Haulover Beach


Намерих плажа, за който винаги съм си мечтал!!!

Името му е Haulover Beach и се намира в северната част на Miami Beach, около 100-та улица. Collins Ave (A1A) пресича единият от каналите, които свързват вътрешния канал с океана, по един гърбав мост, и следващите миля и половина преминава през Haulover County Park.

Паркингът е платен – $5 на ден, но това включва произволен брой влизания и излизания (в случай че решите да прекарате горещите часове между 11:30 и 4:30 някъде на сянка и евентуално климатик). Паркира се на слънце – има няколко палми около паркинга, но те в никой случай не могат да предпазят автомобила ви от слънчевите лъчи, така че рефлективен сенник за предното стъкло помага много за поддържане на температура под точката на кипене в колата 😉 . Северната част на плажа (най-отдалечената от Miami Beach точка) била отделена за нудистки плаж, но така и не си направихме дълга разходка по плажа и не съм виждал дали наистина е така. Паркът е отворен от изгрев до залез слънце – а часовете на изгрева и залеза за съответния ден са обявени на табло на будката, в която събират таксата за паркинг.


Първото ни посещение там беше след справка с картата и каране около 25 минути в натовареното движение по А1А. Южният вход за парка се пада веднага след като се слезе от гърбавия мост – излиза се вдясно, плащат се $5 на будката, колата се паркира възможно най-близо – в 2 следобяд нямаше много коли на паркинга – и след това трябва да се ходи 5 или 10 минути в зависимост от това колко далеч от паркинга искате да се настаните на плажа. До паркинга има няколко душа със студена вода, както и няколко походни тоалетни. Плажната ивица е обрамчена от доста растителност и дървета, извън които върви асфалтова алея – там може да се кара колело или ролери, ако не е толкова горещо. На всеки 50 метра има пясъчна пътечка между дърветата, която извежда на ивицата.


Признавам си, че съвсем леко ме достраша първия път, когато стъпихме на пясъка на Haulover Beach – наоколо нямаше хора! Първите три или четири спасителни поста в южния край на плажа бяха с кепенци на прозорците и определено без спасители. Най-близките до нас човешки същества беше на около 150 метра от нас – и май бяха някакво семейство (или две) с жени, забулени от глава до пети (при доста вглеждане могат да се различат на горната снимка).


Разпънахме си хавлийките и шезлонгите на плажа и се проснахме на топлия пясък. Мечтата ми е да мога да лежа под слънцето без да слушам глъчки, пляскане на пулове и подвиквания “без коз”, без да ми мирише на цигари, без силна музика от околните капанчета и без килограми боклуци, окупиращи пясъка около мен. По същия начин се чувствах на Силистар през 1996-а година – тогава и там беше тихо и спокойно, но чувам, че сега всичко се е променило.

По едно време се зачудих за какво на плажа има ограждения с жълта полицейска лента, а в далечината забелязах и нещо като голяма клетка. Отидох до там да разследвам и добре че го направих, защото никога не бих се сетил за какво са огражденията. В тях имаше по една малка табелка “Внимание! Яйца от морски костенурки. Играта с тях е федерално престъпление” и още един куп факти за морските костенурки и методите за излюпване на малките. Явно Haulover e един от плажовете, на който костенурките снасят яйцата си, и съответно местните власти им осигуряват защита.

Чухме се с Делевски по телефона – те бяха заели позиция близо до Кейп Канаверал да наблюдават излитането на совалката. Ние с Бо я чухме чак от Маями – на повече от 200 мили от старта. Не видяхме нищо, но усетихме тътена. Репортерите от мястото на събитието потвърдиха, че точно нея сме чули.


При идването ни на същия плаж на следващата сутрин се почувствах едва ли не в райска градина. Водата беше кристално чиста, нямаше вълни, още повече нямаше хора 🙂 . Една от моите мечти, превърнати в действителност. Ако идеалът ви за плаж е нещо подобно – диво място без хора около вас – Haulover Beach е плажът и за вас!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *