Дребни блогопромени

Отдавна исках да добавя един плъг-ин към софтуера за блога. Исках да е видно от какъв IP адрес (държава) идват отделните коментари. Същестува такова нещо – IP2Nation – но инсталацията му ми отне мъничко време. Трябва да се добавят две таблици към базата данни на WordPress, а едната от тях е дълга над 28,000 записа и трябваше малко да се поблъскам да кача данните от таблицата на сайта си. После трябваше да се добави една PHP команда на правилното място в темата и знаменцата US flag вече се виждат до името на автора на коментар 🙂 .

Поиграх си и с favicon и изображението се появи поне на главната страница на блога. Но ще трябва да си направя по-хубава картинка.

Иска ми се и да направя секцията с архивите в лявата колона на страницата по-къса. Засега просто ограничих списъка до последните 12 месеца, но може би ще си променя кода на темата, така че тринадесетата връзка да е бутон за разгъване на списъка и показване на архивите за всички месеци. А може и направо да се образовам още малко и да видя дали ще мога да напиша мой собствен plug-in за WordPress 🙂 – но знанията ми по PHP са все още силно ограничени. Нищо – това може би ще е добър проект за научаване на малко повече!

14 thoughts

 1. Ае стига бе, лъжа и измама, българско знаменце :). Поствам от Дания с прокси в Ирландия, що лъже така тоя плъгин 🙂 ?

 2. Я да видим ако постна от България, дали няма да сложи датско знаменце! 😉 И така… проба! 🙂

 3. Нъц, България… А ти, Дончо, не се прикривай, сигурно отдавна си тук ама си се покрил нейде, хехе? 😉

 4. @Дончо: Иконката е снимка на две жълти врътки от един пулт, но определено не е много ясна и ще я сменям. Просто опитвах идеята да тръгне…
  Иначе верно че плъгина показва неправилно твоя IP адрес. Ще трябва да погледна таблицата с адреси и държави да видя да няма нещо грешно в нея баш за твоето IP.
  @Мишел: А ти в България ли си или пак се криеш из онлайн пространството 😉 😉 ?
  Поне моят адрес излиза с правилното знаменце…

 5. От България като пишеш си показва правилно флагчето 😉

 6. @Божидар: Повечето флагчета си излизат правилно. Но явно понякога таблицата с данни е в грешка…

 7. Това с държавите и IP адресите съм го ползвал в няколко мои уеб приложения доста успешно. Само че аз ползвам GeoIP – базата от адреси на MaxMind. Работи доста добре, но не предполагам няма plug-in за WordPress, който да ползва тази база. Иначе е много яко да виждаш кой откъде се обажда 🙂
  А между другото – какво има на тази картинка, която си сложил за favicon? Прилича леко на две кюлчето злато едно под друго 🙂 Може да направиш анкета, в която въпроса е: “Какво има на тази икона?”. Пък може и награди да се раздават на позналите 😉

 8. @Красимир: Погледнах тази база данни, която ти ползваш, но тя е с платен абонамент, а тази в плъгина е free – ама явно не е 100% точна. Но като за моите цели безплатната е ОК…
  Относно фавикона – виж петия коментар 🙂 . През уикенда ще си направя по-ясна иконка 🙂

 9. Ами който не чете(като мен) предните коментари, не е разбрал какво има на иконата 🙂

  Иначе ползвам базата GeoIP съвсем безплатно, само поставям обратна връзка към сайта на MaxMind в дъното на съответния уеб документ и готово. Уточнявам, обаче, че става дума за GeoLite Country(http://www.maxmind.com/app/geolitecountry), която според хорицата от MaxMind може да се ползва безплатно. Май съм ви подвел леко, като съм написал само GeoIP. Безплатното е GeoLite Country.

 10. @Красимир: Ясно, разбрах за безплатната база. Но аз лично не искам да слагам връзки засега и ще ползвам базата от плъгина, като я ъпдейтвам доколкото мога 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *