Rochester Museum & Science Center


В събота ходихме на посещение в Музея на Науката в Рочестър – на около 80 мили от къщи. По принцип се интересувахме главно от планетариума – децата май не бяха ходили на подобна атракция досега и решихме да ги заведем.

Годишното членство за Buffalo Museum of Science, което закупихме за $50, ни дава право на семейни посещения не само в музея в Buffalo, а и в куп други подобни музеи в Щатите, а и по цял свят – и това в продължение на цяла година… Ще падне обикаляне в близките (до 200 мили) градчета с музеи през зимата! В Рочестър ни издадоха безплатни билети за музея и за “прожекциите” в планетариума.

В самия музей имаше доста макети за това как работи това или онова – скрипец, спирачки на кола, генератор… Имаше и постановка с телевизионен метеоролог – заставаш на една точка пред зелен екран, натискаш едно копче и приятелите ти те гледат да представяш прогнозата за времето пред истинска карта на региона. Жалко само, че тези снимки не станаха хубави – опитах се да снимам телевизора, но без особен успех. Качихме се и в един симулатор на изследователска подводница, който доста ни пораздруса… В една от залите имаше истински макет на мастодонт с кости, събрани от околността на Рочестър.

Владо на скрипеца – можах да се вдигна сам и с тройния, и с двойния скрипец…:


Бо алпинистка:


Планетариумът се помещава в отделна сграда. Куполът му е с диаметър 65 фута (близо 20 метра), прожекторът – Siemens, инсталиран през 1968 година. Посетихме едно звездно шоу, в което водещият ни обясняваше какви звезди можем да видим на небето тази седмица и къде да ги търсим, а после изгледахме един филм за една американска астронавтка, шестмесечното й пребиваване на Международната Космическа Станция и завръщането й на земята.

Куполът на планетариума се вижда зад Бо:


След почти едночасова разходка в изложбените зали на музея се завърнахме в кинозалата на планетариума, но този път не за звездно шоу, а за филма “Бобри” – увлекателен научнопопулярен разказ за семейство бобри в Скалистите планини с изумително операторско майсторство… Филмът се прожектира на вътрешната повърхност на купола на планетариума и заема почти цялото зрително поле на гледащите и е доста впечатляващо. На децата им хареса много да гледат как бобрите повалят дърво след дърво и преграждат реката :-).

Бо носи Луната:


Бо и децата зад макета на торнадо:


Реконструкция на мастодонта по скелета:


4 thoughts

  1. На интересно място сте били и много неща сте видяли.Ще може ли и мен да ме заведете там,когато ви дойда на гости? 😉

  2. @Веси: Естествено, че ще те заведем :-). Ти само ела, пък гледай какво ще става…

  3. Вярно важи и за Чикагските музеи, което е супер далавера, защото входа само за един от тях е нормално между 25 и 35$ на човек 🙂 . Ако не бях ги обходил всичките, щях да те накарам и на мен да ми купиш един такъв пас 🙂 .

  4. @Делевски – да, важи. Жалко че не го видяхме по-рано. Ама като дойдем следващия път до Чикаго, ще идем да разгледаме поне Field Museum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *