Първа теорема на Георгиев за sound системите

Колкото и да е скъпа една система за озвучаване, винаги ще липсва поне един важен компонент от нея.

Примери за доказателство имам много. На концерта на Rebecca St James – където саунд системата сигурно струваше поне четвърт милион долара (сумарно), свършиха микрофонните кабели и трябваше да постъпваме много евристично, за да си свържем последните няколко звукоизточника на сцената. На друг концерт през лятото – на футболния стадион на UB – в последния момент гръмнаха няколко канала от мониторния пулт и 6 канала мониторни усилватели (причината беше проливният дъжд, изсипал се над стадиона, но настоящата теорема не се занимава с причините, водещи до извода от нея 🙂 ). На друг концерт на открито това лято организаторът разбра в последния момент, че мобилната сцена, на която бяхме разпънали апаратурите, няма собствено захранване и търча с колата до Home Depot да наеме два генератора, а после аз трябваше да разпределя всички консуматори на енергия между тях. И т.н. и т.н.

Така че когато сте на концерт следващия път, не се чудете защо озвучителите са помъкнали всякакви сандъчета и екзотични дреболии със себе си – горната теорема обяснява това.

3 thoughts

  1. Затова и аз откривам ,че е добре да се презастрахова човек .Тоест да си нося преходници и повече разклонители кабели ефекти …китари .И да си зная ,че така или иначе може да изскочи проблем …важното е да се реши в последствие .

    Молитвата преди концерт е препоръчителна!!! 🙂

  2. @адаш: хмда… То това презастраховане си идва с опита. Аз се опитвам лека-полека да нося и допълнителни колони и усилватели, когато ходя да озвучавам – е, все още нямам точно “излишни” такива, но се опитвам така да си компоновам системата, че отделните звена да могат да бъдат взаимно заменяеми в случай на нужда 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *