MacBook: Първи впечатления

Харесва ми.

Това е впечатлението ми от MacBook лаптопа на Бо с две думи… Както всяка друга техника, и тази си има плюсове, и минуси – особено за хора като нас, които не са свикнали нито с MacOS, нито с BSD, но цялостното впечатление и на двама ни е много положително.

Какво ми харесва:

 • Външен вид – не мисля, че досега сме имали хардуер със симпатичната ябълкова емблема. MacBook-ът си е типичен Apple продукт – детайлите са изпипани до крайност, цялостната естетика – също. Удоволствие е да се държи такъв лаптоп на масата пред вас или на скута. А по въпроса за цената – онзи ден се заговорихме с Дончо и направихме бързи сравнения между този MacBook и лаптоп Dell (цена директно от сайта им за САЩ) с възможно най-близки параметри и цените излязоха много близки – даже в повечето случаи цената на Dell излизаше по-висока с няколко десетки долара…
 • Trackpad – никога не съм харесвал тракпади и никога не ползвам това устройство на лаптопа си IBM (вместо това позвам малкия червен “джойстик” между клавишите G, H, N и B…). Но тракпадът на MacBook-a е направен много удобно. Типично за Мак компютри бутонът под него е само един. Преди няколко месеца се чудех бутон+още_кой_клавиш е равно на натискане на десен бутон, но сега се оказа, че няма смисъл от това – чукване с един пръст по тракпада е “ляв бутон”, а чукване с два пръста едновременно е “десен бутон”. Движение на един пръст върху повърхността на тракпада мести курсора, а движение на два пръста едновременно скролва страницата. Мисля, че някои програми поддържат zoom посредством два раздалечаващи се или събиращи се пръста върху тракпада, но още не съм го изпробвал.
 • MacOS – досега не ни се е случвало да трябва да рестартираме лаптопа, а го ползваме от понеделник. Инсталирах му Skype клиент и FireFox (че не всички страници излизат хубаво с вградения Safari). Добавянето на българска фонетична клавиатура стана с няколко щракания на мишката. При първото включване на компютъра след ваденето му от кутията ни попита за някои данни, поиска си паролата за домашната мрежа и всичко тръгна от раз и без излишно суетене. Когато трябваше да закача един мрежов диск (на който Бо си държи снимките), операционната система ме попита само за парола, закачи диска и сега винаги го показва в прозореца “Mac HDD”, както се нарича аналогът на Windows Explorer.

Какво не ми харесва:

 • MacOS – не че не ми харесва, а просто не съм свикнал да работя с нея. И трябва доста да се ровя за някои елементарни операции. Трябва също или да свикна с, или да сменя всичките keyboard shortcuts – така че да са по-близки до тези от Windows – понеже ги ползвам постоянно.
 • Arrow keys – понеже виждам само 4 клавиша за стрелки на лаптопа (страничните функции са дублирани на тях), трябва да открия с кой клавиш да използвам допълнителните функции. Това леко ме притеснява, понеже съм свикнал когато чета книга от екрана на лаптопа да съм сложил само една ръка върху клавиатурата и да прелиствам, но да мога в същото време да използвам и нормалните стрелки.
 • Българска фонетична клавиатура – местата на поне два клавиша са разменени. Буквата ‘Ъ’ е на клавиша ‘X”, а ‘Ь’ (и то не ер малък, а руското еръй, което даже не знам къде да намеря на фонетичната си клавиатура за Windows), е на клавиша ‘Y’ и още се бъркам. Освен това горният регистър на цифровите клавиши (1,2,3,…) не поддържа символите на латиница (@, #, …), а някакви други символи по БДС. Сигурно си има някакъв трик за това, но трябва да разбера какъв е той…

Още не съм имал шанс да изпробвам бързодействието на процесора поради простата причина, че нямам сериозен софтуер за Мак. Един приятел ми обеща да ми заеме копие на стария му набор на Adobe (CS2), с който само ще пробвам как се държи хардуера. Имам версия на ProTools LE 7 за Mac, но ще трябва да намеря време да я инсталирам и да закача лаптопа за front-end интерфейса (Digi-002 Rack), за да видя дали ще мога да запиша 18 пътечки едновременно; и с по колко плъгина на пътечка няма да се задъха MacBook-ът.

Следва: инсталация на Bootcamp, Windows XP и доста РС софтуер…

7 thoughts

 1. CS2 няма да се представи добре, защото няма нативна поддръжка за Intel процесори, така че ще мине през Rosetta емулатора на PPC. Чак в CS3 има поддръжка за “новите” Intel-базирани Макове, a когато даден софтуер не е компилиран за Intel или не върви с Universal Binary за PPC/Intel резултатите като производителност на MacBook не са особено впечатляващи 😉

 2. Препоръка: Adobe CS3 Suite препоръчвам!

  След CS3 приложенията на Adobe/Macromedia са оптимизирани за Mac, и са доста по бързи (по-пъргави)… CS2 – не са.

  Cheers, и честит Мак! 🙂

 3. Смених стандарта през лятото на 2003. И когато си израсъл край рста, когато моториката ти е неправилната, когато единственото дето знаеш как се намира е икона под джам – отнема време да се пре родиш.

  За 12 години ползване на рс ВЕДНЪЖ не форматирах диска.
  На мака го направих два пъти в един ден.

  НИЩО не изчезна. Смених два пъти операционната система. Качих всичко от Макромедия (тогава) и Адоб, комуникирах с Фърст клас, Месинджър и излизах в мрежата през Сафари.

  Месец по късно потърсих как да му сложа още РАМ и се справих за три секунди. МИСЛЕНО Е. Мислено е като как аз, дето носех рани от джам, щях да потърся рама и го извадя, сложа обратно без да строша пръст или обеля кожата.

  За награда му купих иПод. И ново бюро, което отговаря на готиния дизайн.

  сутрин обед вечер и в почивките ми се искаше да го прегърна

  Направих си първия мултимедиен проект на него
  Закачих Канон фото принтер

  Влязох в р2р при мак дай хард фенове и не го загасих три години.

  От 2003 не е имало ЕДИН вирус.

  Обичам го и го написах в lovemarks.com

  С такова нетърпение чакам иФона в Европа, че се изкушавам да сваля ВСИЧКИ приложения, които се изработват в момента (от неофициалния блог на епъл) и ги тествам на сухо. Едно, две, три…Стиииви, ти си моят хиироооооооооу, стиви, стиви, стиви

 4. “форматирах диска и нищо не изчезна”

  Да бе, а аз днес изядох един червен епъл и като се обърнах, той пак цял! Евала!

  Ако това е “форматиране”, тогава не искам мак. При форматирането задължително всичко трябва да изчезва! Иначе има голям проблем!

 5. @Дончо е как всичко ще изчезва при форматиране? Та нали форматирането е подготовка за запис. Дори с програмки можеш да си потърсиш файловете на форматирания дял/HDD.

 6. А искам да питам притежателя на MacBook-а: Как се чувстват дланите и китките ти от острия ръб на лаптопа? 🙂

 7. @Bloody, Michel: За това хич не се бях сетил… Уча се все още. В такъв случай може би ще сваля trial version на CS3 да видя как работи с MacBook-а.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *