Как получавате известията за сметки за плащане в къщи?

{democracy:6}

Аз лично предпочитам сметките ми да пристигат на домашния адрес на хартия. Да, по този начин се трупат купчини документация в къщи – имам 2 или 3 кашона със стари сметки в мазето – и се изразходва хартия, но поне за мен е много по-удобно – сметките се събират само на едно място и почти винаги мога да намеря някой стар документ отпреди 5 години.

Доставката на сметки онлайн си има предимства – по-бързо, по-малко хабене на хартия – но вече самите сметки не идват като електронно писмо, а само като връзка към сайта на съответната компания, която е генерирала сметката – и в повечето случаи не се предлага история, по-дълга от последните 12 месеца (което може да е проблем в редки случаи – въпреки че звучи невероятно някой да ви търси за “неплатена” преди година и половина сметка, аз лично съм минал през поне две такива ситуации. А и в този случай сметките са разхвърляни по доста различни сайтове и достъпът до тях е по-паралелен, а не последователен (както е в случая, когато ги вадя от кашон, в който пликовете са общо взето подредени в хронологичен ред).

А колкото до плащанията – когато е възможно, плащам сметките с кредитна карта, която има облаги (5% възвръщаемост, например), а когато не е възможно, плащам електронно от една разплащателна банкова сметка.

9 thoughts

 1. Всичките ми сметки идват в акаунта ми във БоА и ги има като PDF файлове. Банката ми пази историята за последните 12 месеца, а пък и аз си ги свалям на компа и си имам архив. Ако ми потрябва някоя сметка на хартия (например като доказателство за адрес) си я разпечатвам и я нося където трябва. Тазгодишното кашонче има изгледи да е на 1/3 от размерите на миналогодишното 🙂 . Та с две думи – и ти имаш сметка в БоА и нищо не ти пречи да го ползваш това. Няма нито един от посочените от теб недостатъци 🙂 .

 2. Ако броим “вкъщи” Пловдив, сметките ми идват по ePay.

  Ако броим “вкъщи” Копенхаген, сметките ми идват като листчета, но само за справка – те отдавна са автоматично платени от банковата ми сметка. Мога да ги видя и в банката, и в сайтовете на съответните доставчици, но така и не си правя труда :).

 3. Добре де, колко често ти се е налагало да намериш документ от преди 5 години ? Особено след като си си платил сметките ?

 4. @singu – само спекулирам, защото не знам дали Владо го ползва това, но – когато работиш от в къщи нещо (на “частно” 🙂 ), тогава според данъчното законодателство след като имаш домашен офис, можеш да си приспаднеш от доходите същия процент от разходите и сметките по къщата, какъвто е площа на офиса от общата площ на къщата. Та за това ти трябва архив със сметките, защото пък данъчните могат да решат да ти направят ревизия за която и да е от последните 5 г. 🙂 .

 5. Ами аз си ги получавам на хартия, щото друго си е да има какво да изхвърлиш. Избягвам да ги пазя повече от 3-4 месеца и досега не съм имал проблеми. Иначе плащам на ръка, най-отдалечения офис е на 7-8 минути пеша по чехли от къщи, та плащането не ме тормози особено и няма нужда да викам пенсионирани роднини да се заемат с тая дейност.

 6. @Делевски: И аз имам сметка в БоА, да – но не я ползвам за основна. Плащам си сметките от друг account. Ти ми беше казал за услугата Потрфолио на БоА и мисля, че даже се регистрирах, но никога не започнах да я използвам сериозно. Разпратил съм достатъчно чекове от основната си разплащателна сметка и не ми се иска да работя с тази от БоА сега. Макар че ако намеря малко време, може малко да почета и да си поиграя, че да видя какво точно предлагат.
  @Дончо: Аз лично не искам автоматични плащания – искам да видя дали всичко е точно и чак тогава да пращам някому пари 🙂
  @singu: Документ отпреди няколко години май ми се е случвало само веднъж да търся. Все още не ми трябват тези документи за пред данъчните – както пише Делевски – но някой ден мога и дотам да стигна и вече ще съм свикнал. Щото както всички знаем, по-добре човек да си няма вземане-даване с американските данъчни, щото и Ал Капоне те са го бутнали в затвора едно време 🙂
  @Бисер: Ти пък на ръка плащаш… Надявам се, че опашките пред гишетата за плащане не са такива, каквито аз ги помня от едно време!

 7. Няма, бе! Там където аз плащам няма, поне по това време по което обикновено отивам. Чак съм почнал да се притеснявам – като няма опашки къде ли протича социалния живот на бабичките?

 8. @Владо: Аз лично имам доверие на фирмите тук. В България гледам първо и тогава плащам, но тук всичко си минава наистина автоматично и не ми се занимава да правя approve на всяка заявка отделно. Разбира се, така могат да правят само с контрагентите, които съм одобрил за автоматично плащане.

 9. @Бисер: Анджък де – и аз за това се чудех, че като знам, някои пенсионери се виждат с други живи хора предимно по опашките за какво ли не.
  @Дончо: Не че нямам вяра на фирмите, но пак [доста рядко] се случва някоя от тях да се издъни с нещо. И колкото по-рано видя издънката и направя постъпки за оправянето й, толкова по-добре. А и си водя статистика с другите цифри от сметките, не само с $$.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *