митницата.

 3. Пратка се доставя до вратата, ако не надхвърля минимално облагаемата митническа стойност, което в момента е много спорно да се каже колко е точно. Преди беше 50 евро, т.е. за всичко под тая стойност никой не те занимава с митници. Сега има случаи да си вкарват някаква нова граница от 22$ (що точно толкова, никой не знае). Така, че моя съвет е – ако пращаш друг път пратки до БГ и не ти се занимава с митници – прати я с нормалната услуга на USPS за 7 дни и я обяви на стойност 20$. Естествено, пратката вече е застрахована за 20$, но ти си решаваш какъв ти е приоритета.
  И не е вярно, че като я получиш чрез големите международни куриери, те се занимават с митниците – занимаваш се пак ти, само дето не си освобождаваш пратката от митницата, а от техен склад, намиращ се на митницата и разправиите са малко по-малки. Получавал съм пратки в БГ и със трите големи доставчика – UPS, FedEx и DHL и винаги, когато те са надхвърляли минималната сума е имало ходене по мъките 🙂 . Така, че декларираш за 20$ и си свиркаш 🙂 .

 4. @Делевски: Между другото днес сутринта докато си въртях педалите на път за офиса ми мина през ума дали “нарочно” Български пощи са известни със загубени и повредени пратки 🙂 – защото честно казано мен ме е страх да пусна стока за $300 със застраховка само за $20, щото това се вижда на декларацията, алепена отвън на кутията, и после ако изчезне… кофти. И ще ми е трудно да си свиркам.
  Един приятел ми беше казал преди три години за избягването на митницата с ексрепсната поща – и ставаше въпрос за цифров апарат. Единственото, което не си спомням, е за колко долара е била застрахована пратката.
  Не знаех за куриерите и митниците – но никога не съм ползвал такива услуги в България. Ти поне си имал опит, Делевски.
  А изводът от горесподеленото е че колкото и да не ми се правят цигански номера, най-изгодният и бърз начин е някой, който си ходи до България, да пренесе нещо. Ти нали ще си ходиш догодина, а 😉 ???

 5. Ти си решаваш – аз само ти казах как аз процедирам. ДДС-то, митото и нервите по митниците за пратка на стойност 300$ хич не са малко и честно казано аз с най-голямо желание бих рискувал да я обявя за 20$. Още повече загубена пратка от тук към БГ не съм чул някой да се оплачи, за разлика от обратния път 🙂 .

 6. @Делевски: Така е – трябва винаги да си правим оценка на риска… Все се надявах, че нещата могат генерално да вървят по-гладко, но не винаги става (за жалост).
  А иначе пратка оттук до БГ съм виждал повредена. А, и на майка ми са изчезвали малки колетчета по трасето САЩ – БГ, но не винаги.

 7. Аз тъкмо реших да ги похваля и вчера разбрах, че един колет дето трябваше да е там преди седмица – още не е получен. Та никога не е късно да станеш за резил де 🙂 .

 8. Здравейте! Прочетох доста неща във Форума но не можах да си направя сметка.Имам идея да накарам роднини в САЩ да ми поръчат стока от Американски сайт(дрехи , обувки и т.н) и след това да ми пратят вещите със кулет ,но незнам колко ще ми излезе.теглото би трябвало да е не повече от 5-6 кг . Бихте ли ми казали горе-долу колко ще ми излезе колета?

  Благодаря предварително!
  Edit/Delete Message

 9. @melo: Може да се направи груба сметка колко излиза колет от САЩ до БГ като се провери тук.

 10. Здравейти Всички!

  Дали някой знае USPS кой български къриър използват при доставката в България?

 11. @Лъчезар: Доколкото ми е известно, всичко пратено с USPS минава през Български пощи.

 12. Пратки с USPS са най- евтини със сигурност. Обмитяването става по декларираната стойност, която изпращача е попълнил, така че може да се намали Митото и ДДС-то, но пък трябва да е близка до реалната стойността, защото пък после ще ви искат на митницата да представяте плащане или някви документи за стойността на стоката. Може да ползвате някоя от фирмите за доставка на стоки от САЩ. Аз съм ползвал веднъж http://shopr.bg. Платих 25% върху стойността на стоката и си получаваш стоката обмитена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *