Отключен iPhone… А защо?

iPhone вече бил софтуерно отключен и се продавал свободно на пазара… И какво?

Опитах се много бързо да видя дали е по-изгодно да се купи такъв отключен телефон. В САЩ по принцип iPhone се предлага само от AT&T Wireless на цена $299 за 4 GB и $399 за 8 GB телефон, като цените са валидни само при сключване на двугодишен договор. Плановете започват от цена на месец $60 (за 450 anytime минути, неограничен трансфер на данни и неограничено количество изходящи СМС-и). T-Mobile предлагат подобен план, но с 600 anytime минути, неограничен трансфер на данни и изходящи СМС-и по 5 цента на бройка – т.е. напълно съизмерим план, но без iPhone. Мрежата на AT&T е определено по-развита от тази на T-Mobile, поне в САЩ.

От другата страна на уравнението имаме софтуерно (а може би в добавка с хардуерно) отключен iPhone с цена в eBay $455 за 8 гигабайта. Продавачът – в почти всички случаи “господин Никой” – гарантира за правилното функциониране на телефона. Тъй като устройството е модифицирано, гаранцията му не се поема от Apple. Софтуерните ъпдейти на телефона също не могат да се използват, защото най-вероятно биха си взаимодействали не особено съвместимо със софтуерния хак, осъществяващ отключването. Клиентът получава отключен iPhone без почти никакви гаранции за бъдещето му – а при такъв скъп телефон аз бих предпочел да си имам гаранцията от производителя.

Не знам дали в момента е вярно за iPhone и AT&T, но винаги когато съм си купувал нов телефон от Т-Mobile и съм се обаждал на телефона им за поддръжка с молба да ми отключат телефона, така че да мога да го ползвам с местни SIM карти в чужбина, исканията ми са били удовлетворявани без излишни пререкания и разтакавания. Все пак при сключването на договора съм се подписал под минималния срок, в който ще остана клиент на доставчика, и те нямат притеснения, че бих прекъснал абонаментните си отношения с тях и че ще си продам новия телефон на еBay.

Значи какво излиза? Ползването на отключен iPhone е предимно въпрос на суета – поне засега. И то суета без гаранции за бъдещето. Устройството изглежда много cool, но аз лично бих изчакал цената му да падне още – и като стане $100 с двугодишен договор, може евентуално да се замисля да си купя един 🙂 .


Мерси за споделената идея, Делевски 🙂 .

4 thoughts

 1. “Apple said today that a firmware update to the iPhone due to be released later this week “will likely result” in SIM-unlocked iPhones turning into very expensive bricks”.
  Poдробностите тук:
  http://arstechnica.com/news.ars/post/20070924-apple-firmware-update-likely-to-make-unlocked-iphones-permanently-inoperable.html

  Само дето аз нещо май не им вярвам 🙂 .
  А за идеята пък въобще не се сетих какво имаш предвид 🙂 .

 2. Ха – някакъв бъг има софта на блога. Виж го тоя линк как излезна от страницата 🙂 .

 3. @Делевски: Идеята за този пост дойде от един разговор с теб онзи ден – нали се чудехме кому е нужно отключен iPhone…
  Иначе се зачудих какво имаш предвид за връзката, защото при мен си се вмества в прозореца (но съм на 1600х1200), но като намалих прозореца видях какво имаш предвид. Като е много дълъг реда и не може да се пренесе очевидно става така и не знам дали може да се оправи…

 4. Много глупаво се получи – моя приятел сега се връща от Щатите, бях си поръчал да ми донесе iPhone, но не намерил магазин. Иначе телефона се отключва без да активираш смотания договор на АТТ. Ако не знаете, договора се активира само през iTunes. И сега си търся някои друг да ми донесе това телефонче….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *