Първият учебен ден


Децата тръгнаха на училище днес :-).

Първият учебен ден досега винаги се е падал във вторника след първия понеделник на септември (който винаги е празник – Денят на труда, Labor Day). Тази година обаче по неизвестни за мен причини и вторникът е неучебен ден, а децата започнаха в сряда.

В училището нямаше организирани мероприятия тип “всички на двора и с бодра песен марш по класните стаи”. Беше си нормален учебен ден – заведохме децата до училище заедно с Бо, а автобусите изсипаха пътуващите. Новият директор на училището беше застанал пред входната врата и поздравяваше и се запознаваше с всички родители.

И двете деца бяха радостни от завръщането си в училище. Сега пак ще прекарват часовете от 8:30 до 15:10 там. След това имат домашни, четене на книги и други подобни занимавки, та нашето чудене с какво точно да ги занимаваме през деня малко ще понамалее.

И майка им е щастлива, защото от днес почва нейната “ваканция” :-D.

21 thoughts

 1. като гледам майката, и бащата трябва да е щастлив :))))

 2. Така е във ваше село 🙂 , в наше село, в предучилищната не е така. Влизат под шпалир, в колона по един, застават мирно до шкафчетата и чакат 2-ро нареждане, до тогава не могат да мръднат. Като ги вземаш е същото, родителите чакат на колона, викат децата едно по едно, а те стоят мирно пред шкафчетата си в коридора.

  Сутрин трябва да заведеш детото точно в 8:45, ако го заведеш по-рано плащаш $1700 на година, което е евтин трик да те накарат да спонсорираш училището, защото това не е нормален час, обикновено по това време родителите са на работа. Още по готин е трика, че предучилищната свършва в 15:00, т.е. пак през работно време, ако детето трябва да остане след този час, плащаш още $1700 на година, хитро измислено. Освен това заявиш ли, че детето ще идва по-рано и/или по-късно ще си тръгва, после не може да се откажеш. То може, ама няма да ти върнат надвзетите пари, така пишеше в правилника. Значи цифрите са така: 2 x $1700 + едонкратна такса $200, или по $300 на месец.

 3. @с.: И бащата е щастлив, да.
  @Светослав: Толкова ли ви е близо училището, че трябва да водите детето пеша, а не да го качвате на автобус?
  Що да не е нормално време 8:45? Аз водя нашите в 8:30 и после отивам на работа.
  Таксата не е “спонсорство” за училището, а плащане за day care. Хубавото е, че доста хора тук може да живеят много нормален живот само на една заплата и вторият родител може да води и да взима децата на/от училище и да не трябва да ти пука кога почват и кога свършват.
  Вашето дете не трябва ли да е първи клас? Или в Илиной нещата са по-различни отколкото при нас…

 4. Ами не е нормално време в 8:45, защото както казах, по това време родителите обикновено са на работа. Ти може и в 9:30 да идеш на работа 🙂 , ама почти всички ходят много по-рано. Ако заведеш детето по-рано от 8:45 ти вземат тези пари, ако го водиш точно в 8:45 не ги вземат, та затова казвам, че са евтини трикове. Така или иначе, учителките са на работа от 7:00, не виждам какъв им е дерта за day care. А иначе пише по документите, че е безплатно.
  Много е измислена тази работа, детска градина и предучилищна по 5-6 часа, поне 8 часа да е, колкото е продължителността на нормалния работен ден.
  Не, не трябва да е в 1-ви клас, за 1 ден да е, но няма да ти вземат детето, ако на 1 септември не е навършило години, смешно, но е факт.
  Дончо, във ваше датско село :-), как стоят нещата ?

 5. @Светослав: Ааааа, ясно – в нашия дистрикт датата за навършените години е 1 декември. Чувал съм, че по други може и да е 1 септември и вашият явно е един от тях. А що да е смешно – не разбирам. Казват дата и това е – няма изключения.
  А за продължителността на училището в зависимост от работния ден – това е въпрос на гледна точка. Ако трябва да е 8 часа, ще трябва да е 10 – да позволи на всички да отидат до работа след като си оставят детето, и след това да се върнат следобед или вечерта да си го вземат. Някои хора работят от 6 сутринта, други са втора смяна… Не може да се направи вариант, който е идеален за всички. Аз нямам оплаквания от шестте часа и половина, в които децата са на училище – толкова са и точка. Как ще съвместя моите задължения си е мой проблем, не на училището. То за това трябва да стане ясно на всички още от самото начало, че да отгледаш дете/деца си е доста голяма отговорност и е свързана и с много финансови въпроси за разрешаване…
  Пример: ако не плащаш ти за day care, понеже на теб ти трябва, все някой трябва да плати за допълнителните часове или възпитатели в училището. Приходите на училището идват от данъците на хората, които притежават къщи. За да има допълнителни пари, ще ми вдигнат данъците на мен – комуто не трябва тази услуга, за да не платиш ти, на когото му трябва. Ако погледнеш обективно, кой е по-честният метод? Да плаща само този, на когото трябва услугата, или да плащат всички, без оглед на нуждата? Аз определено клоня към първия метод – всеки да си решава какво му трябва на него и да си прави сметките как може да покрие тези нужди. Няма нищо безплатно – всичко се заплаща и парите идват от всички нас. А моята цел е парите, които идват от мен, да могат да отиват за възможно най-малко уравниловка… Лично мнение :-).

 6. Хората с къщи тук плащат данъци между 5000 и 7000$ средно за да се издържа скул дистрикта – без значение дали въобще имат деца в училищна възраст. Ако някой от друг скул дистрикт иска да дойде да учи в нашия – трябва да плати 13000$ на година. Хората, които живеят под наем в нашия скул дистрикт (а и не само тук) не плащат и 1 цент за това, че децата им ходят на училище тук. Айде сега пак да преценим кое е правилно/неправилно, честно/нечестно и дали има евтини трикове 🙂 .

 7. @Делевски: Колкото и да съм съгласен с теб, трябва да отбележа за протокола, че формално и хората, които живеят под наем, плащат пари на училищния район. Не искам да търся под вола теле, но месечен наем от $900 (колкото май вървят наемите около вас, ако се не лъжа) прави годишен наем от $10,800 на апартамент, и сигурно известна част от тези средства биват употребени от хазаина за заплащане на училищните данъци на неговата сграда. Но определено по този начин е по-евтино отколкото ако имаш собствена къща…

 8. Така е – но има едно голямо НО 🙂 . Същия е почти и наема във несравнимо по-лош скул дистрикт, докато таксите там са доста по-ниски. Пък и хазяина плаща данъците на сградата без значение дали в нея има наематели или не. Аз много харесвам един познат какво казва по тоя въпрос – “Скул дистрикта купува и продава къщите в Америка – нищо друго” 🙂 . Пък и в крайна сметка човек тук има право на доста голям избор.

 9. В суматохата забравих да пожелая на децата успех в училище 🙂 .

 10. Ами смешно е Владо, защото не е толкова сложно, родителите да могат сами да решават дали на 6г. или на 7г. да тръгва детето им на училище , предполагам се сещаш за какво става дума 🙂

  Нормалния работен ден, като изключим тези работещи на смени, започва към 7:00-7:30 сутринта, а не в 9:00-9:30. Става ми много смешно, един път говорите, че всичко в Хамерика е много хитро измислено, всичко е вери найс, така се правело бизнес, така се правело еди какво си, обаче като се посочат такива недомислици, скачате веднага да вадите от 9 кладенеца вода, сакън недейте казвайте лоша дума против Америка 🙂 , в толкова часа и точка 🙂 . Американци да бяхте, а не сте, нямаше толкова да се притеснявате за имиджа на Америка 🙂

  Делевски, интересно ми е, къде може да се прочете за данъците, които цитира ? Нещо ми се вижда доста височка цифрата. За колко голяма къща, с каква данъчна оценка, в какво състояние, дървена на 100г., нова и т.н. Защото може и палат да имаш, може и колиба, съответно данъците са различни. Примерно, нашето село има население около 70,000 , да речем средно са по 5 човека в домакинство, т.е. 14,000 домакинства x $7,000 = $98,000,000 , вижда ми се прекалено голяма цифрата.

 11. Айде бе, стига сте рИвали за тоя или ония скул дистрикт ;).

  В Дания е просто – всичко е “безплатно”, но данъците за около 50% за семеен и 62% за несемеен човек. От там насетне държавата прибира един голям куп пари и решава какво да прави с тях.

  Липсата на директни лични такси за образование датчаните смятат за голяма привилегия. Истината е, че действително ако детето има желание, независимо от социалния статус на родителите то може да получи университетско и нагоре degree. Което в САЩ някак е трудно. Отделно държавата предоставя около €500/месец на всеки над 17 години, който учи. Разбира се, това са пари след данъците, реално предоставя повече, но си ги (само)облага.

  А, да, едно нещо е платено, и това е daycare-а на малките ученици. Ако искаш да ти занимават детето след училище, плащаш горе/долу толкова, колкото си плащал и за детска градина преди: €250-300.

 12. @Светослав:
  Данните за наше село:
  “16,136 жители, 6,741 домакинства, 4,361 семейства. Средна цена на къща около $100,000”
  Училищни данъци, събирани за тази година = $10,736,000, т.е. средно по $1,592 на домакинство, или много грубо 1.5%.
  Ваше село:
  “63,348 жители, 23,223 домакинства, and 17,045 семейства. Средна цена на къща $272,000”
  Ако приемем същия процент (1.5%), по цена на къща и домакинства става $4,080 * 23,233 = $94,790,640, което много се приближава до твоята сметка…
  Мога да намеря още данни, ама после, че сега излизам ;-).

 13. Владо, мерси, това исках да видя, като крайна резултат се приближават двете сметки, но много се различават множителите :-), т.е. $4,080

 14. Данъците, дето се събират в нашето село незнам колко са като тотал, но това може лесно да се разбере от съответните сайтове. Иначе часта от тях, която отива само за нашия скул дистрикт (имаме 3 в селото) е 12$ млн. Това пък можеш да го прочетеш в сайта на дистрикта. Благодарение на това, че в селото има два много големи схопинг центъра и от тях се събират доста данъци също, вече 15 г. не е вдигана часта от данъка, която отива за издръжка на общинската администрация. А иначе от http://www.zillow.com можеш да разбереш колко са данъците за всяка една къща. Средната къща при нас, която е с цена около 400к има данъци между 5000 и 6000$.

 15. Хайде, наслука с науката! Дано да са се метнали на майка си и татко си – ученолюбиви и умни!

 16. Мерси на всички за поздравленията :-).
  А за данъците и вечния въпрос “капитализъм срещу социализъм” ще продължим да дискутираме под някоя друга статия…

 17. @Светослав: Аз не да се заяждам… ама и в България забавачницата се оказва платена в държавното училище – ако имаш време,прочети тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *