Врътня

Случвало ли ви се е да седнете да си подредите някакви дребни неща, като си мислите, че най-вероятно ще свършите до максимум половин час, и три часа по-късно около вас все още да има натрупани купчинки с неща, които трябва да се занесат тук или там?

Тази вечер много оптимистично реших да си подредя бюрото в офиса в къщи. Нищо и никаква работа – бюрото е Г-образно, рамената са дълги по около метър. Над всяко рамо има надстройка с по едно шкафче, а в центъра на Г-то има ниша за монитор. Други шкафове и чекмеджета няма. Очакването за половин час работа изглеждаше толкова реално… но всъщност отидоха два часа и половина подреждане, сортиране и пренасяне :-(. Уж дреболийки разни, а толкова време да изяждат.

Не знам къде да балансирам нуждата подобни неща да са ми винаги под ръка и изгубеното време за подреждане (поне се ми се случва само по веднъж на година). Ако не подреждам, забравям какво имам – днес искрено се учудих на някои неща, за които си спомних с каква цел съм купил, но явно съм забравил къде прилежно съм ги “подредил” по шкафчетата. И все едно ги нямам… Точно за това трябва понякога да пресортирам всички такива неща. Надявах се да мога да подредя и други неща в стаята, но не стигнах чак дотам. Нищо – след няколко месеца идва зима и ще има с какво да се занимавам в тъмните студени ноемврийски вечери!

Само че идеята за започване на подобно упражнение почва да ме притеснява все повече след всяко подреждане.

6 thoughts

 1. При едно подреждане най-важното е да се отделят нещата, който не се ползват и те съответно да бъдат изхвърлени или подарени на някой, който има нужда от тях. Винаги има такива. Случвало ми се е да махна толкова неща, че след това на бюрото да остане само компютъра, бележник и моливник(май така му се викаше; химикалник май е по-добре понеже моливите в него и без това са малко – 1 или 2 🙂 ). Обаче бюро без чекмедженца и рафтчета просто става панаир за има-няма 2 седмици. Аз имам само 1 чекмедже на моето бюро вкъщи, а виждам, че още 2 няма хич да ми дойдат зле.
  Понякога, ако имам време, занимавката, наречена “подреждане” се оказва приятна. Изникват(както си забелязал) доста неща, за който си забравил(полезни неща, мили спомени, касови бележки, паспортни снимки от гимназията 🙂 ), а понякога и пари си намирам, забутани под някой лист хартия… 😉

 2. Де да беше всеки път това с парите, но пък случва се… 😉 Последният път си намерих 5 лв. Май по-интересната част са милите спомени(не съм сантиментален, но е интересно) и забравените чисто нови неща, купени и заровени(това, което си спомням от едно от последните подреждания беше намирането на 2 чисто нови картички за Коледа, заедно с пликовете – добър удар).
  Не забравяй да изхвърляш/подаряваш/пробутваш нещата, които не си ползвал в близките 3-4 месеца – това определено осигурява по-голям период до следващото “досадно” подреждане 🙂

 3. Напълно те разбирам,Владко 😉 .Аз преди няколко дена се бях захванала да подредя детската секция в стаята на Теди,че беше напълнила всичките шкафчета с много и най-различни играчки,а скоро ще е в първи клас,та трябваше да освободя място за учебниците,тетрадките и другите ученически пособия.Шкафчетата са 13 и аз си мислех,че за 3 часа ще успея да ги подредя всичките,но се оказа,че това време ми стигна само за 3 от тях(но най-големите 🙂 ).Не ми се мисли,че ме чакат още 10 шкафчета за подреждане…Да ти кажа,че “дребните неща” винаги отнемат повече врема за подреждане,отколкото “по-едрите” 🙂 .

 4. Аз пък имах навика работната ми маса в къщи да тъне в привиден безпорядък 🙂 , поне така изглеждаше в очите на околните. Веднъж си подредих нещата по кутийки, с надписи, отне ми 2-3 дни ( най се озорих с SMD елементите ), след което със седмици не можех да си намеря разни чипове,резистори и кондензатори 🙁 , има такива, които въобще не открих след подредбата. Всъщност, открих ги, когато отидох и купих същите неща за 2-ри път от магазина.
  Оттогава са върл фен на разхвърляната маса, трупам по масата и си знам всичко къде се намира 🙂

 5. @Светослав: Абе то и аз съм точно като теб, но по едно време почва да няма място да сложа нещо на бюрото – все трябва да е върху купчинки от други неща. И тогава разбирам, че е дошло времето за подреждане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *