Хард диск

Е, засега не изчаках цените да паднат. Снощи системният хард диск на компютъра, който е в офиса в къщи, взе да прави номера. Като се върнахме от ресторанта, видях че компютърът се е рестартирал и имаше някакво неприятно съобщение за хард диска. Хмммм, то тоз компютър от известно време беше почнал да се държи малко странно, но си мислех, че е заради някой вирус или спайуер. Но може и от диска да е. Веднага почнах да копирам целия системен диск (поне е само 30 ГБ) на втория диск, който добавих в кутията миналата година. Всичко се копира за по-малко от час. Погледнах пак за дискове, но не можах да намеря по-изгодно предложение от 250 GB Western Digital за $100… Поръчах си един от уеб сайта на Best Buy, но си избрах опцията да ида да си го взема от магазина, вместо да чакам тепърва да ми го доставят. Та сега дискът е в къщи, макар още да не съм отворил кутията.
Трябва да се огледам първо из PС-тата в къщи какви дискове има, че вече хич не помня какво съм купувал. Но дисковия капацитет на всичките компютри в къщи вече може и да надхвърля един терабайт… Само дето не винаги знам кое къде се намира. Но “народът иска да има”, по цитати от близкото минало. Така че уикендът може да трябва да отделя 1-2 часа да се позанимавам с преинсталация и малко почистване на домашните компютри. Дано намеря време.

Иначе днес попаднах на един много интересен чип – DS2401. Чипът представлява ROM сериен номер за вграждане в хардуер. Но това, което на мен ми направи впечатление, беше самият физически чип, който има само едно краче (е, и маса, но тя не се брои). Та сигналът по това краче е clock, положително захранване, адресна шина, командна шина и шина за данни. Удивително! Едно време в МЕИ-то цъкахме на PIC-12 – процесор с осем крачета, но тази схема тук надминава всичките ми смели очаквания. На всичкото отгоре човек можа да навърже няколко такива схеми една след друга и да ги адресира всичките поотделно, жертвайки само един изходен сигнал от микропроцесор, който да управлява тези чипове. Какво ли още ще измислим…

P.S. Най-накрая успях да наваксам с постингите – по едно време, докато си бяхме в България, бях изостанал с към десет дена, но сега ще продължавам да се старая да пиша навреме и с пресни впечатления, а не да карам с няколкодневни спомени. Имам още да пиша за България, но умишлено оставам материалите малко да поотлежат в главата ми.

4 thoughts

  1. Първо – хай :-). Досега не бях срещал такъв дневник. Готино е. За чипчето – ще откриеш, че Dallas-Maxim правят доста неща (термометри, серийни номера, МАС адреси, iButton и т.н.) с тоя 1-Wire интерфейс и наистина са много удобни. Аааа, и има PIC12 с 3 крака вече :-).

  2. Баси – колко коментара успях да нацвъкам :-). Сори.

  3. Споко, Митко. Дублиращите коментари просто няма да ги пусна… Пък нали точно за това е блога – да си пише и коментира.
    А иначе за PIC-a – не съм се ровил напоследък, че не ми трябва PIC. Други чипове ползваме на работата :-).

  4. Кажи нещо повече де, освен ако не си много секретен (няколко етажа под земята например :-)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *