iPhone и политиката на Apple

Днес прочетох новини на няколко места, че обещанието на Apple поредният firmware update за iPhone да си взаимодейства по кофти начин с хакнатия софтуер на някои телефони почти се е сбъднало – има доклади за телефони, които просто са престанали да работят. Много хора се възмущават от това и се заканват да съдят Apple. Вчера си направих труда да издиря и прочета лицензионното споразумение за софтуера на iPhone и там естествено присъства следния параграф:

(c) Except as and only to the extent permitted by applicable law, or by licensing terms governing use of open-sourced components included with the iPhone Software, you may not copy, decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, modify, or create derivative works of the iPhone Software, iPhone Software Updates, or any part
thereof. Any attempt to do so is a violation of the rights of Apple and its licensors of the iPhone Software and iPhone Software Updates. If you breach this restriction, you may be subject to prosecution and damages. By storing content on your iPhone you are making a digital copy. In some jurisdictions, it is unlawful to make digital copies without prior permission from the rightholder.

(Източник: iPhone Software License Agreement)

Всички оплаквания от политиката на Apple за мен са безпочвени – всеки, закупил такъв телефон, е приел да бъде обвързан с условията на лицензионния договор, така че възмущения от сорта на “ама аз си ъпдейтвах телефона и той спря да работи” са нищожни. Ако телефонът е бил хакнат в нарушение на условията на договора, може да се очаква всякакво поведение в бъдеще. Още нещо – ако iPhone е купен легално от магазин на AT&T (където единствено се продава официално, доколкото знам), купувачът се подписва под обещание, че се задължава да използва телефона си само с двугодишен договор от АТ&Т.

Честно ли е? Според мен – да. iPhone не е единственият телефон на пазара… И AT&T, и T-Mobile предлагат за продажба достатъчно други модели смарт телефони на много по-изгодна цена. iPhone е повече статус икона, отколкото обикновен смарт телефон (поне засега), и като такъв си идва с ограниченията за използване и високата си цена. Гъзарията, в крайна сметка, също си има цена 🙂 . Всеки от нас си има избор и трябва да вземе разумно решение за самия себе си.

Друга статия пък съобщаваше за заведения от някаква дама в Ню Йорк Сити съдебен иск срещу Apple с оплакване за “бързото намаляне на цената на iPhone от страна на Apple и следващото от това накърняване на финансовия интерес на ищеца, който нямало да може да си препродаде телефона на изгодна цена след време.” А аз се сетих за крилатата българска фраза “А га ги яде кифтетата не рева, а?” – значи може да се гъзарим пред всички с нов iPhone три дена след като е излязъл на пазара, а после съдим Apple за милион долара, че ние сме били глупаци… Чета и се чудя какви още идиоти има по широкия свят.

Не мисля, че много хора ще намразят Apple заради това. И без друго клиентската им база е съставена от доста die-hard фенове, които играят по правилата и на които няма да е твърде приятно да знаят, че други хора препродават продукти и софтуер по полузаконен начин. И от това страдат всички. Да, продуктите на Apple си носят усещането за Designed in Cupertino, CA, USA, но за да се стигне дотам са необходими много инвестиции за разработка, развой и обръщане на много внимание на малките детайли. А тези инвестиции не растат по дърветата.

Пак да кажа – не съм религиозен почитател на Apple. До скоро и аз си мислех, че нещо в политиката им е сбъркано. Но по един или друг начин тази компания показва резултати – и неслучайно акциите й са се вдигнали с 60% за последните пет месеца.

4 thoughts

 1. Ейпъл следват политиката на M$. И как не, като бат Били още от 90-те години е доста голям акционер там и двете компании доста парички са изкарали благодарение една на друга 🙂 . Поне им дойде акъла в главата (пак не без помоща на Бил Гейтс сигурно), че освен развиването на разни имагинерни религии и други подобни щуротии няма да е зле междувременно и да правят малко пари 🙂 .

 2. @Делевски: За коя точно политика на MS говориш? Според мен сегашната маркетингова тактика на Apple е доста по-различна от тази на Microsoft – Apple залагат най-вече на дизайн, качество и внимание към детайлите, докато Microsoft (поне сега) използват главно силата на пазарния си дял.
  А иначе ако сравниш AAPL и MSFT за последната година, разликата е огромна 😉 – 218% растеж срещу 111%. Добре че си понапазарувах малко акции на Apple още през април 🙂 .

 3. Дизайн и внимание – да, ама чак пък и качество 🙂 . Имах възможността да погледна отвътре, отворен iPhone и честно да ти кажа ми заприлича по-скоро на прототип или евтин китайски буклук от колкото на нещо дето би трябвало да излезне от Ейпъл. Дано да не са и другите им продукти така. Пък и едва ли някой няма да е съгласен, че последно време Стив Джобс повече залага на маркетинга и медийните шумотевици за да вдига пушилки около новите продукти на Ейпъл, от колкото на нещо наистина революционно и добре направено. Ако беше така, поне според мен не би трябвало да избират GSM оператор за ексклузивен оператор за телефона. Факт е, че тоя продукт, както и много други на въпросната фирма са направени с цел единствено печалбата да бъде максимално висока – от iPhone, преди да му намалят цената са печелили около 300$. Почти същото е и със другите продукти. Т.е. повтаря се изцяло историята около MS. Аз си мисля така де – поне не съм някой заслепен Ейпъл фен 🙂 . Много ми хареса един цитат, дето наскоро го прочетох в един блог:
  “It’s not PC people who hate Mac addicts, its the Mac people who feel threatened and superior to all the PC using masses, and project their own animosity on to everyone else.”
  Това повече да те бъзикна като един нов Ейпъл фен. Да не се разсърдиш сега 🙂 .

 4. @Делевски: Аз не съм [все още] чак такъв фен на Apple. Просто споделям първи впечатления.
  Относно качеството – мен лично не ме интересува с какви елементи е изпълнен даден продукт ако трае и не се чупи 😉 . Оттам нататък е ясно, че всичко в наши дни е Made in China.
  А че Apple от всичко правят пари си е абсолютно вярно 🙂 . Добра компания за инвестиции!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *