Bootcamp (Mac OS X + Windows XP/Vista dual-boot how-to)

Как се инсталира и Windows на Mac компютър с Mac OS?

Генерално са възможни две опции:

 • Емулация -компютърът работи винаги под Мac OS, но с помощта на инсталирана виртуална машина за Windows може да изпълнява приложения за Windows в режим на емулиране. Програми, които предлагат тази възможност, са Parallels Desktop, VMware Fusion и други.

  Плюсове – могат да се използват и Windows и Mac OS едновременно. Минуси – не можах да намеря такава програма, която е безплатна; а и понеже се работи в режим на емулация, изпълнението става по-бавно.

 • Присъщо (native) поведение – по време на рестартиране се избира коя от двете операционни системи (Windows или Mac OS) да получи целия контрол върху хардуера. Това е или-или опция – в даден момент от време може да се използва само едната операционна система.

  Плюсове – допълнителният софтуер, необходим за активирането на тази опция, се предлага безплатно от Apple. Да, той все още е в бета-версия, но ще бъде вграден в следващия release на операционната система – Mac OS X Leopard. Минуси – не могат да се ползват и двете операционни системи едновременно.

В тази статия ще се спра само на втората опция. Може някой ден да пробвам и някое приложение за емулация, но тогава ще напиша нова статия.

Софтуерът, който ви позволява да направите своя Mac компютър двусистемно-стартируем (dual-boot), се нарича Bootcamp. На тази страница са инструкциите (на английски). Не можах да ги намеря на страницата на apple.bg, така че ще включа най-важните точки тук, а който желае, може да чете оригинала на английски от горната връзка.

Изискванията към Mac компютъра ви са/трябва да имате инсталирани следните неща:

 • Mac OS X Tiger версия 10.4.6 или по-нова (проверете чрез Software Update)
 • Последните обновявания (updates) на фърмуера (проверете чрез страницата за поддръжка)
 • 10 гигабайта свободно дисково пространство
 • Mac компютър с процесор на Intel
 • Празен DVD-R(W) или CD-R(W)
 • Принтер за инструкциите (ще трябва да си ги разпечатате преди да започнете да инсталирате Windows – наистина).

  Бележка от Владо – в моя случай се разминах без принтер – ползвах си Thinkpad-а да гледам инструкциите през него. Виж долната снимка за детайли…)

 • Законна версия на Windows – XP Home или Professional със Service Pack 2, Vista Home Basic, Home Premium, Business или Ultimate (версии за upgrade или версии, записани по на няколко диска, не стават).


My Bootcamp installation setup

Кратък клас по Bootcamp:

 1. Уверете се, че вашият Mac компютър с процесор на Intel има инсталирани последните версии на Mac OS X и фърмуер. Технологията, която осигурява правилното функциониране на Bootcamp, е част от тях. Препоръчително е и да си разпечатате документът за инсталиране (PDF документ на английски).
 2. Bootcamp ще изпече диск с драйверите, необходими на Windows за разпознаване на хардуера, който е специфичен за Mac компютъра ви. Важно: това трябва да бъде направено преди да започнете инсталацията на Windows!
 3. Софтуерът ще ви помогне и да заделите дисково пространство за инсталацията на Windows без да е необходимо да копирате файловата си система от Mac OS. Използвайте плъзгача да определите размера, който ще е подходящ за вас. Bootcamp ви осигурява възможност да премахнете дяла за Windows, ако по-късно пожелаете това.
 4. Поставете диска с инсталацията на Windows в устройството и инсталирайте и тази операционна система. Изберете дисковия дял, създаден от вас за Windows, и бъдете внимателни при този избор, защото иначе бихте могли да изтриете всички файлове от вашата Mac OS файлова система.

Това, през което аз минах като начинаещ Mac OS X потребител и специално за други такива начинаещи като мен (Дончо, не се обиждай, моля, ама гледам и теб да улесня… 🙂 – щото и двамата сме еднакви Мак инвалиди май):

 1. В допълнение на горепосочените изисквания ви трябва и свободен следобед или вечер, в който половинката ви не е заседнала пред MacBook-а си; кафе и търпение… 🙂
 2. Bootcamp се сваля от тук.
 3. След като се свали (ако не е пипано нищо по Mac компютъра, файлът (Bootcamp1.4.dmg) се е записал на десктопа), Bootcamp трябва се инсталира. Щрака се два пъти и след като се мине през стъпките на инсталацията, може да се прочетат и инструкциите за инсталиране, които идват със софтуера.
 4. След инсталирането трябва да се стартира Bootcamp. След 5 минути ровене 🙁 установих, че правилния начин за това е да се отиде до Macintosh HD -> Applications -> Utilities и да се щракне два пъти иконата Boot Camp Assistant, която се намира там.
 5. Boot Camp Assistant си изпича CD-то с Windows драйвери, които ще са му необходими по-късно.
 6. Ако желаете да създадете дисков дял за Windows и размер, различен от осигурения от двата бутона “Divide Equally” и “Use 32 GB”, хванете точката между двата дяла с мишката и я завлачете до желания размер. Аз създадох Windows дисков дял с размер 20 ГБ.
 7. Следващата стъпка е инсталирането на Windows от неговото си CD.
 8. Следващ блокаж – инсталацията на Windows стига до едно място, на което “Enter = Install Windows”. Натискам аз големия клавиш Enter, натискам – нищо не става. Рестартирах няколко пъти да видя дали и инсталацията на Mac OS X не се е издънила – не, всичко си беше наред. Загледах се в клавиатурата на MacBook-а и забелязах, че клавишът е кръстен Return. За да стане Enter, трябва фактически да се натисне alt(option)+return… MacBook-ът има и един малък клавиш, кръстен enter от дясната страна на клавиша Интервал – той може да се ползва без да трябва да се държи alt.
 9. Документът за инсталация съветва против използването на версия на Windows XP, по-стара от SP2. Чудех се защо – а отговорът е лесен. Изпеченото CD с Windows драйвери за Mac изисква версията на Windows Installer от SP2. Без драйверите не може да се пусне мрежовия хардуер на Мак-а, не може да се свали SP2 и кръгът се затваря. Решението – SP2 (266МБ) на CD или на USB устройство.

  И така не стана обаче. Инсталацията на SP2 се дъни още в началото и не ще да продължи. Струва ми се, че дискът не се вижда съвсем правилно от операционната система и за това може да трябват драйвери от Мак CD-то, което обаче не мога да инсталирам без SP2. Приемам, че Apple са прави в препоръките си и спирам да пробвам този начин. Ще си намеря CD с Windows XP със SP2!

 10. Този път стана! Всичко тръгна – инсталацията на Windows със SP2 мина гладко. След нея пъхнах CD-то с драйвери за MacBook-а и то стартира автоматично и си инсталира всички необходими драйвери. Безжичната LAN карта разпозна домашната мрежа, поиска ми паролата и бях онлайн. Изтеглих и инсталирах Firefox и заключих, че инсталацията на Windows е готова за работа.

Как се избира операционната система при стартиране на компютъра? Едната от тях винаги се зарежда по подразбиране (за настройката виж следващия параграф) – при нас това ще е Mac OS. За да се стартира Windows, трябва да се държи натиснат клавишът Alt/Option по време на стартиране на компютъра (точно след като се чуе звукът) и на екрана зилиза меню с наличните опции – Mac OS и Windows. Двойно щракане върху едната от тях продължава зареждането на избраната операционна система.

Операционната система, която ще се зареди без намеса от страна на потребителя при стартиране на компютъра, се избира от System Preferences -> System: Startup Disk -> Select the system you want to use to start up your computer.


Приемам допълнения и пояснения към тази статия.

9 thoughts

 1. Владо, благодаря!

  Този постинг е като отговор на молитвите ми от вччера следобед. Смятам да мина на Мак, но имам специализиран софтуеър, за който трябва уиндолс, било и веднъж на месец. Чух за паралел, но чух и 70$… Досега не съм давал пари за програма, ще е интересно да видя как се чувства изпечен крадец в магазин.

  Така или иначе много благодаря за пространното обяснение. Със сигурност поне в началото ще се възползвам от него. При все че по-данни на разузнаването маковете забиват под уиндолс.

  Бъдете здрав и всичко най-хубаво да ви се случва!
  Ясен Пекунов

 2. С риск да ме освиркате – какво е предимството на Mac, когато е с моторолски процесор ми е ясно, но когато е с интелски процесор нещо не мога да разбера къде е далаверата от Mac-a?

 3. @Yassen: Моля.
  Хм, аз пък вече от много време не съм си свалял програма, която да използвам сериозно после. Е, свалям си trial versions да пробвам кой софтуер си заслужава парите, но после обикновено гледам да си ги купя, ако наистина ще ми трябват – все пак и аз мога да храня семейството си и да живея нормален живот поради факта, че други хора плащат за софтуера, който нашата фирма (демек колегите и аз) пише и продава, така че уважавам труда на колегите и правя с тях така, както бих искал и с мен да правят :-).
  Ако имаш още въпроси, питай, макар че ще си поиграя още мъничко в този Windows и после ще го затрия – жена ми, която е основният собственик на MacBook-а, се муси на Windows-а и ме пита що трябва да работи с него… почна да й харесва Мac OS, а и има почти всичкият софтуер, с който засега трябва да работи. Може би ще й инсталирам Open Office for Mac утре (и може да напиша статийка и за това) и остава да й купя Photoshop Elements for Mac – макар че честно казано вчера се загледах в цените на Photoshop CS3 (който си е написан за Макове с интелски процесори) и видях, че са доста по-ниски от това, което си мислех – видях го само за $384… Ще мисля по въпроса :-), но ще е така, както каже Бо.
  А маковете може би забиват под Windows засега, понеже Boot Camp е само в Beta версия. Ако изчакаш до следващия release на Mac OS X – Leopard (според Apple това ще е през октомври…), по предварителни данни той ще включва в себе си release версия на Boot Camp и ще е даже още по-лесно!

 4. @zdravko: Предимството на Мак с интелски процесор:
  1. Core 2 Duo е по-бърз от PowerPC процесора (който, само за протокола – без да се заяждам ни най-малко ;-), е дизайн на Apple-IBM-Motorola) и определено е по-нова технология.
  2. MacBook в този си вид (13.3″ екран) излиза по-евтин от лаптоп с подобен външен вид (някаквo Sony Vaio май беше). Евтините ($600) лаптопи са сиви и с 15.4″ екран.
  3. Предимството на Мак-а не е главно в процесора, а в операционната система.
  Това е, което поне аз съм видял засега – а ти, Здравко, ме познаваш, и знаеш, че не съм религиозен фен на Apple и Mac ;-). А, и нямам файда от това да те освирквам.

 5. Драги Владо,

  Ще купя macbook живот и здраве след 13 Ноември, така че се надявам да хвана леопарда (за опащката). Обаче продавачът на ябълки в кварталния плод и зеленчук (В Сф, на Раковска до пл. Славейков) изрази съмнение, че леопарда наистина ще Boot Camp-ва веднага щом излезе както трябва. Ще видим…

  Ако при инсталацията на отворения офис има някакви нежелани преживявания, ще съм благодарен да ги опишеш.

  И най-сетне искам да те поздравя за блога ти. Той е първият (добре де, вторият, ама първият неслужебно), който ще следя. В тази връзка аз ли съм глупав или не виждам RSS?

  С най-искрени поздрави,
  Ясен

 6. @Ясен: Мерси. Ще продължавам да пиша по тези въпроси – човъркането по Макинтоша ми харесва, защото е нещо ново. Като му свикна, ще взема малко и с някой Линукс да си поиграя 🙂 да видя какво ще излезе от това!

 7. Много полезен пост, поздравления! Особено за подробните указания. Бих добавил само, че наред с Parallels Desktop и VMWare Fusion има и други начини да емулираш операционни системи върху Mac OS X машина, между които не лоши open source и безплатни решения. Написъл съм кратко сравнение ето тук: http://etosx.blogspot.com/2007/04/howto-run-windows-linux-dos-freebsd-on.html

 8. Въпросче -Дали линка за теглене на Boot-Camp-а не е вече предвидливо махнат от сайта на Apple, (задава се Leopard на хоризонта) или трябва да го заредя от Mac-a? 🙂

 9. @Ivan: Хм, наистина са махнали старата версия от Boot Camp от мястото, към което сочи връзката в статията. Ще проверя довечера дали пазя версията за Mac OS X Tiger и ако имам .dmg-то, ще ти пиша мейл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *